hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gólerős csatár a mély talajú pályán
Könyv jelent meg a második Orbán-kormány tevékenységéről

2014. 12. 11.
Kétharmados túlkormányzás – avagy a gólerős csatár a mély talajú pályán címmel írt könyvet Sárközy Tamás jogászprofesszor a második Orbán-kormány tevékenységéről. A szerzővel a politikai stílusról, a kormányzati fetisizmusról és az instabil alkotmányos helyzetről beszélgettünk, továbbá arról,hogy van-e köze a permanens forradalomnak az ideológiai hadviseléshez.

Ön szerint mi az összefüggés a jelenlegi kormányzat stílusa és azon tény között, hogy annak meghatározó tagjai elsőgenerációs vidéki értelmiségiek?

– Egy elsőgenerációs értelmiségi mindig kicsit keményebb, nem fogalmaz annyira diplomatikusan. A mostani garnitúrára ez egyébként már szakkollégista korukban jellemző volt. Nem volt honnan megtanulni a kifinomultabb stílust, ez pedig viszonylagos hátrány a többgenerációs, hagyományos csúcsértelmiséggel szemben, bár adott esetben politikailag sikeres lehet. Az Orbán-kormány gyakran hangsúlyozza, hogy ők nem elit, hanem plebejus kormány. Ma egész Európában ez a hozzáállás jellemző a néppártokra. Antall József még elit felfogású kormányt vezetett, de Horn Gyula és utána Orbán Viktor már az első regnálása idején is erősen törekedett a kisemberek megszólítására. Ezt célozta a Kádár-rendszer is, persze más eszközökkel.

Akkor az egészpályás letámadás és a pitbull stílus ön szerint nem ebből fakad? Inkább a személyiségükben rejlő tényezők játszhatnak ebben szerepet?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!