hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szakadatlan harc
Egyéves a Nemzeti Együttműködés Kormánya

2011. 06. 02.
Orbán Viktor hatalomkezelési gyakorlatával az elmúlt évben magasan kiemelkedett a politikustársai közül: elsősége egy másodpercre sem rendült meg, bár kormányának szakmapolitikai lépései számtalan konfliktust okoztak. Többek között azért is, mivel a választások előtt a Fidesz-KDNP tandem például egy szót sem ejtett az új alkotmányról, a korkedvezményes nyug­díjazás reformjáról vagy a tanárok kötelező óraszámának emeléséről.

Tavaly nyáron a Fidesz vezérkarában éles vita zajlott arról, hogy ki legyen Sólyom László helyett az államfő. Orbán Viktor ragaszkodott Schmitt Pál személyéhez, amit többen kínosnak tartottak, így többek között Kövér László is, mondván: a jelölt nem egy fajsúlyos személyiség. A miniszterelnök mégis keményen keresztül vitte az akaratát, egyes információk szerint még azt is megpendítette, hogy csak akkor vállalja a kormányzás folytatását, ha hallgatnak rá. Nyár volt még, a Fidesz négyszeres támogatással rendelkezett az MSZP-hez képest. Sokak számára érthetetlen, miért volt szükség ilyen személyzeti politikára.

Az önkormányzati választásokat követően már világossá vált, hogy a kormány olyan intézkedéseket kíván végrehajtani (válságadók, a magánnyugdíjpénztári megtakarítások visszacsatornázása), amelyek azt igénylik, hogy az államfő akadékoskodás nélkül aláírja a döntéseket, nehogy az esetleges késlekedések közepette bármely érintett (akár nemzetközi lobbizással) megfúrja a kormány ütemtervét. Tavaly óta tudható: Schmitt Pál mindent aláír.

A villámháborús stílushoz, amit rendre az ország válságos helyzetére hivatkozva alkalmaz a kabinet, az is szükséges volt, hogy a kormány „előrenyomulását" egyetlen intézmény se tudja sem jogi érdekérvényesítéssel (mint például az Alkotmánybíróság), sem verbális kritikával (Költségvetési Tanács) akadályozni. Az IMF-vel való kenyértörés szintén azt a célt szolgálta, hogy kívülről se lehessen korlátozni a kormány lépéseit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!