hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 01. 30. (XIX/5) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Sikerül-e a geopolitikai „bravúr” az Orbán-kabinetnek?

„Simogatással” vagy „virgáccsal” érkezik Budapestre Angela Merkel? Abbahagyják-e az amerikaiak az Orbán-kormány csuklóztatását? Elég-e Washingtonnak, ha  Angela Merkel tartja „pórázon” a rebellis magyarokat?  A nemzetközi fordulatért cserébe a Fidesz-vezérkar teljesen „megadta-e” magát a német politikai elitnek?  A tavaly év végi felfokozott, tömegtüntetős közhangulatot Orbánék képesek lesznek lecsitítani, és konszolidálják a belpolitikát? – ezek a kérdések merülnek fel  a német kancellár közelgő látogatása kapcsán.

Ha becsődöl a család

Tavasszal kerülhet a parlament elé a KDNP régóta dédelgetett álma, a családi csődvédelem intézménye. A beragadt devizásokon ugyan nem segít, de a közüzemi számlákat és hitelkártyájuk tartozásait halmozóknak szalmaszálat jelenthet, még akkor is, ha a követeléskezeléssel foglalkozó szakmabeliek szerint félő, hogy csak a fizetési hajlandóság ellen hat majd az egyébként ígéretes ötlet.

Mérhető képernyő- és kütyüfüggés

„Csendes” generációként jellemzik a mai 15—29 éves korosztályt a Magyar Ifjúság 2012 kutatói. Olyan nemzedékként, amely elfogadja szülei értékrendjét, nincsenek világmegváltó tervei, meglehetősen passzív és apolitikus, otthonülő típus. A hazai régiók összehasonlításában még a legaktívabb, legönállóbb életformát az észak-dunántúli fiatalok képviselik – többek között ez derül ki a Magyar Ifjúság 2012 című kutatás harma­dik, frissen bemutatott tanulmánykötetéből.

Bede Márton, a stigmatizáló

„A Hitgyüli Simicska Lajosban látja a demokrácia megmentőjét. A szekta/karizmatikus keresztény egyház/üzleti vállalkozás médiabirodalmának egyik tagja, az ATV egy másikra, a Hetekre hivatkozva arról ír, hogy a „Louis”-ként és „Szörnyeteg Lajos”-ként is ismert oligarcha a jobbikosodástól szeretné megvédeni a Fideszt”.

A kiszámíthatóságon lenne mit javítani

Csaknem minden tizedik munkahelyet a német tőke jelenlétének köszönhetjük Magyarországon, ráadásul a németek hajlamosak legkevésbé „kitalicskázni” az itt megtermelt profitot. Ennek ellenére a hagyományosan szoros együtt­működést lehetne még javítani – elsősorban magyar oldalról: a németek szemében a „kedvenc” kategóriából visszacsúsztunk a középmezőnybe Közép-Kelet-Európa országait tekintve. Minderről Dirk Wölferrel, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

Ha becsődöl a család

Tavasszal kerülhet a parlament elé a KDNP régóta dédelgetett álma, a családi csődvédelem intézménye. A beragadt devizásokon ugyan nem segít, de a közüzemi számlákat és hitelkártyájuk tartozásait halmozóknak szalmaszálat jelenthet, még akkor is, ha a követeléskezeléssel foglalkozó szakmabeliek szerint félő, hogy csak a fizetési hajlandóság ellen hat majd az egyébként ígéretes ötlet.

Hit és értékek

Az új ateizmus érvei Isten ellen

Az új ateizmus éllovasai szerint az istenhit irracionális, logikátlan és teljességgel összeegyeztethetetlen a tudományos gondolkozással. Szerintük a legjobb dolog, ami történhetne a világon, az, ha a vallások, és köztük mindenekelőtt a kereszténység elveszítené a társadalmi tekintélyét, és tanait visszaminősítenék a babonák, a legendák szintjére. Múlt héten az irányzat fő ideológusait mutattuk be, jelen írásunkban – a teljesség igénye nélkül – az új ateisták által gyakran hangoztatott érvekkel és a kereszténység részéről az azokkal szemben megfogalmazott cáfolatokkal foglalkozunk.

HÁTTÉR

A felszabadulás üzenetei

A holokauszt a maga gyakorlati értelmében, mint gyakorlati projekt, a Szovjetunió megtámadásával vette kezdetét. Olykor még a legjobb elemzők is homályban hagyják, hogy a hatmillió legyilkolt zsidó mintegy felét, úgy 2,7 millió embert mint szovjet állampolgárt semmisítettek meg a Szovjetunió különböző vidékein, többnyire elfogásuk helyszínein vagy ahhoz közeli erdőségekben, faluszéleken, a vasút mentén, gödrös, szakadékos, vízmosásos területeken, nem ritkán a sztyeppén. Noha a zsidók kiirtását újabban oroszul is sokfelé a holokauszt („égő áldozat”) kifejezéssel írják le, eredetileg a „katasztrófa” szóval jelölték (sokan még ma is így jelölik).

Sok tehetség kiszorulhat a felsőoktatásból

A kormány társadalmi viták kereszttüzében  a középfokú és felsőfokú oktatás jelentős átalakítására készül. A felsőoktatási stratégia véleményezésében november óta a Magyar Tudományos Akadémia is részt vesz. Lovász László, az MTA tavaly megválasztott elnöke  az év elején több észrevételt is megfogalmazott  a felsőoktatási koncepcióval kapcsolatban. A jeles matematikus szerint annak, hogy Magyarország hiányzik a nemzetközi élvonalból, nem csupán financiális okai vannak.

