hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Régi-új terv

2010. 08. 06.
Kozmetikai, termálfürdő-, zöldenergia-nagyhatalom lehetünk tíz éven belül, ahol egymillióval többen dolgozunk, és mindenki számára biztosítva lesz a lakhatás. Legalábbis hasonló vízióra épít a II. Széchenyi Terv. A vitairat szinte minden érdekvédelmi szervezet tetszését elnyerte – nem véletlen, hiszen maguk is részt vettek az elkészítésében.

Az új Orbán-kormány nemcsak a régi embereit helyezte be a választások után megnyílt pozíciókba, hanem a régi terveit is leporolta. Nem kellett új brand bevezetésén törnie magát a Fidesznek, hiszen a Széchenyi Tervre tíz év után is mindenki emlékszik. A napokban vitára bocsátott 200 oldalas terv tízéves távlatot fest az országról.

Bírálatok terve

A másfél éves kutatómunka nyomán megszületett dokumentum nem csupán új célokat fogalmaz meg, de bírálatot is. Természetesen az előző kormányok „teljesítményéről”.
Mint a tanulmány szerzői fogalmaznak: súlyos kudarcot vallottunk az uniós források felhasználásának tekintetében. Ezek elsősorban nem a gazdasági felzárkózást segítették, hanem kizárólag az európai uniós fejlesztéspolitika általános elveit szolgálták ki. Az aránytalanságot mutatja, hogy az uniós forrásoknak csak 16 százaléka jutott gazdaságfejlesztésre. Ezzel párhuzamosan túlburjánzott a bürokrácia, az intézményrendszerek száma megsokszorozódott. A pályázatkiírások bonyolultsága, a pénzátutalás lassúsága miatt nem csoda, ha időközben elment a pályázástól az érintettek kedve.
Az uniós források elosztásánál az a hivatali szempont érvényesült, csak nehogy elveszítsük, nehogy vissza kelljen fizetni a támogatásokat. Ezért túlbiztosítás, túlszabályozás lett úrrá, és egyre átláthatatlanabb dzsungellé vált a pályázat rendszere.
A tanulmány szerzői szerint mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy az előző években az ország nem fejlődött, hanem egyhelyben toporgott, sőt leszakadtunk a régió országaihoz képest. 2009-ben ugyanis az egy főre jutó GDP az uniós átlag 63 százalékát tette ki – éppen annyit, mint 2003-ban. Miközben Szlovákia 2004 és 2009 között 15 százalékkal közeledett az uniós átlaghoz, mi 0,5 százalékkal visszaestünk. Eközben folyamatosan romlott a versenyképesség. Az Institute of Management Development rangsora szerint Magyarország a 2002-ben mért 30. helyről 2009-re a 45. helyre esett vissza.
Az előző években kialakult helyzet miatt ma kettős válság sújtja az országot – olvasható a dokumentumban. Egyrészről az államháztartás krónikus egyensúlytalansága, másrészről a hazai vállalkozások gyenge versenyképessége jelent problémát. Így ma három kihívás előtt áll a kormány. A vitairat szerint egyrészről meg kell őrizni a pénzügyi stabilitást (tartani a deficitcélt), ugyanakkor javítani a versenyképességet (csökkenteni az adóelvonás szintjét és az adminisztrációs terhet), és emellett megteremteni a gazdaságnövekedés feltételeit (növekvő pályára állítani a gazdaságot). Mindezt most egy időben, egyszerre kell végrehajtani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!