hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Provokáció volt a segélyszállítmány
Flottacsapda

2010. 06. 04.
Világszerte hisztérikus reakciókat: tüntetéseket és az ENSZ, valamint a különböző országok elítélő nyilatkozatait váltotta ki, hogy – többszöri figyelmeztetés után – izraeli kommandósok hétfő hajnalban megakadályozták, hogy egy Törökországból indult, hat hajóból álló segélyszállító flottilla elérje a blokád alatt tartott Gázai övezet partjait. A kialakult tűzharcban legalább kilenc ember meghalt, sokan megsebesültek, köztük izraeli kommandósok is. Később azonban kiderült: egy al-Kaidához közeli terrorcsoport tagjai szivárogtak be a legnagyobb hajó utasai közé, ők támadtak rá a kommandósokra.

A több száz nemzetközi aktivistát (többnyire nyugati baloldali, szélsőbaloldali, illetve muzulmán és iszlamista szervezetek tagjait) és több tonna segélyt szállító hajók Törökországból indultak útnak. A palesztinbarát és többnyire Izrael-ellenes retorikát használó aktivisták Ciprus érintésével közelítették meg a gázai partokat. Az izraeli hatóságok jó előre jelezték, hogy nem léphetnek be a blokád alatt tartott Gázai övezetbe, és felajánlották, hogy kössenek ki Asdód izraeli kikötővárosban, ahonnan a szállítmány átvizsgálása után közúton került volna a segély Gázába.

Ennek ellenére az aktivisták úgy döntöttek, hogy áttörik a blokádot, és tovább folytatták útjukat Gáza felé. Ekkor vetette be Izrael a kommandósokat, akik helikopterekről, kötélen ereszkedtek le. Öt hajó gond nélkül megadta magát, a hatodik és egyben a legnagyobb azonban, a Mavi Marmara nevű, a kommandósok nagy meglepetésére ellenállást tanúsított.

Az egyenként leereszkedő izraeli katonákat azonnal körülvették, és vasrudakkal ütlegelni kezdték. Az egyik katonát ledobták a felső fedélzetről. Az aktivisták két katonától elragadták a pisztolyát. Lincshangulat alakult ki, több katonát a földre terítettek, ekkor kértek az izraeli elitalakulat tagjai engedélyt feletteseiktől a lőfegyver használatára. Ezt megkapták, mert a katonai vezetés úgy ítélte meg, hogy a kommandósok életveszélyben vannak. A tűzharcban kilenc aktivista meghalt, sokan megsérültek, köztük a kommandósok is. A halottak között volt az a két férfi, akik elvették és használták a katonák fegyvereit. „Minden oldalról támadnak minket, azonnal evakuáljanak bennünket", „Igazi fegyvereik vannak, lőnek ránk" - hallatszik az izraeli katonák hangja a nyilvánosságra hozott felvételeken. A hajó több utasa viszont egészen másképp számolt be a történtekről. Hanin Zuabi, a knesszet arab képviselője például azt állította, hogy semmi nem volt az utasok kezében, így fegyver sem. Szerinte az izraeliek már akkor lőni kezdtek, amikor még le sem értek a hajóra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!