hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bajban van a mezőgazdaság

2010. 06. 04.
Több milliárdra becsülik a mezőgazdaságban okozott károkat az agrárszervezetek. Eddig mintegy százezer hektáron maradt el a vetés és a gyümölcskezdemények csaknem negyede a földre hullott, nem beszélve a rengeteg eső miatti rothadásról és gombabetegségek okozta károkról. Mivel a folyók és a csatornák is telítettek, szinte lehetetlen levezetni a fölösleget a földekről, csak a teljes száradás után lehet majd újra a munkához látni.A búzavetésekben várhatóan nem okoz nagy kárt az eső, a kukorica- és napraforgótáblák viszont minden bizonnyal megsínylik a viharos időjárást. Baj itt is akkor lehet, ha a növényvédő gépek nem tudnak időben rámenni a táblákra, és a növényen megjelennek a gombabetegségek. A betakarítást az nehezítheti, hogy az erős szél és a víz sok helyen „lefektette”, megdöntötte a búzát, árpát. A tehenészetekben az áramkimaradás okozott gondot, több telepen a napi kettő helyett egy fejésre kényszerültek, ami 25-30 százalékos tejtermelés csökkenést eredményezett. A belvízzel borított, illetve károsan átnedvesedett gyepterületeken a juhok legeltetése átmenetileg vagy tartósan szünetel. „Legalább három állattartó telepet kell fertőtleníteni, és 150 tonna állati tetemet kell ártalmatlanítani” – állítja Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelem főigazgatója, hozzátéve, hogy több tízezer állatot kell majd beoltani lépfene ellen. A Tolna megyei Csikóstőttősön több mint tízezer alig kéthetes csibe fulladt meg, három és fél millió forint a kár. A baromfitelepet a megáradt Baranya-csatorna öntötte el, hiába erősítették meg kívülről homokzsákokkal, a víz alulról tört fel. A méhészetekben is kritikus helyzetet okozott a viharos és rendkívül csapadékos időjárás, az akáclegelők faállománya és virágzata jelentősen károsodott, a méhek nektárgyűjtő és megporzó tevékenysége tartósan szünetelt. „Köszönjük szépen, elég a májusi aranyból, nekünk most néhány hét napsütéses száraz idő kéne a növény-egészségügyi munkák elvégzéséhez, a virágzás végbemeneteléhez. Különben jön a peronoszpóra és a lisztharmat, és veszélybe kerülhet az ez évi termés” – mondta el a Heteknek Horváth Csaba. A Hegybírók Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint a borvidékeken már most minimum két hét lemaradás van az ilyenkor szokásos vegetációs állapothoz képest, míg más helyen a vihar és a szélkárok sok esetben fiatal hajtásokat tördeltek le a szőlőültetvényeken. Kevesen gondolták volna, de az éves szinten 10,5-12 milliárd forint termelési értéket produkáló, 6-7 százalékos nyereséggel 24 ezer hektáron gazdálkodó halászati, haltermelő ágazat is jelentős károkat szenvedett – jelentette be a Haltermelők Országos Szövetsége. A halastavak átszakadt gátjai miatt sok helyen „megszöktek” a halak, és az áradat elmosta a már kikelt ivadékokat is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!