hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végképp eltörölné a kormány a magánnyugdíj-rendszert
Gazdálkodj okosba

2014. 11. 27.
Az öngondoskodás utolsó elemét is felszámolja a kormány, ha valóban eltörli a magán-nyugdíjpénztári rendszer maradékát is. Ráadásul mindezt nem átgondolt tervek, hanem szorító költségvetési kényszer mentén teszi. A maradék 60 ezer pénztártag 200 milliárdjának einstandolása ugyanis csak a túlélést szolgálja – miközben a nyugdíjbomba egyre hangosabban ketyeg.

A magán-nyugdíjpénztári (manyup) rendszer létrehozása mögött 1998-ban az a felismerés állt, hogy az úgynevezett felosztó-kirovó elv alapján működő magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. Jelenleg ugyanis az aktuá­lis nyugdíjbevételekből fedezi a nyugdíjakat az állam, ám az egyensúly felborulni látszik: a lyuk éveken belül akár több százmilliárd forint is lehet. A manyup-tagok a nyugdíjkorhatárt elérve az ellátásuk 75 százalékát kapták volna csak költségvetési forrásból, a fennmaradó 25 százalékot saját megtakarításaikból finanszírozták volna, ami jelentősen tehermentesítette volna az állami bü­dzsét. A rendszer főpróbájára azonban nem kerülhetett sor – mint emlékezetes, a második Orbán-kormány első intézkedései közé tartozott a 2700 milliárdos nyugdíjvagyon visszaterelése a költségvetésbe (pontosabban 2500 milliárd, ugyanis a reálhozamot kifizették a tagoknak). Az ígéretek akkor arról szóltak, hogy a pénzünk nem vész el, majd egyéni virtuális számlán követhetjük nyomon a befizetéseink alakulását.

Az állami szándékkal szemben annak idején több mint 60 ezer tag úgy döntött, hogy marad a manyup-rendszerben, és előtakarékossággal igyekszik megkönnyíteni nyugdíjas éveit. A kormány most őket, illetve az ő 205 milliárd forintjukat államosítaná. Ugyanis egyetlen társaság sem felel meg annak a tervezett kritériumnak, amely szerint az a pénztár nem működhet tovább, ahová hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a tagok kevesebb mint 70 százaléka fizette be a kötelező havi tagdíjat. Igaz, a nemzetgazdasági minisztérium sietett közölni, hogy a rendelkezés nem visszamenőleges hatályú, vagyis a tagoknak még lesz idejük „összekapni magukat”.

„Ezzel a kormány végérvényesen az éjszakai besurranó, fiókokban kotorászó piti kis tolvajok szintjére süllyedt” – fogalmazott a magán-nyugdíjpénztári vagyon védelmében megtartott tüntetés egyik szervezője a héten. Nem meglepő módon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egészen másként látja a kérdést. Szerinte ők csak megvédik a nyugdíjasok pénzét az „álnyugdíjpénztáraktól”. Érvelése szerint ugyanis a magánnyugdíjpénztárak tagjai közül ma már alig néhány ezren fizetnek tagdíjat, vagyis a pénztárak nem tesznek mást, mint felélik a korábban befizetett vagyont, ami veszélyezteti a nyugdíjasok járadékának majdani kifizetését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!