hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Leszámolási hangulat a baloldalon
A harag napja

2014. 05. 29.
Az MSZP története legmélyebb válságába került azáltal, hogy a hétvégi európai parlamenti választásokon drámaian rosszul szerepelt. Mesterházy Attila pártelnök számára azért is nehéz napok következnek, mert nagyon sok politikus és baloldali erőcsoport rajta verné el a port a vereségért, valamint azért is, mert szerintük korábban összejátszott a Fidesszel. A sztori ellentmondása, hogy eközben több olyan – DK-s és Együtt—PM-es – politikussal is beszéltünk, akik azért szurkolnak, hogy Mesterházy maradjon a szocialisták elnöke, mert addig biztos, hogy tovább esik az MSZP népszerűsége.

Miközben az európai parlamenti választások előtt az MSZP vezérkarához közel álló kom­munikációs tanácsadó azt fejtegette lapunk munkatársának, hogy biztos abban, mindenki meglepetésére megelőzik majd a Jobbikot is, addig mind a DK-ban, mind az Együtt–PM-ben attól tartottak, hogy nem ugorják meg az ötszázalékos bejutási küszöböt. Érdeklődésünkre úgy tűnt, hogy előzetesen mindkét pártban egy Bajnokok Ligája-győzelemhez hasonló eredménynek tartották volna, ha 6, azaz hat (!) százalékos eredményt érnek el. Az élet azonban a legmerészebb álmaikat is felülírta, hisz országosan a DK 10, az Együtt 7 százalékos eredményt ért el, miközben a szocialista önbizalom délibábnak bizonyult, tudniillik az MSZP az 1990-es országgyűlési választások szintjére, 11 százalékos támogatottságra zuhant össze. Ráadásul a szocialista fellegvárnak tartott Budapesten mind Gyurcsány, mind Bajnai pártja jócskán rávert Mesterházy Attila csapatára. Budapesten a DK és az Együtt is 13-13 százalékot hozott, ami kerületi szinten azt jelenti, hogy a budai és belvárosi polgári városrészekben a Bajnai-formáció átlagosan 15 százalék körüli eredményt produkált, míg a külvárosban, a munkáskörzetekben a DK szerzett ekkora szavazatarányt.

Ráadásul tizenegy kerületben az Együtt–PM lett a második erő, míg a DK kilenc kerületben, ellenben az MSZP mindössze kettőben. Amúgy mindenhol a Fidesz nyert, körülbelül 40 százalékos aránnyal, de a baloldali pártok szavazatait összeadva Budapesten – az ország többi részéhez hasonlítva – kiegyensúlyozottak a kormánypártok és a baloldal közötti erőviszonyok. Az ellenzéknek leginkább itt van esélye stabilizálni politikai hátországát. 

Recseg-ropog

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!