hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2011. 06. 03. (XV/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Miért csalódott Kelet-Európa Obamában?

Kelet-Európa aggodalommal érzékeli, hogy a térség 2009 óta egyre kisebb figyelmet kap az amerikai külpolitikában. Ezen az érzésen a varsói csúcstalálkozó sem változtatott, amelyen Barack Obama európai körútjának a végén 20 kelet- és közép-európai vezetővel találkozott. „Kelet-Európa nem vette észre azt, hogy a világ megváltozott, és ebben az új helyzetben a térség alaposan leértékelődött" - magyarázta a Heteknek egy volt diplomata, aki a napokban tért haza az Egyesült Államokból.

„Mindannyian Mladicsok vagyunk”

Lázárföldön (Lazarevo) egyértelműen nemzeti hősnek tartják Ratko Mladicsot, mint ahogy általános vélemény az is, hogy elfogása csak a nyugati érdekeket szolgálja. A bánsági kistelepülés ortodox lelkésze szerint, ha papok bújtatták volna, soha nem találják meg az extábornokot, aki szerinte a muzulmán terjeszkedés ellen küzdő „keresztény katona”. (2011. 06. 03)

Palesztinkérdés: Ki alapíthat új államot?

Barack Obama még a nyár elején csúcstalálkozót szeretne rendezni Benjamin Netanjahu és Mahmúd Abbász részvételével Washingtonban. Az amerikai vezetés az Obama és Netanjahu között egy héten át tartó diplomáciai birkózást - amely során összesen hat beszéd hangzott el - úgy ítéli meg, hogy az izraeli miniszterelnök fontos engedményeket tett a települések egy részének átadása és a területcserék elvének elfogadtatásával. Izraelben azonban a közvélemény többsége úgy ítéli meg, hogy Netanjahu nemet mondott az amerikai ultimátumokra, és megvédte az ország stratégiai érdekeit.

Fogynak a Balkán hóhérai

Alig egy hónappal azután, hogy Oszama Bin Ladent utolérte végzete, elfogták Európa legkeresettebb háborús bŐnösét is. Ratko Mladicsot, „a srebrenicai mészárost” Adolf Hitler óta a legnagyobb európai tömeggyilkosként tartják számon, aki a boszniai háború során 8 ezer bosnyák civilt végeztetett ki. Mladics több mint 15 éve bujkált az igazságszolgáltatás ell, üldözi közül többen merénylet áldozatává váltak.

Belföld

Zajos rendszercsere

Mostanában elég sok vita, olykor egymásnak ellentmondó ötlet és terv szivárog ki a kormánypártok soraiból. Elfogyott a lendület?

Szakadatlan harc

Orbán Viktor hatalomkezelési gyakorlatával az elmúlt évben magasan kiemelkedett a politikustársai közül: elsősége egy másodpercre sem rendült meg, bár kormányának szakmapolitikai lépései számtalan konfliktust okoztak. Többek között azért is, mivel a választások előtt a Fidesz-KDNP tandem például egy szót sem ejtett az új alkotmányról, a korkedvezményes nyug­díjazás reformjáról vagy a tanárok kötelező óraszámának emeléséről.

Újfajta kábulat

„Tavaly óta Magyarországon egy teljesen új világ kezddött el. A felnttek alkohol-univerzumát a tizenévesek körében felváltotta a legális pszichoaktív szerek univerzuma. Ezek az úgynevezett dizájner drogok, melyeknek nem a terjedésérl, hanem a robbanásáról beszélhetünk” – figyelmeztet Tistyán László szociológus, a pécsi Fact Intézet vezetje.

Elmaradt a kármegosztás

A nemzeti ügyek kormánya majd megmenti a szocialista kabinet és a bankrendszer összjátékának köszönheten devizában nyakig eladósodott lakosságot, de azokat mindenképpen, akik már képtelenek fizetni törlesztrészleteiket – fogadkozott a kampányban és kormányra kerülése után a Fidesz. És a nagy mentakció – de leginkább annak hiánya – végig is kísérte a kormány els évét.

Hit és értékek

A fekete rend hódítása

Mivel magyarázható, hogy a reformáció hosszú évtizedeken át tartó diadalmas előretörését végül sikerült megállítani Rómának, sőt az elvesztett tömegek és területek jelentős része fölött is helyre tudta állítani korábbi uralmát? A rekatolizáció sikerének egyik titka, hogy az ellenreformáció valójában a protes­tantizmuson belül kezdődött el, amikor a protestánsok maguk fordultak ellene a reformáció által kezdetben képviselt számos bibliai igazságnak. Az így erejét vesztő protestantizmus ellen már a siker reményében tudott harcba indulni a megtépázott sorait fokozatosan rendező római katolicizmus.

