hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Iszlám Állam a csalódásból táplálkozik

2014. 11. 27.
Egyiptomban, mióta Abdel Fattah asz-Sziszi elnök hatalomra került, tűzzel-vassal üldözik a Muzulmán Testvériséget. Nagyon kevés iszlamista párt tudott a politikai életben maradni, a Hiszb al-Núr („A fény pártja”) azonban ilyen. A politikai iszlamizmus jövőjéről, az egyiptomi politikáról és a szalafizmusról Ámr Mekkivel, a Núr párt külügyi szóvivőjével beszélgettünk.

Amikor legutóbb találkoztunk, az elnökválasztások zajlottak, melyen végül Asz-Sziszi elsöprő többséggel nyert. Az Önök pártja támogatta Asz-Sziszit a júniusi puccs alatt, és végig tagja volt a Muzulmán Testvériség elleni koalíciónak. Hogyan készülnek a parlamenti választásokra?

– Szövetségeseket keresünk, akikkel kardinális kérdésekben egyetértünk. Továbbra is azt gondoljuk, hogy a parlamentben képviselni kell a „Szalafi hívása” mozgalmat, a vallásos muszlimokat, akik nem egyenlők a Muzulmán Testvériséggel. Mi úgy gondoljuk, hogy olyan embernek kell kormányoznia az országot, aki minden egyiptomit képviselni tud, és akivel lehet tárgyalni, ezért támogattuk Asz-Sziszi elnököt.

Tavaly óta hajtóvadászat indult a Muzulmán Testvériség mozgalom ellen, a börtönök megteltek a vezetőikkel, tagjaikkal. Azóta több olyan kormányzati intézkedés is történt, melyek nemcsak a testvériséget, de alapvetően az iszlamista blokkot is érintik. Például szalafi imámokat vettek őrizetbe Kairóban, mert a kormány ellen beszéltek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!