hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Társadalmi feketelyukak
Hiába a közmunka, szegényedik az ország

2014. 11. 27.
Másfél milliósra becsülhető Magyarországon az az aktív korú embertömeg, amely a munkaerőpiac peremén tengődik. Az elsődleges munkaerőpiacról való kiszorulásuk egyben a társadalomból való kirekesztésüket jelenti, s ennek egyik elsődleges eszközévé ma a közfoglalkoztatás vált – derül ki az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének nemrég közzétett kutatásából. A probléma közügy, hiszen akár gimnáziumi tanárokat is egyik napról a másikra elnyelhet a közmunkarendszer. Az ország egyre erősebb nemzetközi lemaradását a periférián élők leszakadása okozza, ami főként a kormányzati intézkedéseknek, és nem a gazdasági helyzetünknek köszönhető.

A munkaerőpiac peremén lévők és a költségvetés címet viselő kutatás szerint a peremlét az összes háztartás 12 százalékát, azaz közel 450 ezer háztartást érint, melyek helyzete a kormány legújabb intézkedéseinek következtében tovább romlik, leszakadásuk visszafordíthatatlanná válik. Azokat sorolják ebbe a körbe, akiknek van ugyan állásuk, de az bizonytalan és rosszul fizetett, vagy akik alapvetően alkalmi és idénymunkákból élnek; akik ellátott vagy ellátást nem kapó munkanélküliek, vagy munkanélküli státuszukat éppen közfoglalkoztatás szakítja meg; illetve akik pályakezdő vagy kisgyermekes munkakeresők. Többségüknek legfeljebb szakmunkás végzettsége van, de a munkanélküliséggel leginkább sújtott megyékben, így Borsodban, Szabolcsban a minimálbéresek és a munkanélküliek egytizedét a felsőfokú végzettségűek adják. Külön csoport az alkalmi munkákból élőké, akik jellemzően Heves megyében laknak, 20–45 év közöttiek, zömüknek legfeljebb általános iskolai végzettsége van, s többségük férfi.

Az északkeleti országrészeket már az ezredfordulón is úgy emlegették kutatók, mint valami társadalmi feketelyukat, ahol a legális munkahelyteremtés nem működik, nincs megfelelő munkaerő, a régiót sokan leírták. Korábbi szegénységkutatások (GYEPI) is rendre kimutatták, hogy az ország különböző részei között nagyon nagy fejlettségbeli különbségek jöttek létre, és a húsz éve megoldatlan, közel egymilliós hazai munkanélküliség miatt jellegzetes életstratégiák alakultak ki a nincstelenek körében. Ennek lényege az volt, hogy a nők a családtámogatások és segélyek révén, esetleg alkalmi munkavállalással, a férfiak pedig szakadatlan feketemunkával, majd 40 éves koruk után leszázalékoltként járultak hozzá a családi költségvetéshez – ezek a férfiak általában „leamortizálódtak”, rokkantnyugdíjazásuk nem volt alaptalan, várható élettartamuk is átlag alatti. Nem „munkakerülőkről” van szó, mivel a többség egész életében, már egész fiatalon is rá volt kényszerülve a rendszeres feketemunkára, s ha teheti, ezt a közmunka mellett is folytatja, miként azt nemrég a Szegénységellenes Hálózat kutatása is kimutatta.

A problémát eddig egyik kormány sem próbálta komoly, következetesen végigvitt programokkal megoldani. Molnár György kutatásvezető szerint az alacsony végzettségűek foglalkoztatásának növelésére a járulékcsökkentés kiterjesztése jelenthette volna az egyik megoldást. A jelenlegi kormányzat azonban a korábbi életstratégiájuk minden elemét ellehetetleníti, s betereli az embereket a közmunka világába. Ferge Zsuzsa szociológus szerint háborút visel a szegények ellen, s intézkedései révén végérvényessé teszi a társadalom széttagoltságát: átalakította a rokkantnyugdíjakat és a munkanélküli ellátásokat, csökkentette és közmunkához kötötte a segélyezést – várhatóan meg is szünteti azt –, befagyasztotta, ezáltal reál­értékben 20 százalékkal csökkentette a gyes és a családi pótlék értékét, s az utóbbit munkavállaláshoz is kötné.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!