hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 08. 06. (XIV/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Irány Irán

A fegyveres incidensek mellett az elmúlt hetekben feltűnően megszaporodtak a fenyegető nyilatkozatok is a Közel-Keleten. „Készen áll az Egyesült Államok Irán elleni támadásának terve arra az esetre, ha Teherán nukleáris fegyverre tenne szert" - mondta az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Michael Muellen ugyanakkor hozzátette, hogy aggódik egy ilyen offenzíva lehetséges következményei miatt. A tengernagy az NBC amerikai televíziós csatornának azt mondta: az Egyesült Államok nem hagyhatja, hogy Teherán atombombához jusson. Egy korábbi nyilatkozatában Muellen kijelentette, hogy „nincs ok megbízni Teherán ígéreteiben".

Lángoló Oroszország

A nyár eleje óta Oroszországban tomboló hőség és szélviharok következtében 23 ezer tűzfészek keletkezett, 650 ezer hektáron pusztít tűzvész, számos falu porig égett, több ezren maradtak hajlék nélkül, 48 ember veszítette életét a lángok között. Moszkvát napok óta sűrű füstfelhő borítja, ami a metróállomásokra is behatolt. A természeti csapásnak politikai következményei is lehetnek.

Belföld

Karikás ostorral várta az újságírókat a Jobbik országgyűlési képviselője

Életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták a Hetek munkatársait a Magyar Sziget Fesztivál elnevezésű szélsőjobboldali találkozón, ahová előzetes bejelentés alapján érkeztek egy helyszíni riport elkészítése céljából.

Nem elvett, adott az IMF

Az IMF–EU-párossal való tárgyalások váratlan megszakadását követően a Fidesz vezető politikusainak, köztük Orbán Viktor pártelnök-miniszter­elnöknek a szavaiból leginkább az IMF kritikája volt kihallható. Mumus-e a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valóban pénzéhes bankárok összeesküvése-e a szervezet, egyáltalán, mennyiért adtak nekünk kölcsön?

A kaszinótojás hatása az „Orbán-bullára”

Egy budapesti ügyvéd kaszinótojást kent a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatára, hogy így tiltakozzon a Fidesz politikája ellen, „ami folyamatosan gúnyt űz a társadalomból és a demokráciánkból”. Dániel Péter szerint hamarosan a kormánypárti szavazók is ráébrednek a valóságra, ezért ősztől tüntetésekre, elégedetlenségi hullámra számít. Az ügyvéd azt mondta, hogy a Fidesz antidemokratizmusa ellen a humor is hatásos fegyver.

Hit és értékek

A palesztin Solymosi Eszter

„Fehér zászlós nőket lőtt le egy izraeli katona” – tudósít a Népszabadság honlapján egy rövidebb  írás (nol.hu, 2010. július 6.). Remek cím, blikkfangos, manapság már nem számít, hogy nem igaz. Izraeli katonákról már csak így illik tudósítani: lelövöldözött nők, meggyilkolt békeaktivisták, éhező gyermekek szájától szívtelenül megvont segélyszállítmányok.

Máig hat a magyar vezetői réteg torzulása

A magyar egyéniség, a nemzeti jellem évszázadokon keresztül alakult ki. Ezért nem utolsó sorban a magyar nemesség, a „politikai nemzet” magatartása, életfelfogása, erényei és hibái hatnak mindmáig a magyar karakterre, amit Bibó István egyik tanulmányában „elferdült magyar alkat”-nak nevezett.

HÁTTÉR

Régi-új terv

Kozmetikai, termálfürdő-, zöldenergia-nagyhatalom lehetünk tíz éven belül, ahol egymillióval többen dolgozunk, és mindenki számára biztosítva lesz a lakhatás. Legalábbis hasonló vízióra épít a II. Széchenyi Terv. A vitairat szinte minden érdekvédelmi szervezet tetszését elnyerte – nem véletlen, hiszen maguk is részt vettek az elkészítésében.

A bankadó kihagyhatatlan politikai ziccer volt

Ahhoz képest, hogy a választási győzelem másnapján Orbán Viktor azt mondta, hogy első lépésben helyre teszik a gazdaságot, és megszilárdítják a közbiztonságot - a hírek aránytalanul nagy része a bankadóról szól. Mi állhat ennek hátterében?

Műanyag lázadás

Az elégedetlen fiatalok tömegei ma nem a kultúrát választják az önkifejezés eszközeként, mivel hatékonyság szempontjából sokkal többet ígér nekik a politika.

Egy nap alatt megszűnt az ország

Aki húsz évvel ezelőtt, 1990. augusztus 2-án reggel bekapcsolta a rádiót, szenzációs hírről értesülhetett: az egyik legirigyeltebb közel-keleti olajállam, az apró Kuvait az éjszaka folyamán megszűnt létezni. A dúsgazdag királyságból néhány óra alatt északi szomszédjának, Iraknak a 19. tartománya lett.

Golyózápor

Szerelemféltés állhat az alsóörsi rendőrgyilkosság hátterében, állították a Heteknek az áldozatot és a tettest is jól ismerő helybeli forrásaink. A rendőrt lelövő férfi öngyilkos lett, és meghalt egy, az ügyhöz semmilyen módon nem kapcsolódó 21 éves, vétlen főiskolás is.

KÁVÉSZÜNET

Futball a 24. órában

„Történelmi időszak lehet a mostani a futballunk számára” – nyilatkozta a Heteknek Pajor-Gyulai László. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sajtófőnöke szerint egyrészt a futballvezetésben, másrészt a labdarúgást körülvevő politikai környezetben lezajlott változások példa nélküli lehetőséget kínálnak a még mindig legnépszerűbb hazai sportág számára. Ami már persze biztos: van munka bőven.

A ’80-as évek lányai

Egy friss amerikai kutatás kimutatta, hogy az 1980 után született nők körében egyre népszerűbb az a felfogás, miszerint a család összeegyeztethető a karrierrel.

Nyári bőrápolás

Ahhoz, hogy bőrünk egészséges, fiatalos, üde és szép legyen, elengedhetetlen a megfelelő ápolás, gondoskodás. Nyáron a meleg hatására a bőr gyorsabban zsírosodik, ezért alaposan és rendszeresen tisztítani, tonizálni kell. Könnyű nappali krémet vagy gélt használjunk, amely UV-szűrőt tartalmaz, a nehéz, zsíros krémeket kerüljük a meleg időben.

Efraim Kishon nevetni tanította a megviselt huszadik századot

Négy neve, négy országa volt, földönfutónak tartották, vécépucolóként is dolgozott, majd világhírű író lett – vajon ki ez a személy? Vagy: Ki Izrael legkedveltebb humoristája külföldön? A találós kérdéseket sorra gyárthatnánk, hiszen Efraim Kishon életének fordulatos és termékeny 80 esztendeje bővölködik elgondolkodtató eseményekben.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!