hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 12. 12. (XVIII/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az eddigi legszigorúbb terrortörvény készül

Négy keresztény gyermeket fejeztek le az Iszlám Állam terroristái – ezt állítja egy Irakban szolgáló anglikán lelkész. Andrew White szerint a dzsihádisták azért végeztek ilyen barbár módon a gyerekekkel, mert azok a felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak áttérni a muzulmán vallásra. Az Iszlám Állam kalifátusának kikiáltása óta napról napra hasonló brutalitású hírek látnak napvilágot, éppen ezért érthető, hogy a brit kormány elsőként bekeményít a hazatérni vágyó iszlamistákkal szemben: bemutatták az új terrorizmusellenes programot, amely – ha a parlament is rábólint – minden korábbinál nagyobb hatalmat ad a hatóságoknak a terrorgyanús személyekkel szemben.

Fővárosi maffia

Évek óta próbálja felszámolni a bevándorlók illegális telepeit a római önkormányzat. Az ügy körültekintő kezelést és óriási pénzbeli támogatást igényelt – volna. Csakhogy az állami és az EU-ból érkező támogatásokat fortélyos kezek eltérítették. Érintettek bőven akadnak a főváros vezetésében és az olasz belpolitikai szereplők között egyaránt: a korrupciós hajlandóság pártszínektől függetlenül dívott.

Világszerte erősödik a nyomás Izraelre

Az izraeli kormányválság és az előrehozott választások kiírása világszerte lendületet adott az Izraelt megrendszabályozni akaró erőknek. Ez a virtuális koalíció példátlanul széles körű, az Egyesült Államoktól kezdve az ENSZ-en át Európáig tart, és akkor nem is beszéltünk még az önfeladásra mindig kész izraeli baloldali politikusokról és értelmiségiekről. A színes Izrael-ellenes tábor közös jelszava most az új választások előtt: „Bárkit, csak ne Bibit.”

Hanyatlóban a barátok kapitalizmusa

A kőolaj ára hetek óta zuhan, az oroszok mégsem örülnek, mert a benzinkutakon az üzemanyagok ára folyamatosan emelkedik: az orosz autósok 10 százalékkal drágábban tankolnak, mint az év elején, miközben a nyersanyag 35 százalékkal olcsóbb lett. Az áremelkedés nem csak a benzinkutakon tapasztalható: az élelmiszer-embargó is felhajtotta az árakat, de ami a legfájdalmasabb, a költségvetésnek előre láthatóan egytrilliós hiánya lesz.

Judeofóbia Franciaországban

„A zsidóknak, azoknak van pénzük.” Ezzel az indokkal támadott meg múlt hétfőn három fegyveres álruhás férfi egy zsidó vallású fiatal párt saját otthonában, a franciaországi Créteilben, Párizs egyik külvárosában. Az incidens újra nyilvánvalóvá tette: a gazdasági indíttatású antiszemitizmus továbbra is virágzik.

„Kifinomult” vallatási technikák a CIA kezében

Vallatták és kínozták a terrorgyanús foglyokat a CIA börtöneiben a 2001. szeptember 11-ei merényletek után – derül ki az amerikai Szenátus hírszerzési bizottsága által nyilvánosságra hozott jelentésből. A titkosszolgálat igazgatója elismerte, hogy „hibáztak”, azonban állítása szerint a vitatható módszerek miatt sikerült további életeket megmenteniük a 90 országból mintegy 3 ezer életet követelő New York-i terrortámadások után. A dokumentum által kavart vihar miatt az Egyesült Államok arra is felkészült, hogy a világon bárhol támadás érheti katonáit vagy nagykövetségeit.

Belföld

Hogy áll a hidegháborús zivatarban Orbán?

Bár egyre nagyobb veszteségeket kénytelen elkönyvelni Oroszország a Nyugattal vívott geostratégiai háborúban, győztest még nem lehet hirdetni. A Déli Áramlat gáz­vezeték építésének leállításával azonban nemzetközi téren a magyar kormány is „arcvesztést” könyvelhet el, miközben a paksi atomerőmű bővítése egy olyan „szálka”, amelyet az Egyesült Államok tovább piszkál.

Gólerős csatár a mély talajú pályán

Kétharmados túlkormányzás – avagy a gólerős csatár a mély talajú pályán címmel írt könyvet Sárközy Tamás jogászprofesszor a második Orbán-kormány tevékenységéről. A szerzővel a politikai stílusról, a kormányzati fetisizmusról és az instabil alkotmányos helyzetről beszélgettünk, továbbá arról,hogy van-e köze a permanens forradalomnak az ideológiai hadviseléshez.

Hány forint a szabadság?

 Százmillió forint kártérítést kap az államtól az a szállodatulajdonos, aki hat évig ült ártatlanul börtönben, miután lelőtt egy rátámadó maffiózót. Bár a kártérítés példátlanul magas, a férfi tovább pereskedik. Az élete pedig tönkrement.

Drogtesztet mindenkinek

Drogtesztet vezetne be a hazai iskolákban Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki a 12-18 évesek évenkénti szűrését javasolta saját Facebook-oldalán.  Nem mellesleg - lapzártánk idején legalábbis - politikusokra és újságírókra is kiterjesztené a drogszűrés bevezetését.

Az Iszlám Állam európai és magyar kockázatai

A balkáni radikális vahabita csoportok arra törekszenek, hogy Bécs mellett Budapesten is létrehozzanak egy régiós központot – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) illetékese egy ELTE-s kerekasztal-beszélgetésen. A fórumon szakértői véleményként az a megdöbbentő állítás is elhangzott, hogy az Iszlám Állam létrejöttéért és az általuk elkövetett szörnyűségekért a nyugati hatalmak felelősek.

