hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ámokfutó a tóvidéken
Egy tucat ismeretlent lőtt le a brit taxis

2010. 06. 04.
12 embert ölt meg egy ámokfutó taxis szerdán a nyugat-angliai Cumbria megyében. Az ötvenkét éves férfi végigautózott a festői tájairól híres Cumbria nyugati felében, és városról városra járva lövöldözött. A gyilkosságsorozat a legsúlyosabb eset 1996 óta, amikor egy fegyvergyűjtô a skóciai Dunblane általános iskolájában 16 iskolást és 1 tanárnőt ölt meg.

Derrick Bird gyönyörű napsütéses napot választott magának, hogy véghezvigye rettenetes tettét, amelynek során Cumbria tengerparti kisvárosait járva reggel fél tizenegy és délután öt között 12 ember életét oltotta ki, további 25-öt  pedig megsebesített.
A taxisofőrként dolgozó ötvenkét éves férfit kollégái barátságos, közvetlen embernek ismerték. Ennek fényében különösen tragikus, hogy Derrick Bird éppen egy taxisofőr életét oltotta ki elsőnek Whitehavenben. A SkyNews viszont úgy tudja, hogy első áldozata a saját ikertestvére volt. Ezután elindult, és a környéken véletlenszerűen kiválasztott helyszíneken kezdett el lövöldözni. Második áldozata egy út mentén dolgozó farmer volt, akinek az első híradások szerint két gyermeke van. A rendőrség szerint mintegy harminc különböző helyszínen járt, felderítését különösen nehézzé tette, hogy taxi­­­sofőrként jól ismerte a környék eldugott útjait, ezeken tudott nyomtalanul elmenekülni minden egyes gyilkosságot követően.
A rendőrség rögtön a keresésére indult, bejárva a környék legeldugottabb, turisták által látogatott útjait, de csak az újabb és újabb áldozatokról érkező bejelentések alapján tudták beazonosítani, hogy merre járt. A rendőrök hangosbeszélőn figyelmeztették az embereket, hogy húzódjanak be az utcáról, illetve felhívták a környékbeli pubok tulajdonosait, hogy figyelmeztessék vendégeiket, és zárják be az épület ajtaját. Derrick Birdöt ketten látták közvetlen közelről a nap folyamán.  Egy idős férfi egy piros lámpánál állva figyelt fel Bird betört szélvédőjű autójára, majd magára a férfira a puskával. Rögtön rájött, hogy miről lehet szó, és elrohant.
A másik szem- ­­­­tanú egy kerékpáros férfi volt Egremontban, aki szin­tén lát-
ta Bird autóját, amelynek nyitva volt az ajtaja, majd a férfit, aki a dombot szemlélte. „Megfordult és rám nézett, egy hatalmas mesterlövész puska volt a kezében. Majdnem a földet érte, hatalmas távcső meg minden.” Barrie Moss nem tudta mire vélni a helyzetet, ezért nem is nagyon mozdult, Bird pedig bedobta a fegyvert az autójába és elhajtott. Moss ezt követően vette észre, hogy a földön egy nő fekszik vérbe fagyva, rögtön hívta a rendőrséget, és próbálta elállítani a vérzést. Barrie Moss beszámolója szerint a nő ekkor még lélegzett, öt perccel később azonban meghalt.
A rendőrség délután öt után találta meg Bird Citroënjét az erdőben, benne a férfi holttestével. Az eseményeket követően dermedt csend ereszkedett Cumbria kisvárosaira, amelynek lakosai azt próbálják megérteni, vajon mi váltotta ki ezt az őrült indulatot a férfiban. Egy névtelenül nyilatkozó taxis azt állította, hogy másik két kollégájával vitatkozott össze az előző estén, ezt követően hazament. A taxis még találkozott vele este a Tescóban, a következő hír már az ámokfutás volt. A családi profilból lapzártánkig csupán az derült ki, hogy Bird mintegy húsz éve elvált, rákban szenvedő édesanyjával és testvérével lakott együtt. Egyes beszámolók szerint Birdnek a közelmúltban született unokája.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!