hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gazdasági erőközpont
Miért Angela Merkel Európa királya?

2012. 03. 14.
A 2011-es gazdasági év nagy nyertese Németország lett. Míg Európa legnagyobb része még mindig a válsággal és annak következményeivel küszködik, Németországban a gazdaság és az export már szárnyal, a munkanélküliség mélyponton, s a külföldi tőke ömlik be az országba. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, Európa gazdasági erőterében a német túlsúly további növekedése várható.

A Stuttgarttól csak alig néhány kilométerre található Esslingen a német ipar egyik fellegvára. Az egyik a sok közül. A német feldolgozóipar olyan jeles képviselőinek találhatóak itt évtizedek óta gyártó egységei, mint a neves autógyártó Daimler, a kipufogóspecialista Eberspächer vagy éppen az ipari automatizálás specialistája, a Festo. 2008 őszén azonban nagyon komor viharfelhők kezdtek gyűlni a Neckar parti üzemek fölött. Az amerikai Lehmann Brothers csődje nyomán kialakult pénzügyi leolvadás pillanatok alatt elérte a német ipar szívét is. S az, ami évtizedekig elképzelhetetlen volt, megtörtént: a megrendelések drámai módon estek vissza, a munkaidők csökkentek, a termelés sok helyen leállt. Az IG Metall ipari szakszervezet helyi képviselője szerint a körzetükbe tartozó közel száz vállalat közül csak elvétve lehetett néhányat találni, ahol a dolgok rendesen működtek.

Ám ez a helyzet mára csak távoli rém­álom. Az üzemek teljes kapacitással működnek, a megrendelések ömlenek, a profitok csúcsra járnak, s Esslingenben munkaerőhiány van. De nemcsak ott. Németország az elmúlt két évtized leg­intenzívebb gazdasági fellendülését éli meg. A német autógyártók 125 éves történelmük során soha annyi autót nem gyártottak, mint 2011-ben, közel 6 millió darabot. Az autógyári profitok az egekben, milliárdos nagyságrendűek, a munkavállalóknak az év végén nem egy helyen öt számjegyű bónuszokat fizettek. S míg Európa egyes országai súlyos recesszióban, a csőd szélén táncolnak, mások az egymást érő leminősítések következményeivel küszködnek, Németország szárnyal: a GDP 2011-ben 3 százalékkal nőtt, s a munkanélküliség 5 százalék közeli történelmi értékre süllyedt. A német export pedig meghaladta az 1000 milliárd eurót, ami minden idők legjelentősebb kiviteli volumene.

A beteg meggyógyult

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!