hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kaszinótojás hatása az „Orbán-bullára”
Nem kell elkenődni

2010. 08. 06.
Egy budapesti ügyvéd kaszinótojást kent a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatára, hogy így tiltakozzon a Fidesz politikája ellen, „ami folyamatosan gúnyt űz a társadalomból és a demokráciánkból”. Dániel Péter szerint hamarosan a kormánypárti szavazók is ráébrednek a valóságra, ezért ősztől tüntetésekre, elégedetlenségi hullámra számít. Az ügyvéd azt mondta, hogy a Fidesz antidemokratizmusa ellen a humor is hatásos fegyver.

„Legyen béke, szabadság és egyetértés” – kezdte el ünnepinek szánt beszédét Orbán Viktor május 14-én, az Országgyűlés alakuló ülésén. Azt ugyan sejthettük, hogy a szónok néhány napon belül hazánk miniszterelnöke lesz, azt azonban május 14-én még nem sejthettük, hogy a beszéd, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, azaz a NENYI hamarosan bevonul, ha nem is a történelembe, de legalábbis a közintézmények falára. A Magyar Közlöny július eleji számában jelent meg az a kormányhatározat, amely az államigazgatási szerveknek előírta, a kormánytól független állami szervezeteknek pedig javasolta, hogy helyezzék ki a NENYI-t. A határozat azt is megszabta, hogy „színes formátumban, méltó minőségben” kell kinyomtatni a nyilatkozatot, és „legalább 50×70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni”.
A határozatban foglaltak foganatosítása országos méretekben megkezdődött, és már akkor gyanús volt, hogy lesznek olyanok, akiknek mindez nem tetszik majd. Dániel Péter ügyvéd ezek közé tartozik. Ő nevezte el „Orbán-bullának” a NENYI-t a Facebookon. Egyben tiltakozó oldalt is indított a nyilatkozat ellen. Az elnevezést néhány napon belül az egész hazai sajtó átvette, a tiltakozáshoz pedig több ezren csatlakoztak. A „Tiltakozunk az Orbán-bulla és annak kötelező kifüggesztése ellen” című oldal jelenleg a legnagyobb hazai tiltakozó oldal.
Dániel Péter az akció meghirdetésekor megígérte, hogy amikor először meglátja egy közintézményben a kifüggesztett Orbán-bullát, valamilyen módon felavatja azt. Hasonlóképpen, mint amikor egy új hajóhoz pezsgősüveget vágnak a vízre bocsátás előtt. Dániel Péter akkor még nem sejthette, hogy július 28-án, a VPOP Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalának épületében jön el a pillanat. Az ügyvéd éppen a büfében reggelizett (szalámis zsemle plusz kaszinótojás), amikor felpillantva egyszer csak meglátta a falon, 50×70-es méretben, megfelelő minőségben a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát.
Ekkor, a biztonsági szolgálat kissé zavarodott emberei és mintegy harminc várakozó ügyfél szeme láttára eleget tett ígéretének: lendületes karmozgásának eredményeképpen a kaszinótojás a NENYI közepén landolt. Ezt követően Dániel – a hatás fokozása érdekében – komótos mozdulatokkal szétkente az ételt, s közben néhány szóban ecsetelte, hogy „nem ért egyet a gyalázatos politikai kiáltvány kifüggesztésével”. Másrészt azt is kifejezte az alkalmi publikum előtt, hogy vállalja furcsa politikai tiltakozása minden törvényes következményét, a biztonsági embereket pedig arról tájékoztatta, hogy nincs szándékában letörölni a bulláról a tojást.
„A tiltakozó akció miatt természetesen kaptam durva fenyegetéseket, de körülbelül harminc-negyvenszer annyi gratuláló és támogató visszajelzés érkezett. A durva és fenyegető támadások kivétel nélkül elvakult szélsőjobboldali fórumokról jöttek” – mondta a Hetek megkeresésére Dániel Péter. Mint megtudtuk, a Facebookon elindított tiltakozáshoz több mint 3400-an csatlakoztak, s mivel vannak közöttük civil szervezetek is, így az ügyvéd becslése szerint bullaellenes táboruk több tízezres tagsággal bír.
A kaszinótojás-hadművelet csattanós válasz volt a civil kurázsi szellemében arra a Fidesz-politikára, amely folyamatosan gúnyt űz belőlünk és a demokráciánkból – értékelte tiltakozó akcióját Dániel. „Az egyre nyíltabbá váló pártállami diktatúrával szemben az egyik legjobb fegyver a humor, vagy végső esetben egy kaszinótojás, ha pont az van kéznél” – magyarázta az ügyvéd, és hozzátette, hogy nem csak virtuálisan kell betyárkodni, a valóságban is fel kell lépni.
Arra a kérdésünkre, hogy mi a legfőbb baja a nyilatkozat szövegével, Dániel kifejtette: az, hogy a NENYI hazug módon megtagadja az elmúlt húsz év közös sikereit, a jogállam, a többpárti demokrácia sikeres kiépítését, és ezek helyett egy furcsa, zűrzavaros korszakról beszél. „Ebben egyébként külön humoros, hogy a Fidesz így a saját négy évét is leminősíti” – tette hozzá az ügyvéd.
Dániel Péter egyébként a Szociáldemokrata Párt színeiben indul az őszi önkormányzati választáson. „Azt gondolom, hogy a becsapott és megtévesztett emberek az ősz folyamán tömegtüntetésekkel, sztrájkokkal és népszavazás-kezdeményezésekkel fognak válaszolni a dilettáns kormányzati politika törvényszerű következményeire: további forintromlásra, a devizahitelek tömeges bedőlésére, illetve a finanszírozás lelassulására, a drágább hitelek miatti csődhullámra és a várható elbocsátásokra – adott prognózist az ügyvéd. Majd hozzátette: – Nagy divat most a Horthy-nosztalgia, de míg a kormányzó fehér lovon jött, addig Orbán fordítva ül egy döglött dakota lovon, és a demokrácia virtuális sztrádáján halad szembe a forgalommal. Egy idő után azonban rájönnek majd az emberek, hogy nem ez a magyar virtus.”
A kaszinótojás-akció kapcsán a vám- és pénzügyőrség arról informálta lapunkat, hogy a Közép-magyarországi Regionális Parancsnokság feljelentést tett egy magyar állampolgár ellen garázdaság bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Ezenkívül – valamint a fegyelmi felelősségre vonás érdekében – az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény 37. paragrafusa alapján értesítette a Magyar Ügyvédi Kamarát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!