hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lángoló Oroszország

2010. 08. 06.
A nyár eleje óta Oroszországban tomboló hőség és szélviharok következtében 23 ezer tűzfészek keletkezett, 650 ezer hektáron pusztít tűzvész, számos falu porig égett, több ezren maradtak hajlék nélkül, 48 ember veszítette életét a lángok között. Moszkvát napok óta sűrű füstfelhő borítja, ami a metróállomásokra is behatolt. A természeti csapásnak politikai következményei is lehetnek.

Az európai Oroszország középső és déli vidékein, de még Szibériában is – a külföldi elképzelésekkel szemben – megszokott dolog nyáron a tartós hőség, az aszály. A múltban sem mentek ritkaság számba az erdőtüzek, a lángok martalékává váló egész falvak. Arra azonban, hogy fél európányi területen hosszú heteken át 35-37, sőt, néha a 40-42 fokot is elérő hőség uralkodjon – mint történt az idén, és még folytatódik is –, állítólag 130 éve nem volt példa. Az erdő- és tőzegtüzek keletkezését, de főként gyors terjedését elősegíti, táplálja a viharos erejű szél, aminek következtében a tűzvihar gyakran 30 kilométeres óránkénti sebességgel száguld az erdőkben, fák tetején; mindenen átcsap, az irtások sem állítják meg.

Veszélyben az atombázis

Ha néhány hete a televízióban még csak a hőség elől a szökőkutakban menedéket kereső moszkvaiakat láthatott a közönség, mára gyászosra fordult a híradók hangneme. (Pedig korábban is volt ok a gyászra: az elviselhetetlen forróság közepette az idén már kétezer enyhülésre vágyó, főként ittas ember fulladt a folyókba, víztározókba.) Olyan, immár csak volt falvakat mutatnak, amelyekben üszkös falak sem igen árválkodnak, hiszen a fából épült házak nyomtalanul leégtek, s azt, hogy ott valaha (alig egy-két napja) emberi település volt, csak a téglából rakott és ezért megmaradt kemencék és kéményeik jelzik. A környező erdőkből betört tűzcsóvákat a szél olyan gyorsan repíti házról házra, hogy lakosaiknak jó esetben is csak arra van idejük, hogy ingóságaikat, irataikat hátrahagyva kimeneküljenek belőlük. És nemegyszer erre sem marad idejük…
A tűz áldozata lett a haditengerészet moszkvai régió bázisraktára is, ahol meg nem erősített, részben cáfolt hírek szerint tucatnyi repülőgép, épület semmisült meg. A tűzoltók csak rendkívüli nehézségek árán tudták megvédeni a Szárovban működő nukleáris fegyverközpontot (kódnevén: Arzamasz 16-ot). Sikerült megállítani a tüzet több város, köztük Voronyezs, sőt Moszkva határában; illetve a főváros területéhez tartozó egyik parkerdőben ugyan felcsaptak a lángok, de gyorsan elfojtották őket. Ugyanakkor a Moszkvát körülölelő és ugyancsak kigyulladt tőzegesek fojtogató szmogot bocsátanak a tízmilliós metropoliszra, amelynek egyes kerületeiben emiatt a látótávolság 300 méterre csökkent, ahol ez ellen maszkkal védekeznek a lakosok. A füstköd még a metró alagútjaiba, állomásaira is behatolt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!