hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 11. 28. (XVIII/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kétes ügyletek

Minden idők legnagyobb korrupciós botránya zajlik Brazíliában. Több mint negyven politikusról állította az állami többségi tulajdonban álló olajvállalat, a Petrobras volt vezérigazgatója, hogy kétes ügyletekben vettek részt, sőt az időközben újraválasztott brazil elnökkel, Dilma Rousseff-fel kapcsolatban is felmerült, hogy tudhatott a több mint tizenöt éve zajló bűncselekmény-sorozatról.

Seselj vajda és a szerb politikai örökség

Horvát európai parlamenti képviselők elítélő állásfoglalást várnak az Európai Parlamenttől Vojislav Seselj szerb radikális pártelnök, háborús bűnös, hágai vádlott ügyében. A betegsége miatt ideiglenesen szabadlábra helyezett Seselj „vajda” alig érkezett haza Belgrádba, máris nacionalista uszító tevékenységbe kezdett.

Az idő Irán szövetségese

Újra meghosszabbították a nagyhatalmak és Irán között zajló atomtárgyalások határidejét, miután a végleges megállapodásra kitűzött november 24-ei dátumra nem sikerült tető alá hozni az egyezményt. Bár Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megfogalmazása szerint „ha nincs egyezmény, az jobb, mint egy rossz alku”, az elemzők szerint az újabb haladékkal Irán járt jobban.

Tavasz helyett terror

Vészesen terjed a dzsihád vírusa Észak-Afrikában. Az úgynevezett arab tavasz utáni törvénytelen és kaotikus állapotok ugyanis az Iszlám Állam és a hozzá hasonló iszlamista csoportok táptalajául szolgálnak. Líbia az európai és az észak-afrikai dzsihádisták központja lett, ahol kiképzőtáborok is működnek. Közben Európában keresik a hatékony eszközöket a terrorfenyegetettség elhárítására. Nagy-Britanniában a héten felvilágosító programot indítottak, melynek keretében iskolákban, egyetemeken, repülőtereken, bevásárló-központokban és mozikban hívják fel a figyelmet a veszélyre.

Okos ugyan, de kínai

Polgári peres eljárás indult a múlt héten két elit amerikai felsőoktatási intézmény, a Harvard és az Észak-Karolinai Egyetem ellen. A vád nem kevesebb, mint hogy hátrányos megkülönböz­tetésben részesítik a felvételi eljárás során az amerikai közép­iskolákból kikerülő ázsiai, főként távol-keleti származású diákokat – még abban az esetben is, ha a teljesítményük magasan meghaladja a más etnikumhoz tartozó felvételizőkét.

Milliók az árnyékban

Mintegy ötmillió illegális bevándorlónak adott amnesztiát elnöki rendeletében Barack Obama, aki a Fehér Házban felvett televíziós beszédben fordult a nemzethez. Az egyoldalú lépéssel az elnök ellopta a show-t a republikánusoktól, akik – úgy tűnik – túl sokat vártak egy, a bevándorlást rendező törvényjavaslat benyújtásával.

Belföld

Végképp eltörölné a kormány a magánnyugdíj-rendszert

Az öngondoskodás utolsó elemét is felszámolja a kormány, ha valóban eltörli a magán-nyugdíjpénztári rendszer maradékát is. Ráadásul mindezt nem átgondolt tervek, hanem szorító költségvetési kényszer mentén teszi. A maradék 60 ezer pénztártag 200 milliárdjának einstandolása ugyanis csak a túlélést szolgálja – miközben a nyugdíjbomba egyre hangosabban ketyeg.

Mi zajlik Budapest utcáin?

A héten újra ezrek tüntettek Budapesten, most a magán-nyugdíjpénztári tagok nevében, de már egy frissen alakult korrupcióellenes szervezet azt is bejelentette, hogy december 4-ére minden eddigi tiltakozó szervezettel karöltve egy gigatüntetést szerveznek. A tüntetések mögött álló szervezők között továbbra sem lehet érdemben felfedezni hivatalos pártokat, de nemzetközi összehasonlításban sem könnyű analógiát találni. Az sem világos, hogy az utcai tüntetések „létrehoznak-e” egy új, kormányozni képes, a Fidesz elitjét leváltani tudó politikusi garnitúrát.

Bajban az udvari püspök

Helyreigazító közlemény

Őskáosz a történelemkönyvben

Tényekként mutat be a hazai szélsőjobboldal által kedvelt mítoszokat, és feltevésekként állít be tudományos tényeket az egyik kísérleti történelemtankönyv és munkafüzet egy most közzétett kritika szerint. A tan­könyv-író a jelek szerint összetéveszti a finn­ugor nyelvrokonságunkat a magyarok eredet­történetével, és hitelesnek mutat be áltudományos forrásokat. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerint viszont a cél épp a diákok forráskritikai érzékének a fejlesztése.

Hit és értékek

 Az utolsó találmány

Zsúfolásig megtelt terembe érkezem az ELTE Gólyavár épületébe egy átlagosnak mondható hétköznapi estén. A négy-ötszáz egyetemista az Inspiráció Műhely által szervezett Én a robot? – Mesterséges intelligencia, szingularitás, gép és lélek című vitaestre érkezett. A vitaest célja, hogy a meghívott előadók segítségével olyan, a technológiai szingularitás (azaz egy mesterséges intelligencia esetleges létrejötte) által felvetett kérdésekre keresse a választ: lehet-e lelket építeni, kódolható-e a szabad akarat, és mi lesz, ha egy reggel a mobiltelefonunk váratlanul szerelmet vall nekünk. Épphogy kapok helyet a terem végében, de sokan állva vagy a földön ülve hallgatják az előadást.

