hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 03. 09. (XVI/10) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Beszóltak a fiatalok - Náci, rasszista, antiszemita

Náci, rasszista, antiszemita - ilyen és ehhez hasonló jelszavakkal várta mintegy kéttucatnyi fiatal Gaudi-Nagy Tamást a Budapesti Corvinus Egyetem Tárcatükör rendezvényén. Az eset országos hírré dagadt, és információink szerint még a kormánypártok soraiban is megosztást hozott.

Kölcsönösen hazugozza egymást Lázár és Schiffer

Gyakorlatilag hírzárlatot rendeltek el a Fideszben arról a kérdésről, hogy ügynökügyben a múlt heti fiaskót követően milyen konkrét megoldásokon gondolkodnak. Úgy tűnik, hogy nemcsak a Fidesz és az LMP között, hanem a Fideszen belül is zajlik egy asszó, nehezen kideríthető, hogy valójában kik között és miről.

Tanulunk a Fidesztől

Bajnai Gordon mellett még más személyeket is el tud képzelni a demokratikus pártok miniszterelnök-jelöltjének Botka László, Szeged szocialista polgármestere, aki a napokban jelentette be hivatalosan is, hogy elindul pártja választmányi elnöki posztjáért.

32 ezer Hoffmann-árva

Soha nem látott mértékben csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma: a tavalyi 141 ezer után idén mindössze 109 ezren küldték be jelentkezési lapjukat az Oktatási Hivatalhoz, amely a változást demográfiai okokkal magyarázza, míg mindenki más a felsőoktatás drasztikus változtatásait okolja a diákság tömeges távolmaradásáért.

Sokan dolgoznak a német–magyar paktumon

A teljes gazdasági és a fél politikai elit azon dolgozik, hogy szülessen német–magyar megállapodás: a Kohl-Horn együttmŐködés mintájára Merkel–Orbán paktum. Az Európai Bizottság további keménykedésébl azonban úgy látszik, hogy ez még nem köttetett meg. Ha mégis, ez lesz a fedsztori az IMF-hitel elfeltételét jelent ortodox gazdaság­politikához való visszatérésre.

Hit és értékek

Interjú egy vámpírlánnyal

A modern vámpírok léteznek – állítja két amerikai kutató, Donna Howell és Nita Horn, akik részletesen vizsgálták a vámpírkultúra társadalmi hátterét az Egyesült Államokban. Közel száz interjút készítettek önkéntesekkel, többségében húsz és harminc év közötti fiatal felnőttekkel, akik mind azt állították, hogy átestek vámpírbeavatáson. A kutatók szerint az elmúlt évtizedben új jelenség, hogy már nem csak a meg nem értett vagy szétesett családból származó fiatalok vágynak arra, hogy olyanokhoz kapcsolódhassanak, akik megértik a „lelkük sötét titkait”.

Hódítanak a modern vámpírok

„A vámpírokat a közelmúltig alacsonyabb rendű, átkozott, nyomorúságos éjszakai lényekként ábrázolták, mára azonban felsőbbrendű lényekké váltak, akiknek nincs semmi rejtegetnivalójuk. Férfiasak és menők, akiket a fiatalok irigyelnek. Gyorsabbak, erősebbek, fizikailag tökéletesek, akik levetették magukról az emberi lét során hordozott tökéletlenségeiket" - írja Nina Horn amerikai szerző az új vámpírkultuszról készített tanulmányában. A vámpírtörténetek sorában új fejezetet nyitott Stephenie Meyer, aki 2005-ben jelentkezett első kötetével, és az USA Today amerikai napilap szerint négy évvel később, 2009 augusztusában már meg is döntötte a Harry Potter-sorozat szerzőjének, J. K. Rowlingnak a bestseller rekordját.

HÁTTÉR

A Hit munkája a Csillag börtönben

A tízfős börtönkórus a színpadon harsányan énekel: „Sebesen zúgó szél, Mennyekből hozzánk küldettél. Zúzd szét a láncokat, Szabadítsd meg a foglyokat!" A padsorok között a rabok velük tartanak, teljes átéléssel. A szegedi Csillag börtönben vagyunk, ahol az elítéltek nagy része hosszúra szabott ítéletét, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

Nem a vértől lesz jó a fotó

Lantai-Csont Gergely még csak huszonkét éves, de fotósként már annyi érdekesnél érdekesebb helyét látta a világnak, amennyit más egy teljes élet alatt sem. Két éve fogta hátizsákját és nekivágott Madagaszkárnak, majd következett Etiópia és az agresszívnak ismert afar törzs, valamint Szenegálban a muridista muszlim vallási irányzat. Közben pedig éli a budapesti egyetemisták tanulással és munkával teli életét.