Hit és értékek

Magyarország Szulejmán aranyalmája

Török nap a közszolgálati médiában, újra szól a müezzin az egri minaretben, diplomáciai gesztus lett Gül Baba türbéjének rekonstrukciója – az elmúlt hetek hírei alapján látványosan fejlődnek a török-magyar kapcsolatok. Az újkeletű partnerség fényében mintha megfeledkeznénk arról, hogy a közös múltat súlyos – és részben máig nem orvosolt – ellentmondások terhelik. A magyarok számára a több mint százötven éves török hódoltság időszaka a romlás és a pusztulás évszázadait jelenti, ugyanez a korszak a törökök számára a birodalmi fénykort idézi. Számukra ehhez az időszakhoz jövőbe mutató sikeres hódítók, neves szultánok, híres dervisek, jeles történetírók neve kötődik. S nem utolsósorban az, hogy ekkor igyekeztek először az iszlám földjévé tenni Magyarországot.

CNN: „Ferenc a farkasok között”

A kritikák ellenére tovább szorgalmazza a pápa az elvált katolikusok és homoszexuális hívők „integrációját”. Az egyházfő az argentin La Nacion című lapnak adott interjúban beszélt erről. „Nyissuk meg egy kicsit jobban az ajtót előttük. Miért ne lehetnének keresztapák és keresztanyák az elvált és újraházasodott katolikusok?” – vetette fel a pápa.

HÁTTÉR

Szégyen: az életre szóló hipnózis

„Az egyetlen útmutatás, amit a gyerekneveléssel kapcsolatban adhatok: ne szégyenítsük meg őket! Ne alázzuk meg őket! Semmiképp se. És ha más viselkedne így velük, védjük meg őket” – olvasható Feldmár András Hogyan lesz a gyerekből felnőtt? című könyvének mottójaként. A Kanadában élő magyar pszichológussal a poroszos nevelési elvekről beszélgettünk.

Így isznak ők

A britek tették hagyománnyá azt az egyre népszerűbb szokást, hogy a házasság előtt álló férfiak külföldön búcsúztatják egyedülállóságukat. A közelmúltban az is kiderült, hogy Pozsony, Dublin, Tallinn és Barcelona után Budapest az ötödik legvonzóbb város legénybúcsúk szempontjából, megelőzve például Prágát vagy Berlint. Megnéztük, milyen szolgáltatásokat és mennyiért kínál a magyar főváros. Ha balerina- vagy supermanjelmezbe öltözött ittas férfi kér öntől aláírást, ne lepődjön meg!

A valóság józan fanatikusai

Pintér Béla és Társulatának Titkaink című műve azzal szembesít bennünket a Szkéné Színházban, amiről a hazai politikai „elit” nagy egyetértésben úgy döntött: 70 évre titkosítja. A kádári besúgóhálózat máig ható viselt dolgai is színre kerülnek, de olyan kíméletlenül (nem vicc a korhatáros karika), hogy az emberfia nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen. Első dolgom volt a Titkaink után otthonomban a Besúgók és provokátorok című Kontroll Csoport­- opust meghallgatni.

Zsiga bácsi, a vasgyúró

Aki egyszer is hallotta a kovácsműhelyek messziről csengő zenéjét, az nem felejti el soha. A ritmust a mester félkezes kalapácsa adja az üllőn, a szólamot pedig a kétkezes nagykalapácsa hozza. Ehhez a zenéhez színes háttér a fekete kemence, a vörösen izzó patkó, és a füst, amely szinte átlényegíti az egész műhelyt, és visszaröpít az időben, amikor a patkolás művészetét lestük gyerekként. Akkor misztikus volt a műhely, benne a kováccsal, aki gyúrta, ütötte és a végén formázta a vasat. Most sincs ez másképp.

Ki védi meg a bank-kártyákat?

A 2014-es év adatbiztonság szempontjából kifejezetten eseménydúsan telt, ugyanis világszerte több támadás érte a különféle szenzitív pénzügyi információkat. Az esetleges mulasztások tétje pedig évről évre növekszik, ahogy a készpénz helyét folyamatosan átveszik a különböző elektronikus helyettesítő eszközök.

KÁVÉSZÜNET

Gera segített a Mikulásnak

Gera Zoltánról, a Ferencváros labdarúgójáról szuperlatívuszokban beszélnek. Fiatal játékostársait megszégyenítő futó­teljesítményéről, sorsdöntő góljairól, és talán még ennél is fontosabb, hogy példaértékű magán­életéről. Sűrű programja mellett a karitatív munkára is áldoz idejéből. Legutóbb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magyon, a Palásti László Általános Iskola és Óvoda diákjainak, óvodásainak osztott ajándékokat a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának (HISZ) Mikulás-ünnepségén.

A világ legnyugisabb országai

Az ausztrál székhelyű Institute for Economics and Peace (Gazdaságért és Békéért Intézet – EPI) 2014-re vonatkozóan is elkészítette a világ legbékésebb országainak listáját. Tanulmányuk szerint „a világtörténelem legbékésebb évszázadában élünk”, bár azt is hozzáteszik, hogy az elmúlt hét év ezen a képen nagyon sokat rontott.

Álmodni vihar idején

A Hollandiába emigrált német zsidó kislány sorsa és öröksége az egyik legismertebb történet a vészkorszak dokumentumai közül. A cserfes kamaszlány naplójában az életöröm, a csapongó érzelmek és az egyre nyomasztóbb felnőttvilág váltakozva jelenik meg. Egészen addig, míg ez utóbbi végképp eltörölte az előbbieket egy náci haláltáborban.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!