hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cigányúton
Kanada bekeményít a magyar romák miatt

2012. 03. 09.
A kanadai-magyar kapcsolatok egyértelműen legforróbb témája a magyarországi romák kivándorlása. Kanadai részről már a vízummenteség eltörlése is felmerült, miután a kiáramló romák egy része nemcsak a szociális hálót feji meg, hanem az ország történetében eddig szokatlan bűncselekményeket követ el. Ennek ellenére az illetékes  Társadalmi Felzárkózásért Felelős („romaügyi") Államtitkárság nem adott választ vonatkozó kérdéseinkre.

A diplomáciában szokatlan módon a G20-ak két héttel ezelőtti rijadi találkozóján a vendégként jelenlévő Kövér László házelnöknek számos egyéb téma megtárgyalása helyett a magyarországi romák tömeges kivándorlása miatt kellett magyarázkodnia kanadai kollégájának. Noel A. Kinsella tömören így fogalmazta meg országa aggályait: „nem megengedhető, hogy valaki megérkezik a repülőtérre, azonnal menekültstátuszt kérve szociális segélyekért folyamodik, és ahogy megkapja a csekket, valamint a segélyre való jogosultságról szóló határozatot, utána megbízza ismerőseit a pénz rendszeres felvételével, majd hazarepül Magyarországra, Romániába vagy Szlovákiába". Hozzátette: komolyan felmerült a magyarokkal szembeni vízumkényszer visszaállításának gondolata is. Kövér igyekezett meggyőzni a kanadai házelnököt, hogy a romákat nem üldözik el Magyarországról. Mint mondta, a kormány államtitkárságot hozott létre a kérdés rendezésére, és a ciklus végéig kétszázmilliárd forintot költenek a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására. Kijelentése fényében meglehetősen érdekes fordulat, hogy a nevezett (társadalmi felzárkóztatásért felelős) államtitkárság témában feltett kérdéseinkre nem adott választ. Többszöri egyeztetést követően meglepetésszerűen a Belügyminisztériumhoz irányítottak bennünket. (Kérdéseinket lásd keretes írásunkban.)

Kanadai Kánaán

Nem ez volt ez első értetlenkedő hang a tengerentúlról. Korábban a kanadai kormány bejelentette: megreformálják az ország menekültügyi rendszerét annak érdekében, hogy visszaszorítsák a hamis menedékkérelmeket. Meglepőnek tűnhet, de az EU-ból több menedékkérő érkezik az észak-amerikai országba, mint Afrikából vagy Ázsiából. Ez jelentős mértékben a magyarországi romáknak köszönhető, akik az összes - tehát nem csak európai - kérelem 10 százalékát nyújtják be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!