hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 05. 30. (XVIII/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mi a radikális pártok sikerreceptje Európában?

Az európai politikai elit nem söpörheti le az asztalról a választók üzenetét, amellyel több mint 120 EU-szkeptikus képviselőt küldtek Brüsszelbe – állítja Jamie Bartlett brit radikalizmuskutató. A londoni Demos Intézet munkatársa szerint a populista pártok távolról sem egységesek, de szinte mindenütt a főáramú, középbal és középjobb pártok rovására erősödtek, ami azt jelzi, hogy az embereknek elegük van az olyan politikusokból, akik elszakadtak a hétköznapi élettől. A radikálisok ereje éppen abban áll, hogy azt keresik, mi foglalkoztatja az embereket, mi jelent számukra valóságos problémát, és ezt formálják politikai programmá.

Neonácik a parlamentban

A Jobbik mellett két kifejezetten neonácinak mondható párt jutott képviselői székhez az Európai Parlamentben. A görög Arany Hajnal hazájában a harmadik helyen végezve három mandátumot szerzett. Sikerült az EP-be kerülnie a Német Nemzeti-demokrata Pártnak (NPD) is, miután az alkotmánybíróság idén eltörölte a bejutási küszöböt.

„A UKIP-róka már benn van a Westminster tyúkóljában”

 Földrengést okozott az EU-szkeptikus UKIP múlt heti szereplése a brit belpolitikában. A UKIP nemcsak az EP-válasz­tásokon, hanem az ezzel egy időben tartott helyi választásokon is jól szerepelt, olyan helyeken is megvetve a lábát, ahol a munkásosztályt képviselő Labournek kellett volna nyernie a papírforma szerint. Ez viszont gyökeresen megváltoztathatja a jövő évi parlamenti választások eredményét: ha a UKIP tovább erősödik, a Labour nem lesz képes megszerezni az abszolút többséget.

Gáz-ügy: Bulgária Oroszország és az EU ütközőzónájában

A Nyugat szerint az oroszok már a bolgár spájzban vannak: elemzők szerint ugyanis Oroszország Bulgárián keresztül tartaná sakkban az ukrajnai politikai válságba beavatkozó Európai Uniót. Bulgária 2007. január 1-jei uniós csatlakozása óta nem sokszor került a nyugati média látókörébe. Kivételt jelentettek a bolgár munkavállalók angliai botrányai, a schengeni határok kiterjesztésének el-elhalasztása, egy izraeli turisták elleni merénylet, és a mostani orosz gázügy. Ez esetben azonban a gáz és az atomenergia lehet az új gazdasági hidegháború eszköze. Vajon hogyan került Bulgária ilyen hirtelen az energetikai asztalra?

Thaiföld „Ázsia beteg emberévé” válhat

Több mint négy hónap zűrzavar után ismét katonai junta vette át a hatalmat – értesülhettek Thaiföld polgárai május 21-én Prajuth Csan-ocsa tábornok televízióban élőben közvetített beszédéből. A hadsereg néhány nap alatt felszámolta az összes demokratikus intézményt, felfüggesztette az alkotmányt, és több mint száz politikust őrizetbe vett – köztük a volt miniszterelnököt és a vele szemben álló ellenzéki vezetőt is. A jelenség nem ritka az alkotmányos monarchiában, ám ezúttal sokba kerülhet a befektetőkre nagyon is rászoruló országnak.

Nyugati orientáció

A magyarországi EP-választásokkal egy napon Ukrajnában is voksolás volt: az ország megválasztotta új elnökét, aki a kétfordulós választási rendszernek már az első fordulójában abszolút többséget szerzett, ezért nem lesz szükség második forduló kiírására. A választás legfőbb tanulsága, hogy a szélsőséges erők jelöltjei, Jaros és Tyagnyibok összesen csupán 2,2 százalékot kaptak, ami hiteltelenné teszi a „szélsőséges” ukrán vezetéssel szembeni orosz hisztériakeltést. A „fasiszta junta” miatt felkelt kelet-ukrajnai régiót azonban ezek a tények nemigen zavarják – nekik Petro Porosenko lett az ügyeletes náci vezér.

Belföld

Leszámolási hangulat a baloldalon

Az MSZP története legmélyebb válságába került azáltal, hogy a hétvégi európai parlamenti választásokon drámaian rosszul szerepelt. Mesterházy Attila pártelnök számára azért is nehéz napok következnek, mert nagyon sok politikus és baloldali erőcsoport rajta verné el a port a vereségért, valamint azért is, mert szerintük korábban összejátszott a Fidesszel. A sztori ellentmondása, hogy eközben több olyan – DK-s és Együtt—PM-es – politikussal is beszéltünk, akik azért szurkolnak, hogy Mesterházy maradjon a szocialisták elnöke, mert addig biztos, hogy tovább esik az MSZP népszerűsége.

Szegedi Csanád: A KGBélát viccnek vettük

A Jobbik egyik erős embere, Vona Gábor bizalmasa és üzlettársa volt. A párt színeiben EP-mandátumot szerzett, gárdaruhában jelent meg Brüsszelben. Karrierje töretlenül ívelt felfelé, egészen addig, amíg tőle is jobbra álló riválisai kinyomozták és leleplezték származását. Interjú Szegedi Csanáddal.

