hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elnökválasztás és visszarendeződés Egyiptomban
Szíszi, az erős

2014. 05. 29.
Egyiptom újra elnököt választ, a másodikat a 2013-ban katonai puccsal elmozdított, iszlamista Mohamed Murszi helyett. Két jelölt van: az elnököt a hatalomból elmozdító katonatiszt, Abdel Fattah asz-Szíszi és Hamdín Szabáhi ellenzéki politikus. Az ellenzék jelentős része cirkusznak tekinti és bojkottálja a választásokat. Szíszi dandártábornok elsöprő győzelemre készül.

Bátran kijelenthetem, hogy az elnökválasztás viszonylag békésen indult. Nem a házam előtti bombarobbanás ébresztett, mint az alkotmányról szóló népszavazáskor, iszlamista tüntetőkbe sem lőtt bele délelőtt senki sem. Egyedül csak a Kairóban kivezényelt százötvenezer katona, az útlezárások és a köröző katonai helikopterek emlékeztettek arra, hogy ma az egyiptomiak megválasztják elnöknek a volt védelmi minisztert, ezzel pontot téve a 2011-ben kitört forradalom végére. Kijelenthetjük, hogy az arab tavasznak egyszer és mindenkorra vége van Egyiptom­ban. A Muzulmán Testvériség vezetői vagy halottak, vagy a halálos ítéletük végrehajtását várják, a mozgalom konkrétan terrorszervezetté lett nyilvánítva. Betiltották a 2011-es forradalmat kirobbantó liberális szervezetet, az Április 6. mozgalmat is, vezetőik börtönben ülnek a gyülekezésről szóló törvény megsértéséért. Jelenleg senki sem szervezhet tüntetést a rendőrség és a belügyminisztérium engedélye nélkül. Márpedig azt pedig senki sem kap, aki nem Szíszi melletti szimpátiatüntetést szervez.

A Mubarak-érába való visszarendeződést mindenki a bőrén érzi, a Hetek tudósítóját például majdnem rabosították a központi vasútállomáson a rendőrök, mert fényképezni merészelte az arabeszkkel díszített és teljesen felújított épületet. Bár minden kormányzati engedéllyel rendelkezem ahhoz, hogy fotózzak, kevesen múlt, hogy az elkövetkező napokat a helyi rendőrkapitányságon töltsem vádemelés nélkül – csak azért, mert egy rendőr úgy gondolta, megmutatja, meddig mehet el. Bármeddig. Képzelje el a kedves olvasó, hogy ha egy külföldi, akkreditált tudósítót le lehet hetekre csukni bármiféle fennakadás nélkül, mit lehet megtenni a mezei honpolgárral? Bármit. És ezt értsék szó szerint!

Ez azonban a jelek szerint a legkevésbé sem zavarja az egyiptomi nép egy jelentős részét. A hisztéria Szíszi tábornok körül a napokban hágott a tetőfokára. Személyi kultusza olyan nagyra nőtt, hogy már nemcsak a kávézók falán találkozhatunk portréival (ezekből többféle van: erőt sugárzó, aggodalmas tekintetű, a Közel-Keletet egy zsákban a hátán cipelő, de oroszlános is), hanem női fehérneműkön is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!