hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irány Irán

2010. 08. 06.
A fegyveres incidensek mellett az elmúlt hetekben feltűnően megszaporodtak a fenyegető nyilatkozatok is a Közel-Keleten. „Készen áll az Egyesült Államok Irán elleni támadásának terve arra az esetre, ha Teherán nukleáris fegyverre tenne szert" - mondta az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Michael Muellen ugyanakkor hozzátette, hogy aggódik egy ilyen offenzíva lehetséges következményei miatt. A tengernagy az NBC amerikai televíziós csatornának azt mondta: az Egyesült Államok nem hagyhatja, hogy Teherán atombombához jusson. Egy korábbi nyilatkozatában Muellen kijelentette, hogy „nincs ok megbízni Teherán ígéreteiben".

Augusztus 2-án egy nyugalmazott tábornok további részleteket is elmondott a lehetséges támadásról. A Pentagon B-2-es nehézbombázókkal és tengeralattjárókról, valamint hadihajókról indított cirkálórakétákkal támadná az iráni atomlétesítményeket és a légvédelmi rendszereket. „Elsősorban légitámadás indulhat, amelyet speciális akciók kísérnének, egyfajta »bársonyos forradalmat« indítunk el, amely által az iráni nép visszanyerhetné az országát" - mondta Thomas McInterney nyugalmazott altábornagy. Korábban sokan azzal érveltek a katonai akció ellen, hogy az irániak túl sok helyszínre szétszórták a nukleáris létesítményeiket, ezért egy hatékony támadás szinte kivitelezhetetlen. Most ezzel kapcsolatban optimistábbak a szakértők. John Pike, a Global Security biztonságpolitikai intézet elemzője szerint bár Iránban sok szóba jöhető célpont van, közülük mintegy fél tucat olyan kulcsfontosságú, amelyeket ha megsemmisítenek, akkor azzal hosszú időre visszavethetik az iráni atomprogramot. „Ezek szinte mind elszigetelt régiókban találhatók, így a polgári áldozatok száma nem lenne jelentős" - tette hozzá Pike.

Tűzcsík az égen

„Ha az Egyesült Államok hibát követne el (Irán megtámadásával), azzal veszélybe sodorná a térség biztonságát. (...) A biztonság a Perzsa (Arab)-öböl térségében mindenkit megillet, vagy senkit sem" - jelentette ki válaszul Jadollah Dzsavani tábornok, az iráni Forradalmi Gárda parancsnokának politikai helyettese, aki szerint képesek megvédeni magukat bármilyen amerikai vagy izraeli támadással szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!