Mérgező „biofű” szedi áldozatait

Herbálfű, biofű néven jelent meg egy újabb pszichoaktív szer a hazai drogpiacon. Az anyag egy kattintással megrendelhető, utánvétellel  házhoz szállítják – egyelőre. A fogyasztása azonban közel sem jár gyerekcipőben. A békéscsabai kórház gyermekosztályán az utóbbi másfél hónapban többszörösére nőtt a dizájner drogok használata miatti vészhelyzetek száma.

Diákok és pedagógusok kerülhetnek utcára

Drasztikusan csökkenhet idén a középfokú oktatásban részt vevő gyerekek száma, aminek oka a 16 éves tankötelezettségi korhatár miatti lemorzsolódás. Ez sajnos elbocsátásokhoz és intézménybezárásokhoz vezet, de fedezetet biztosít a törvényben garantált pedagógusbér-emeléseknek – állítják az érdekvédők.

Újabb Csányi–Lázár csörte a láthatáron

A Csányi Sándor és Lázár János közötti ellentét is meghatározó szerepet játszhat az úgynevezett területalapú mezőgazdasági támogatások rendszerének újravarrásánál. A Hetek információi szerint ugyanis egy szakpolitikai tervezetben az szerepel, hogy bizonyos birtokméret felett arányaiban kevesebb, sőt, adott esetben egyetlen euró cent sem járna ebből a fajta uniós támogatásból.

Háromféle Magyarország

A Policy Agenda legfrissebb tanulmánya szerint az áprilisi és a májusi választás legfőbb tanulsága, hogy a baloldal elvesztette váltópárti jellegét. Az elemzők a számok tükrében három Magyarországról beszélnek, és ugyanennyi lehetséges forgatókönyvet villantanak fel a megrekedt baloldal számára a továbblépéshez.

Hit és értékek

Cion pápája

Új irányból, keletről érkezett a Szentföldre Ferenc pápa, és ez a döntése nem csak földrajzi értelemben jelentett nyitást a Vatikán és a Közel-Kelet viszonyában. Bár alig több mint 48 órát töltött a térségben, a katolikus egyházfő szinte minden lépése beszédes volt. Ferenc pápa Ammanban az üldözött keresztények védelmében szólalt fel, Betlehemben megbékélést sürgetett, Jeruzsálemben pedig két nagy jelentőségű és eredeti kezdeményezéssel lepte meg a világot: Theodor Herzl sírjának a megkoszorúzásával fejezte ki állásponját a cionizmus létjogosultsága mellett, és egyben korrigálta elődjét, X. Piust, aki 1904-ben elutasította Herzl kérését, hogy támogassa a zsidó állam megalapítását. A gesztus új szintre emelheti a Vatikán és Izrael kapcsolatát. Szintén új korszakot nyithat az egyháztörténelemben a pápa és I. Bartholomeosz konstantinápolyi ortodox pátriárka jeruzsálemi találkozója, amelyen Ferenc felajánlotta azt, hogy a kereszténység egysége érdekében kész újragondolni a katolikus álláspontot Róma primátusa kérdésében.

Mentsük meg Mariamot!

Nemzetközi kampányt indított Majnek Antal munkácsi megyéspüspök a Szudánban 100 korbácsütésre és halálra ítélt keresztény asszony megmentése érdekében. Mariam Yahia Ibrahim második gyermekét váró, a kilencedik hónap végén lévő édesanya, akire „hitehagyásért és keresztény férfival kötött házasságáért” szabták ki a legsúlyosabb büntetést, jóllehet Mariam egész életében ortodox keresztény volt. A szudáni saríarezsim radikálisan keresztényellenes törvényei értelmében mégis iszlám vallásúnak tekintik.

HÁTTÉR

Állami cég pancsolta ipari mennyiségben a tokaji aszút

Tokaj a második legismertebb magyar település Budapest után a világban. Az „aszúsodó” szőlőszemekből készült hungarikum komoly exportterméke az országnak, így nem meglepő, hogy a külső piackeresést erősen befolyásolja az éves szőlőtermés mennyisége. Pár éve felcsillant a lehetőség, hogy a magyar borkülönlegességgel be lehetne törni az Egyesült Államokba, ráadásul komoly mennyiséggel, ezért még a hamisítástól sem riadtak vissza – legalábbis a tokaji közvélemény így egyszerűsíti az amúgy bonyolult, több szálon futó ügyet.

Elnökválasztás és visszarendeződés Egyiptomban

Egyiptom újra elnököt választ, a másodikat a 2013-ban katonai puccsal elmozdított, iszlamista Mohamed Murszi helyett. Két jelölt van: az elnököt a hatalomból elmozdító katonatiszt, Abdel Fattah asz-Szíszi és Hamdín Szabáhi ellenzéki politikus. Az ellenzék jelentős része cirkusznak tekinti és bojkottálja a választásokat. Szíszi dandártábornok elsöprő győzelemre készül.

