hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi zajlik Budapest utcáin?
Politikai laboratórium

2014. 11. 27.
A héten újra ezrek tüntettek Budapesten, most a magán-nyugdíjpénztári tagok nevében, de már egy frissen alakult korrupcióellenes szervezet azt is bejelentette, hogy december 4-ére minden eddigi tiltakozó szervezettel karöltve egy gigatüntetést szerveznek. A tüntetések mögött álló szervezők között továbbra sem lehet érdemben felfedezni hivatalos pártokat, de nemzetközi összehasonlításban sem könnyű analógiát találni. Az sem világos, hogy az utcai tüntetések „létrehoznak-e” egy új, kormányozni képes, a Fidesz elitjét leváltani tudó politikusi garnitúrát.

Megalakult a Korrupcióellenes Szövetség (Kellesz), amely nem készül politikai pályára, hanem korrupciós ügyek és korrupciós folyamatok feltárását, az ügyeket bejelentők védelmét és segítését szeretné előmozdítani. Az alapító iratokat a volt NAV-os Vancsura István és Horváth András, Vágó Gábor közgazdász-politológus, volt LMP-s országgyűlési képviselő, illetve Hadházy Ákos, a trafikbotrányt kirobbantó egykori szekszárdi fideszes önkormány­zati képviselő írta alá. A szövetséghez csatlako­zott Karancsi Tibor volt rendőrtiszt, a kilencvenes évek olajbotrányainak egyik kirobbantója. A Kellesz csatlakozik december 4-én ahhoz a korrupcióellenes tüntetéshez, amit egy másik csoport hirdetett meg és minden eddiginél nagyobb megmozdulásra számítanak.

Újfajta civilség

Vágó Gábor az LMP egykori országgyűlési képviselője, aki kilépett már a Schiffer András vezette pártból, a Heteknek kifejtette, hogy ideológiai szempontból nem lehet definiálni a tüntetések mögött álló személyeket, mert nagyon sokszínű személyiségekből állnak a szervezők csoportjai. Ő személy szerint ismer közöttük új balost, liberálist és konzervatívot egyaránt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!