hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország Szulejmán aranyalmája
Miért fontos Közép-Európa a törökök számára?

2014. 12. 11.
Török nap a közszolgálati médiában, újra szól a müezzin az egri minaretben, diplomáciai gesztus lett Gül Baba türbéjének rekonstrukciója – az elmúlt hetek hírei alapján látványosan fejlődnek a török-magyar kapcsolatok. Az újkeletű partnerség fényében mintha megfeledkeznénk arról, hogy a közös múltat súlyos – és részben máig nem orvosolt – ellentmondások terhelik. A magyarok számára a több mint százötven éves török hódoltság időszaka a romlás és a pusztulás évszázadait jelenti, ugyanez a korszak a törökök számára a birodalmi fénykort idézi. Számukra ehhez az időszakhoz jövőbe mutató sikeres hódítók, neves szultánok, híres dervisek, jeles történetírók neve kötődik. S nem utolsósorban az, hogy ekkor igyekeztek először az iszlám földjévé tenni Magyarországot.

Az európai hódításaikat 1354-től megkezdő oszmán–törökök számára több évszázadon át kiemelt fontosságú cél volt Magyarország meghódítása. Hosszú időn át Magyarország volt a nevezetes „aranyalma”, azaz törökül „kizil elma”, melynek megszerzését a hőn vágyott világuralom eléréséhez nélkülözhetetlennek tartották.

Ezt az aranyalmát azonban több mint egy évszázadig sehogy sem sikerült hatalmukba keríteniük. Az oszmán seregek a Magyarországig útjukba eső balkáni államokat gyors egymásutánban tiporták le. A szerb területek egy részét már 1371-től bekebelezték a Marica folyó völgyében aratott nagy győzelmük után, majd bő másfél évtizeddel később a rigómezei csatában megdöntötték a középkori szerb államot, s ezzel közvetlenül elérték a magyar határokat. Néhány évvel később már Bulgáriát is meghódították, sőt a két román vajdaságot, Havasalföldét és Moldvát is török függésbe kényszerítették.

Szulejmán álma

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!