hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hódítanak a modern vámpírok
Szupermenek lettek a sötétség lényei

2012. 03. 08.
„A vámpírokat a közelmúltig alacsonyabb rendű, átkozott, nyomorúságos éjszakai lényekként ábrázolták, mára azonban felsőbbrendű lényekké váltak, akiknek nincs semmi rejtegetnivalójuk. Férfiasak és menők, akiket a fiatalok irigyelnek. Gyorsabbak, erősebbek, fizikailag tökéletesek, akik levetették magukról az emberi lét során hordozott tökéletlenségeiket" - írja Nina Horn amerikai szerző az új vámpírkultuszról készített tanulmányában. A vámpírtörténetek sorában új fejezetet nyitott Stephenie Meyer, aki 2005-ben jelentkezett első kötetével, és az USA Today amerikai napilap szerint négy évvel később, 2009 augusztusában már meg is döntötte a Harry Potter-sorozat szerzőjének, J. K. Rowlingnak a bestseller rekordját.

A számok magukért beszélnek: 110 millió eladott kötet világszerte, 37 idegen nyelvű fordítás. A szerzőt 2008-ban a Time magazin százas listáján a világ 49. legbefolyásosabb személyének választották, az 50 millió dollárt meghaladó éves bevételei alapján a Forbes globális celebrangsorában pedig a 26. helyet érte el.

A villámkarrier még látványosabb, ha figyelembe vesszük, hogy Meyert íróként még 2004-ben sem ismerte senki, hiszen nem jelent meg egyetlen sora sem nyomtatásban. Sőt, fiatal háromgyermekes anyukaként ő maga sem készült irodalmi pályára, annak ellenére, hogy ekkor már ott lapult a fiókjában az első regénye. A művet azonban egymás után kilenc irodalmi ügynökség is visszautasította (további öt válaszra sem méltatta), így Meyer letett arról, hogy művét nyomtatásban viszontláthassa. Végül azonban egy elszánt szerkesztőnő elvállalta, hogy kiadható állapotba hozza a könyvet, amire ezután már akadt kiadó.

Egy álomban fogant könyv

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!