Elhasznált fiatalok - Nem divat az önmegtartóztatás

A nyugati kultúrkörben szinte minden téren a generációk összecsúszásának lehetünk tanúi. Az európai és amerikai ifjak hamarabb kezdenek bűnözni, és mind több országban tolódik egyre lejjebb a legális szexuális kapcsolatok életkori korlátja. Ezzel párhuzamosan a fiatalok egyre hamarabb kezdenek szexuálisan aktív életformát; a szüzesség megőrzése régóta nem trendi. Már a keresztények körében sem számítanak annyit az ősi konzervatív értékek.

Hétköznapi hősök

Ez az év bővelkedett természeti csapásokban a Balkánon. Februárban soha nem látott jégvihar söpört végig Szlovénián. Ugyanebben a hónapban Szerbiában olyan mértékű hófúvások voltak, hogy a hadsereget kellett bevonni a mentésbe. A májusi Tamara nevű ciklon epicentruma közép-szerbiai, boszniai, kelet-horvátországi régiók voltak. Mondhatni, a ciklon telibe találta a régi Jugoszlávia közepét. Több napon át folyamatosan esett, a szűk keresztmetszetű hegyi folyók kiáradtak, a hegyoldalakra épített többgenerációs házakat nem tudta megtartani a föld, s mint kártyavár csúszott egyik a másikra. Falvak tűntek el percek alatt. A víz eltörölte a határokat. A régi „testvériség-egység” titói szlogen mintha újra értelmet kapott volna. Egymás után jelentették be az extagországok a katonai segítséget. Szlovénia, Makedónia, Horvátország, Montenegró hadseregének mentőalakulatai Szerbia megsegítésére siettek.

Szabolcs, az orrfestő

Sárközi Szabolcs mindenbe beleüti az orrát. Amikor verset ír vagy amikor honlapot szerkeszt, az orrával kezeli a klaviatúrát. Képeket is úgy fest, hogy ezt a „végtagját” használja ecset gyanánt. Kezét és lábát korai gyermekbénulása miatt alig tudja használni, a szerető légkörben fogant kreatív ötletek azonban mindig erőt adnak ahhoz, hogy kivitelezze azt, amit elgondolt. A Szeged-közeli Üllés településen, egy városszéli házban él édesanyjával és nővérével.

Pirulaterápia

A rendszerváltás óta számottevően nőtt a magyar társadalomban a pszichés problémák gyakorisága, a társadalom krónikus értékválsága visszatükröződik a mentális panaszok megsokasodásában. Ennek megfelelően nő a kedélyjavítók, így az antidepresszánsok fogyasztása is, ami akkor a legkockázatosabb, ha megfelelő orvosi javaslat nélkül szedik azokat.

Észosztás milliókért

Kedden Abu Dzabi, szerdán Johannesburg, pénteken Houston. Ez a tavaszi hét különösen mozgalmas volt Ben Bernanke, az amerikai jegybank (Fed) nemrég „nyugdíjazott” elnöke számára. A volt bankelnök most dollármilliókért adja befektetési tanácsait.

Hiperinfláció a Krímben

Immár több mint két hónapja, hogy a Krími Autonóm Köztársaság kérvényezte az Oroszországhoz való csatlakozását. Az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban többször is felvetődött már a kérdés: vajon milyen hatással lesz mindez az érintett országok gazdaságaira? Most, néhány hét elteltével, már kezdenek látszódni az első, nem feltétlenül kellemes következmények.

KÁVÉSZÜNET

Nemcsak díva, okos is

Jack Kennedy egyszer azt mondta neki: „Hedy, keveredj bele! Ez az élet titka. Próbálj ki mindent! Élvezz mindent! Találkozz mindenkivel!” Hedy Lamarr annyira komolyan vette a későbbi elnök szavait, hogy stílust és divatot teremtett, haditechnikai eszköz feltalálója lett, lelkes hazafi volt és kétes hírű filmcsillag. És ahogy mondani szokták: a legtöbb híres embernek van magyar felmenője. Nos, neki is volt.

Székelyföldtől a nemzetközi kupagyőzelmekig

A Győri ETO Bajnokok Ligája győzelmét követően újabb nagy magyar kupasikernek örülhetnek a hazai kézilabda-rajongók, miután a Pick Szeged – megnyerve az EHF-kupa négyes döntőjét, a Final Fourt – elhódította a máso­dik számú európai klubtrófeát, maga mögé utasítva a házigazda Füchse Berlint és a korábbi BL-győztes francia Montpellier gárdáját. A Szeged első nemzetközi kupasikerének egyik kulcsembere a csapat és a magyar válogatott jobbátlövője, Ilyés Ferenc volt, aki sportnyelven szólva „hatalmasat játszott” a berlini döntőben. A 180-szoros válogatott kézilabdázóval beszélgettünk.

Az asztal dísze

A hidegtálak népszerűsége napjainkban folyamatosan növekszik. Egyre többen felismerik ugyanis, hogy ez az az étkezési forma, ami a 21. század rohanó világában kielégíti a polgári, családi környezetben étkezni vágyók igényeit.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!