HÁTTÉR

Gázpedál és fakanál

Festmények padlótól plafonig, biedermeier vitrinek tele nippel. A hangulat kifejezetten otthonos, pedig interjúalanyommal nem a laká­sán beszéltük meg a találkozót, hanem az irodájában. A magyar informatikai piac egyetlen ni cégvezetje, Nagy Endréné tudhat valamit a ni szerepek összeegyeztethetségérl, ha három gyermek felnevelése mellett a magyar top ötszázba navigálta vállalkozásukat. Az általa több mint húsz éve társvezetett cég nevérl mindenki „Conet Iliként” emlegeti.

A kétfenekű bőrönd

Azt jósolta évértékelő beszédében Orbán Viktor, hogy a közeljövőben várhatóan „érkeznek még majd” a magyar kormányt érő külföldi bírálatok, különösen az új alkotmánnyal, a gazdaságpolitikával és a sarkalatos törvényekkel kapcsolatban, de ezeket „rezzenéstelen arccal és egyenes tekintettel” kell állnunk. A miniszterelnök mindjárt példát is mutatott a Millenárison egybegyűlt híveknek, hiszen kétségtelenül rezzenéstelen arccal dicsekedett kormányának mindazon intézkedéseivel, amelyekért egy demokratikus jogállamban inkább szégyenkeznie kellene.

Mindenkinek látnia kell

Brassai Józsefné optikus 94 évesen is aktívan vezeti Veres Pálné utcai üzletét. A vállalkozást anno Libál Lajos körzmester, optikus alapította 170 évvel ezeltt, boltjában pedig olyan híres személyiségek is megfordultak, mint Arany János, Deák Ferenc, Madách Imre, Petfi Sándor vagy Ybl Miklós. Brassainé optikus tanulóként, optikusként, késbb résztulajdonosként, majd tulajdonosként több mint 73 éve szolgálja ki a vevket ugyanazon pult mögül.

Megtért a kisgazda „fenegyerek”

Este elköszönt kollégáitól a csongrádi tejüzemben, másnap már Torgyán József mellett dolgozott a Kisgazdapárt budapesti központjában. 1998-ban, 27 évesen országgyŐlési képvisel és a parlament jegyzje lett, a kisebbik koalíciós párt egyik legtehetségesebb politikusának tartották. Karrierje 2002-ben tört meg: elveszítette mandátumát, és átmenetileg elveszítette feleségét is. 2004-ben megtért, a napokban pedig könyvet jelentetett meg.

KÁVÉSZÜNET

Izland, a füstölgő jégsziget

Európa peremén ismét életjelet adott magáról Izland: a tavalyi, a nemzetközi légi forgalmat hetekre lebénító Eyjafjallajökull vulkán kitörése után most a sziget délkeleti részén elterül Vatnajökull gleccser alatt tanyázó Grímsvötn ébredt fel hétéves szunyókálásából, és köhögi fel a mélység köveit. A korábbi jelenségekhez hasonlóan a mostani vulkánkitörés sem jött jól a szigetországnak, különösen a májusban megkezddött turistaszezon miatt. A szigetország rossz hírét kelt portálok, no meg a televíziós idjárás-jelentk térképeirl hiányzó méltatlan helyzete miatt is hadd legyen szabad néhány jó szót ejteni a szigetország érdekében, hiszen Izland több mint egy vulkánkitörés!

A Barca-titok

Az elmúlt hétvégén dupla sikernek örülhettek a Barcelona szurkolói: a futballisták mellett a kézilabdacsapat is megnyerte a Bajnokok Ligája sorozatot. Mindkét gárda elképesztő sikereket tudott felmutatni az utóbbi években, vagyis valami olyat tudnak, amit - euró­milliárdok ide, eurómilliárdok oda - nem sokan. A Barca-titok nyomában jártunk külföldi elemzések, hazai szakértők, valamint a kék-vörös kézilabdacsapat kapitánya, Nagy László segítségével.

Generációk egy csapatban

Amikor Carl és Adolf Vorwerk a 19. században megalapították a Barmer Teppichfabrik Vorwerk & Co. nevŐ sznyeggyártó céget, talán maguk sem gondolták, hogy egy, a 21. században is virágzó, nemzetközivé váló cégcsoport alapjait fektették le. A vállalat a negyedik generáció után is ugyanazon család kezében maradt, világszerte pedig több, mint fél millió embernek ad munkát.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!