Marx vitája Marxszal

Ellentmondásokkal és vitákkal terhelt közéletünkben egyre nehezebb kiismerni magunkat. Napjainkban fokozott mértékben igazolódni látszik az a W. Lippman által majd fél évszázaddal ezelőtt megfogalmazott kritika, amely a demokráciában elengedhetetlenül szükséges állampolgári véleményalkotás és -nyilvánítás tudatosságát és megalapozottságát vitatta.

Biszku nem feledteti Szálasit

Interjú Raphael Vago történésszel  a kommunizmus döglött aknáiról,  a vörös-barna-zöld koalícióról  és a cionizmus nagy tévedéséről.

Cigányúton

A kanadai-magyar kapcsolatok egyértelműen legforróbb témája a magyarországi romák kivándorlása. Kanadai részről már a vízummenteség eltörlése is felmerült, miután a kiáramló romák egy része nemcsak a szociális hálót feji meg, hanem az ország történetében eddig szokatlan bűncselekményeket követ el. Ennek ellenére az illetékes  Társadalmi Felzárkózásért Felelős („romaügyi") Államtitkárság nem adott választ vonatkozó kérdéseinkre.

Gazdasági erőközpont

A 2011-es gazdasági év nagy nyertese Németország lett. Míg Európa legnagyobb része még mindig a válsággal és annak következményeivel küszködik, Németországban a gazdaság és az export már szárnyal, a munkanélküliség mélyponton, s a külföldi tőke ömlik be az országba. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, Európa gazdasági erőterében a német túlsúly további növekedése várható.

Itt a műhús!

Őssejtekből állítottak elő szintetikus húst holland kutatók, akik azt ígérik, hogy őszre elkészülnek az első szintetikus hamburgerrel is. Bár az első burger ára meglehetősen borsos, mintegy 250 ezer euróba kerül majd, a kutatók szerint a szintetikus hús a megoldás a világ növekvő húsigényére.

Van-e élet mobil nélkül?

Felejtsük el a videojáték-, a valóságshow- és a gyorsétterem-függőséget. A legrosszabb járvány most kezd végigsöpörni a világon: az okostelefon-függőség.

KÁVÉSZÜNET

Elnyomottak szószólója

Történt a 19. századi Angliában, hogy egy könyvkiadó megvásárolta egy grafikus rajzait, amelyeket illusztrációnak szántak tervezett könyvükhöz. A mű azonban nem készülhetett el, mert a szerző váratlanul meghalt. A sors fintora, hogy a grafikus is hamarosan elhunyt, így aztán a már kifizetett képek hasznosításával megbízott fiatal újságírónak kellett - képzeletét szabadjára engedve - sorba állítania a képeket és kitalálnia hozzájuk egy történetet. A fiatal újságírót, aki ekkor még a Boz írói álnevet használta, Charles Dickensnek hívták.

Homeopátia és spiritualitás

A homeopátia mintegy kétszáz éves múltra visszatekintő módszer, és azóta a legalaposabb kutatásokat felmutatva sem sikerült „kiirtani". De bizonyítani sem. Lelkes hívei hatásosságáról beszélnek, a szkeptikusok viszont a lehetséges hatást kizárólag a placebo­effektusnak tulajdonítják. Meghagyva a további vita lehetőségét, most koncentráljunk kizárólag a homeopátia spirituális hátterére.

Goodbye standby!

Némi körültekintéssel a villany­számlánkon jó pár ezer forintot tudunk spórolni, odafigyelésünkkel pedig még a környeze­tünket is megóvhatjuk. A kiadások lefaragása nem csak a nehéz gazdasági körülmények között élők számára elengedhetetlen, tekintve, hogy az áram pazarlása a környezetünket károsítja. Pedig elegendő lenne néhány rossz szokáson változtatni ahhoz, hogy ez ne így legyen.

Mélybe rántották

Konkrétumok hiányában egyelőre mindenki csak találgatja, miért dobta el az életét Kutasi Róbert, a REAC klubigazgatója. Ismerői abban megegyeznek, hogy az életvidám sportvezető esküdt ellensége volt a fogadási csalásoknak. Ugyanakkor nehezen lehet elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy azt követően vetette le magát a tizenhatodik emeletről, hogy csapatát is elérte a bundabotrány.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!