hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyarok adják a holland prostitúció legalját
Vészjelzések Amszterdamból

2010. 06. 04.
Egy Hollandiában prostituáltként dolgozó tizenkilenc éves lány, Szabó Bettina tavalyi meggyilkolása irányította a nemzetközi hatóságok figyelmét arra, hogy az uniós csatlakozás óta nagyon megugrott a Nyugat-Európába irányuló magyar prostitúció, a köré szerveződő bűnözéssel együtt. A tizennyolcadik életévüket alig betöltött lányokat iparszerűen viszik ki rabszolgamunkára Amszterdamba – a legtöbben Nyíregyházáról érkeznek. A magyar lányok kint a legolcsóbb és legkihasználhatóbb kategóriának számítanak, ami felerősített egy szokatlanul perverz keresletet is. A nyugatiaknak kezd elegük lenni a maffiánkból, a magyar rendőrség viszont meglehetősen passzív: szerintük ez a hollandok problémája.

A Szabó Bettina meggyilkolása óta eltelt bő egy év alatt a helyzet nem javult: a fiatal magyar lányok exportja virágzik, a holland hatóságok nemrég füleltek le egy újabb magyar-holland prostitúciós bűnszövetkezetet. A hely­zet változatlanságáról számolt be hazai szervezeteknek, így a Női Érdek munkatársának, Juhász Borbálának az a hölgy is, aki tizenöt éve végez az amszterdami prostituáltak körében szociális munkát. A holland nő elmondása szerint Amszterdamot elárasztották a magyar prostituál­tak. Hollandiában a nagykorú lányok érvényes papírokkal mint önfoglalkoztatók dolgozhatnak a kirakatos bordélyokban. Szabó Bettina is, úgymond legálisan dolgozott Amszterdamban. Az ottani prostituáltak két részre oszlanak: vannak holland lányok, akik mögött főként marokkói vagy török futtatók állnak, és vannak kelet-európaiak (bolgárok, románok, magyarok), akiket zsarolással tartanak ott futtatóik. Jelenleg a magyar prostituál­tak aránya a legmagasabb: 30 százalékos. Honleányaink többsége 18-21 év közötti, 80 százalékuk roma, 90 százalékuk Nyíregyházáról jött a holland szociális munkás adatai szerint. A nyelveket nem beszélő kelet-európai, főként magyar lányok a gazdasági válságnál is jobban lenyomják az árakat, mert ők mindent elvállalnak ugyanazért az alapösszegért, ami erősen felerősített egy aberrált és olcsóságot preferáló kliensi réteget. Ami egy dél-amerikai vagy holland prostituáltnál 50 euróba kerül, azt a magyar prostituáltak 30, 25 vagy akár 15 euróért megteszik. Divatos lett a terhes nőket is ablakba tenni. Védekezni egyébként is tilos, mert úgy többet lehet kérni, emiatt viszont nagyon magas lett az abortuszok aránya. A magyar nőket a beszámoló szerint „agyondolgoztatják",  elterjedt a droghasználat, ezért a lányok hamar tönkremennek.

Betti tragédiája

Bár elvileg minden kontrollált, és a lányoknak inzultus esetén csak egy vészcsengőt kell megnyomniuk, Szabó Bettinát tavaly mégis leszúrták - az eset nagyon felkavarta a holland közvéleményt, miközben Magyarországon jobbára csak egymondatos hír volt. A holland sajtó főoldalakon foglalkozott vele, felkeresték az áldozat nyíregyházi anyukáját is. Kiderült: Betti tizennyolcadik életévét betöltve került ki Amszterdamba. „Egyszer csak ott állt a ház előtt egy nagy kocsi, és elvitte őt" - mondta az őt egyedül nevelő anyukája. Betti rögtön teherbe esett, majd további hét és fél hónapon keresztül ült a kirakatban. Akkor a holland védőnői szolgálat megtiltotta a további munkát, és a szülés után örökbe adták a kisbabát. Betti hamarosan újra az ablakban volt, amíg meg nem történt a tragédia. Mindössze tizenkilenc éves volt. A hamvasztásán senki sem tudott ott lenni Magyarországról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!