hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Műanyag lázadás
Interjú Sebők János rocktörténésszel

2010. 08. 06.
Az elégedetlen fiatalok tömegei ma nem a kultúrát választják az önkifejezés eszközeként, mivel hatékonyság szempontjából sokkal többet ígér nekik a politika.

Korábban azt nyilatkozta, hogy a gazdasági válság ellenére a fesztiválbiznisz továbbra is virágzik, a szórakozásra, szórakoztatásra szinte minden eddiginél nagyobb igény van. Mi lehet ennek az oka?

- A tavalyi eredmények valóban azt mutatták, hogy a fesztivál- és a showbiznisz még az általános recesszió közepette is prosperál. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy ezekre az eseményekre egy olyan társadalmi réteg jár - főleg tizenévesek és huszonévesek -, akik fizetőképes keresletet jelentenek. Ezek a fiatalok a társadalomtól nem elszakadni akarnak, hanem csupán kiszakadni egy hétvégére vagy egy hétre - bulizni és felejteni. Ezt az élményt, kikapcsolódást vásárolják meg.

Ez a tendencia azonban most megtorpanni látszik. Egyfelől azért, mert a fizetőképes középosztály számára hihetetlen túlkínálat van a fesztiválokból idehaza és külföldön egyaránt. Az idei nyáron minden magyar önkormányzat úgy próbál segíteni magán, hogy fesztiválokat rendez, akár a hungarikumok je­gyé­ben, akár bármilyen más apropó kapcsán. Márpedig az a réteg, amely még tud fizetni, nem képes folyamatosan minden eseményen ott lenni, hiszen ezek jelentős kiadással járnak. Ezt jelzi az is, hogy a Sziget Fesztiválra szóló, elővételben megvásárolható bérletekből idén öt-tíz százalékkal kevesebb fogyott, mint tavaly. A túlkínálat mellett jelentős ifjúsági-társadalmi rétegek ki is rekesztődnek ebből a szórakozási formából. Hiszen a globális gazdasági válság rengeteg családot, fiatalt padlóra küldött.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!