hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Palesztinkérdés: Ki alapíthat új államot?
Bármit megszavazna az ENSZ

2011. 06. 02.
Barack Obama még a nyár elején csúcstalálkozót szeretne rendezni Benjamin Netanjahu és Mahmúd Abbász részvételével Washingtonban. Az amerikai vezetés az Obama és Netanjahu között egy héten át tartó diplomáciai birkózást - amely során összesen hat beszéd hangzott el - úgy ítéli meg, hogy az izraeli miniszterelnök fontos engedményeket tett a települések egy részének átadása és a területcserék elvének elfogadtatásával. Izraelben azonban a közvélemény többsége úgy ítéli meg, hogy Netanjahu nemet mondott az amerikai ultimátumokra, és megvédte az ország stratégiai érdekeit.

Mahmúd Abbász már 2008-ban, Koszovó függetlenné nyilvánításakor eldöntette, hogy Izrael megkerülésével, a nemzetközi közösség támogatásával egyoldalúan alapítja meg a palesztin államot. Ez tenné lehetővé számára, hogy a palesztin állam megalakításával ne kelljen egyben lemondania az „ötmillió menekült" Izraelben való letelepítéséről, és legfőképpen ne kelljen Izraelt a zsidó nemzet államaként elismernie. Ezzel a palesztin államnak az „1967-es vonalak" (valójában az 1949-es tűzszüneti határok) mögött való megalakításával a konfliktus nem szűnne meg, a menekültek letelepítésével pedig Izrael demográfiai helyzete lehetetlenedne el. Így Izraelnek hamarosan arab kormánya lenne, amely felszámolná a zsidó államot. Ezen az elképzelésen még Obamának, a határokra vonatkozó, most közzétett javaslata sem változtatott. A Nyugat minden ilyen irányú kísérlete csak megerősítette Abbászt, hogy nincs szükség az Izraellel való tárgyalásokra, hiszen a nemzetközi közösség ezüsttálcán kínálja nekik mind­azt, ami Izraeltől tárgyalások útján nem várható, hogy megkapják.

Catrine Ashton, az unió külügyi képviselője szerint Izraelnek teljesen meg kellene nyitnia a Gázai övezettel „határos" átkelőhelyet, hogy ne csak a rakéták, de az „áruk és a személyek is szabadon áramolhassanak Izrael és a Hamasz uralta övezet között". Nicolas Sarkozy pedig azt állította, hogy „a Hamasz és Fatah kibékülési megállapodása jó jel a béke számára."

Egészében véve a nyugati vezetők, Cameronnal, Sarkozyvel, Merkellel és Obamával az élü­kön úgy tesznek, mintha „Izrael és a palesztinok között békefolyamat" zajlana. Pedig a Palesztin Autonómia területén az Arafat által kiépített és ma is változatlan erősséggel működő antiszemita gyűlöletpropaganda és Izrael-ellenes uszítás rendszeréből egyértelmű, hogy nem békére, hanem elhúzódó, Izraelt megsemmisíteni szándékozó háborúra készítik fel a palesztin társadalmat. Az arab terror folyamatos jelenlétéből, a több mint ezer izraeli polgári áldozatából is egyértelműen levonható a következtetés: a két fél között nem békefolyamat, hanem a háború egy speciális változata zajlik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!