Egy előadás, amiről hetek óta beszélnek Budapesten

„Illiberális államok nem teremtenek tartós jólétet – figyelmeztetett budapesti előadásán a kétszeres Nobel-díjas közgazdász, Joseph E. Stiglitz Barack Obama főtanácsadója. „Bizonyos országokban azonban a jogállamiság a gazdaságok, az elit védelmét szolgálja. Jogállami keretek között valósítják ezt meg, ezt látjuk például Oroszországban. Jogállamnak nevezik a rendszert, és azt állítják, hogy jogállami keretek között működnek, de valójában visszaélnek ezekkel a szabályokkal annak érdekében, hogy az elitet, a befolyásosokat szolgálják” – mondta a közgazdász, aki korábban a Világbank elnökhelyettese is volt. Előadásában – amelyet Soros György is az első sorból hallgatott végig – arról beszélt, mi szolgálja inkább a társadalmakban az életszínvonal tartós növekedését.

HÁTTÉR

Társadalmi feketelyukak

Másfél milliósra becsülhető Magyarországon az az aktív korú embertömeg, amely a munkaerőpiac peremén tengődik. Az elsődleges munkaerőpiacról való kiszorulásuk egyben a társadalomból való kirekesztésüket jelenti, s ennek egyik elsődleges eszközévé ma a közfoglalkoztatás vált – derül ki az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének nemrég közzétett kutatásából. A probléma közügy, hiszen akár gimnáziumi tanárokat is egyik napról a másikra elnyelhet a közmunkarendszer. Az ország egyre erősebb nemzetközi lemaradását a periférián élők leszakadása okozza, ami főként a kormányzati intézkedéseknek, és nem a gazdasági helyzetünknek köszönhető.

Az Iszlám Állam a csalódásból táplálkozik

Egyiptomban, mióta Abdel Fattah asz-Sziszi elnök hatalomra került, tűzzel-vassal üldözik a Muzulmán Testvériséget. Nagyon kevés iszlamista párt tudott a politikai életben maradni, a Hiszb al-Núr („A fény pártja”) azonban ilyen. A politikai iszlamizmus jövőjéről, az egyiptomi politikáról és a szalafizmusról Ámr Mekkivel, a Núr párt külügyi szóvivőjével beszélgettünk.

Ambiciózus kínai márkák

A Bernstein Research és az Interbrand közös előrejelzése szerint a kínai éttermek és elektronikai cégek hamarosan komoly konkurenciát jelenthetnek a Nyugat számára a nemzetközi piacokon – tudósított nemrég a CNBC.

Az alföldi Kánaán

„Te még ilyet nem láttál, még a huszonéves fiatalok sem külföldre mennek, hanem keményen dolgozva itthon teremtik meg az egzisztenciájukat, évente akár 30 milliós árbevételt elérve” - meséli egy ismerős az alföldi tanyavilágból. A kacsa- és libatenyésztőkről beszél, akikről többnyire az a hír járja, hogy vasvillával forgatják a pénzt a padláson, mert annyi van belőle. Megnéztük, hogy ebből mi igaz.

KÁVÉSZÜNET

Nagy élet, kis házban

Vajon hányan lennének képesek 150-200 négyzetméteres otthonukat feladva mindössze 10-20 négyzetméterre minimalizálni addigi életüket? A tapasztalat azt mutatja, hogy egyre többen válnak a Tiny House (apró ház) mozgalom követőivé.

Nem mindegy, hányadiknak születtél

Miért különbözünk annyira a testvéreinktől? Mi alapján választottunk hivatást? Miért viselkedünk bizonyos helyzetekben úgy, mintha előre programozva lennénk? Miért nem jövünk ki bizonyos emberekkel, vagy miért keressük a tőlünk annyira különböző személyek társaságát? Mitől akarunk a figyelem középpontjában állni, vagy éppen miért a könyvek a legjobb barátaink? Ezekre, és még megannyi hasonló kérdésre a válasz dr. Kevin Leman szerint a születési sorrendben keresendő.

Teljessé vált gyűjtemény

Nem alaptalan vélekedés, hogy a tenisz a legnépszerűbb egyéni sportok egyike. Aggkorig is képes betölteni egészségmegőrző szerepét, és nézők millióit tereli a stadionokba, ragasztja a képernyők elé. Novemberre, a tenisznaptár végére maradt az egyéni és csapat-világbajnoki cím eldöntése. Nekünk, magyaroknak – Taróczy Balázs jóvoltából – bónuszként jutott még a VII. Tennis Classics gála is.

Az ország egyik legjobbja lett a Karóra Centrum

Aki szeretné elkerülni a karácsonyi tömeget az áruházakban, nem az autóba ül be, hanem a számítógépe elé. A hazai statisztikák szerint a rendszeresen internetezők közül háromból kettő tesz így. A korábbi évek bizalmatlansága csökken, köszönhető ez többek között az Ország Boltja nevű versenynek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!