hetilap

Hetek hetilap vásárlás
 Az utolsó találmány
Intelligens társak vagy tömegpusztító lények?

2014. 11. 27.
Zsúfolásig megtelt terembe érkezem az ELTE Gólyavár épületébe egy átlagosnak mondható hétköznapi estén. A négy-ötszáz egyetemista az Inspiráció Műhely által szervezett Én a robot? – Mesterséges intelligencia, szingularitás, gép és lélek című vitaestre érkezett. A vitaest célja, hogy a meghívott előadók segítségével olyan, a technológiai szingularitás (azaz egy mesterséges intelligencia esetleges létrejötte) által felvetett kérdésekre keresse a választ: lehet-e lelket építeni, kódolható-e a szabad akarat, és mi lesz, ha egy reggel a mobiltelefonunk váratlanul szerelmet vall nekünk. Épphogy kapok helyet a terem végében, de sokan állva vagy a földön ülve hallgatják az előadást.

A három előadó, Kornai And­rás nyelvtechnológus (MTA SZTAKI és BME Algebra Tanszék), Mérő Lász­ló gazdaságpszichológus (ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék) és Ruff Tibor filozófus, teológus (SZPA Teológia Tanszék) vállaltan egészen különböző meg­győződések talajáról vizsgálta a kér­dést. A rövid nyitó előadásokat követően izgalmas vitára, majd pedig kötetlen fórumra került sor.

Lelkes robotok

Kornai András már bevezető előadásának címében (Miért és hogyan építsünk lelket?) állást foglalt a mesterséges intelligencia kutatásának jelentőségét illetően. Állítása szerint fontosabb kérdés, hogy miért kell lelket építenünk, mintsem, hogy hogyan kell. Hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligenciát ért kritikák ellenére az emberi intelligencia fejlettsége szükségszerűvé teszi, hogy olyan „lelkes” robotokat hozzunk létre, amelyek nem pusztán „rabszolgái” az emberiségnek, hanem „intelligens társai”.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!