hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A valóság józan fanatikusai

2014. 12. 20.
Pintér Béla és Társulatának Titkaink című műve azzal szembesít bennünket a Szkéné Színházban, amiről a hazai politikai „elit” nagy egyetértésben úgy döntött: 70 évre titkosítja. A kádári besúgóhálózat máig ható viselt dolgai is színre kerülnek, de olyan kíméletlenül (nem vicc a korhatáros karika), hogy az emberfia nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen. Első dolgom volt a Titkaink után otthonomban a Besúgók és provokátorok című Kontroll Csoport­- opust meghallgatni.

A helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A rajtvonalnál fekvő Szkéné büfében hosszúkávé mellől szemlélve az arcforgalmat kimondatott: valamikor ezért szerettem Budapestet. Mert Budapest egy olyan nő, akibe hajdan fülig szerelmesek voltunk. Amúgy a Pintér Béla és Társulata elnevezésű jelenséggel úgy kerültem kapcsolatba, hogy régi barátom meghívott az Átrium Film-Színház bemutatójára, aminek címe: Bárkibármikor. Mit sem sejtve lelkesedtem érte. Mert olyan jól megírt és eljátszott, mert nem hazudik nagyokat, mert nekem szól. Talán még rólam is. S mert Pintér rendezte, írta a darabot, és ő játssza egyik főszerepét – s főleg ez így egyben jó. Mire barátom: ha majd megnézed a Titkainkat a Műegyetem rakparton… Majd akkor… A Titkaink eddig a legjobb előadás, a legjobb új magyar dráma, és a Színikritikusok Díja 2014 „skalpokat” hozta be.

Pintér Béla a Kecskemét környéki tanyavilágban nőtt fel. Egy Tilla-interjúban Kerekegyházát, Fülöpházát és Fülöpszállást emeli ki. Bőrdíszművesnek tanult, az apai tiltás ellenére az iskolai ünnepségeken jól szavalt, és osztálytársa barátnője azt mondta, hogy ha valakinek, akkor neki vele együtt felvételiznie kell az Arvisura Színházi Társasághoz, amit a hetvenes születésű művész tizenhat éves korában, középiskolásként meg is tesz. 1990–97 között e társulat színésze. Innen nő ki a saját alternatív társulata, ami a mai Szkéné Színház magját adja. Apja tűzoltó főtörzsőrmester volt. Béla ifjúkori harcok árán lett színész, zenész, drámaíró, rendező – mára számos díjjal. „A Szkéné jelenleg a budapesti kultúrélet egyik színfoltja, alternatív színház jelentős nemzetközi kapcsolatokkal” – írják magukról honlapjukon az igazat.

A társulat előadásait tömegek tekintik meg. Jegyrendszer van. Csak úgy lehet belépőt szerezni, ha feliratkozunk hírlevelükre. Havonta kapjuk, ami révén látni lehet, mire és mikorra van még. Párnajegy is kapható a nézőtér jó kihasználtsága érdekében, a színpad és az első sorok közé ülhetnénk, ha ilyenünk lenne. Egy-két hónapos várakozás garantált, de röpül az idő, így aztán ez nem lehet probléma…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!