hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fővárosi maffia
Jobb üzlet a bevándorlás, mint a kábítószer

2014. 12. 11.
Évek óta próbálja felszámolni a bevándorlók illegális telepeit a római önkormányzat. Az ügy körültekintő kezelést és óriási pénzbeli támogatást igényelt – volna. Csakhogy az állami és az EU-ból érkező támogatásokat fortélyos kezek eltérítették. Érintettek bőven akadnak a főváros vezetésében és az olasz belpolitikai szereplők között egyaránt: a korrupciós hajlandóság pártszínektől függetlenül dívott.

A történtek már a sok botrányt látott Olaszországot is sokkolták: csak a maffiavezér otthonában 200 millió eurós vagyont foglalt le a rendőrség, ám a korrupció összköltségvetése jóval e fölötti; 37 személyt letartóztattak, 100 fő ellen nyomoznak – közöttük Róma volt főpolgármestere ellen is.

A december elején kirobbant botrány gyanúsítottjai között van az éppen a városi közpénzlopás ellen tavaly létrehozott tisztség birtokosa, Róma korrupcióellenes főhivatalnoka is. A korábbi polgármester, Gianni Alemanno pedig jobboldaliként még Berlusconi pártjának, a Szabadság Népének (PdL) támogatásával ült a székben 2008-tól 2013-ig, amivel most újabb kínos helyzetbe került az egykori miniszterelnök. Ugyanakkor a jelenlegi, demokrata párti (PD) miniszterelnök, Matteo Renzi is rosszul járhat, hiszen a pártjából több vezető fővárosi hivatalnok is a gyanúsítottak között van. A szövevényes ügyben az egyik legfőbb kérdés, vajon a mai baloldali városvezetés tudtán kívül „megörökölte” a maffiasejteket, vagy a szálak már korábban összefonódtak.

A Corriera della Sera részletes beszámolójában a szociális jellegű szövetkezet mögött burjánzó bűnszövetkezet működését és kapcsolati hálózatát fedték fel, amelyet a rendőrség csak Mafia Capitale, azaz Fővárosi Maffia néven emleget. A banda nevesített tagjai között nagy számban lelhetők fel parlamenti képviselők, a római városháza köztisztviselői, önkormányzati cégek és üzletemberek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!