Franciaország kettészakadt

Florence La Bruyère több mint két évtizede tudósítja Magyarországról a Libération nevű francia újságot. Január 7-én éppen szabadságon volt, Párizsban. A tömegdemonstráció és a merénylet utóélete arra is rávilágított szerinte, hogy a francia társadalomban létezik egy szakadék: az iskolákban országszerte előfordult, hogy a terrortámadás másnapján nem sikerült zavartalanul megtartani az egyperces csendet az áldozatokra való emlékezés jegyében, mivel a muzulmán diákok egy részének szemében a Kouachi fivérek az iszlám mártírjai.

Döntöttek

Elkezdődött: már nagyon várták, ugyanakkor mégis sokan meglepődtek. Az Euró­pai Központi Bank (EKB) nemrég bejelentette, hogy márciustól kezdődően havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programba kezd. Bár a legtöbb elemző egyetért abban, hogy szükség volt a beavatkozásra, az továbbra is nyitott kérdés, hogy vajon a program eléri-e majd a célját anélkül, hogy még több problémát zúdítana Európára.

Win-win nemzet

Az Egyesült Államok után a 21. században Kína lesz a keresztény missziós tevé­kenység fő zászlóvivője – ezt a meglehetősen ambiciózus prognózist fogalmazta meg a Heteknek nyilatkozva Lin Zhiyi (Lin Csüji), egy Budapesten élő lelkész. Hogy a távol-keleti óriás a gazdasági terjeszkedés mellett ezt a szerepet is be tudja-e majd tölteni, az a jövő titka. Mindenesetre a Magyarországon élő kínai diaszpórában meglepően nagy a protestáns-pünkösdi megújulást képviselő keresztények aránya. A lelkésszel többek között a kínai kereszténységről, a vállalkozói mentalitásról, valamint az európai és a távol-keleti gondolkozásmód közötti különbségről beszélgettünk.

Robbanásszerű növekedés

Kína ateista államként definiálja önmagát, azonban a különböző vallási felekezetekhez tartozó, magukat kereszténynek vallók száma egyre növekszik. Az Open Doors adatai szerint az 1,4 milliárd lakos közül jelenleg 85 millióan vallják magukat kereszténynek. A keresztények létszáma 1976, vagyis Mao Ce-tung halála és a „kulturális forradalom” vége óta kezdett el ugrásszerűen növekedni. Az országban több kategóriába sorolják a vallási mozgalmakat: léteznek az úgynevezett „feketék”, amelyek illegálisak és államilag üldözöttek; a „vörösök”, amelyeket az állam elfogadott és regisztrált; valamint a „szürkék”, amelyek nincsenek regisztrálva, de eltűrik őket. Ez utóbbiba tartozik a keresztény irányzatok legnagyobb része. Egyes becslések szerint 2030-ra az országban élő keresztények száma – a katolikusokat is beleértve – meg fogja haladni a 247 milliót, amivel megelőzik Brazíliát és az Egyesült Államokat is. A protestánsok száma pedig – ami 1949-ben 1 millió, 2010-ben pedig 58 millió volt – becslések szerint 2025-re elérheti a 160 milliót.

KÁVÉSZÜNET

Mutasd a névjegykártyád, megmondom, ki vagy!

A névjegy századunkra olyanná vált, mint az esernyő? Vagyis felesleges holmi mindaddig, amíg nincs rá szükség, de amikor pont nincs nálunk, akkor meg nagyon kellene? A technológiai fejlődést követve könnyen lehet, hogy virtuálissá válik, de jelentősége a jövőben sem hagy alább. Fontos, szerves része életünknek, hiszen az üzleti találkozások emléke. Pici történetek kapcsolódnak hozzá, melyek aztán sokat nyomnak a latban, hiszen az első benyomás egyszeri, és éppen ezért nagyon fontos. Néhány érdekes történettel és a névjegyhez kapcsolódó szokásokkal szeretnénk a sorozatunkat folytatni.

Mennyire vagy erős mentálisan?

A Forbes hasábjain keresztül 10 millió embert ért el, és több mint 740 ezer megosztás útján vált nemzetközi jelenséggé Amy Morin 13 pontja, melyben felsorolja, hogy mit nem tesznek a mentálisan erős emberek. Az azóta könyvvé bővített cikket a szerző saját személyes tragédiái, valamint klinikai szociális munkásként átélt tapasztalatai ihlették.

Ízlések és buborékok

Ma már a hírességek, a sztárok elegáns világának természetes kelléke a pezsgő, de nem volt ez másképp a múltban sem. Mára azonban már egy átlagos polgári család is különleges kapcsolatot ápolhat a gyöngyöző nedűvel.

Pezsgőfajták és gyártási módok

Tradicionális eljárás a champagne metódus, ahol a pezsgőt ugyanabban a palackban erjesztik és érlelik. Ez a fajta érett szőlőből készül, melynek magas a savtartalma és kevés alkoholt tartalmaz. Alkotóeleme az alapbor mellet a tirázslikőr, a speciális élesztő és némi cukor. Több hónapos erjedés és több éves érlelés után jön a seprő (az elhalt élesztő) szakszerű eltávolítása, ezt a degorzsálás követi és a végleges cukortartalom beállítása (dozázs). Ezzel az eljárással készülnek a csúcsminőséget képviselő Törley Chardonnay Nyerspezsgő, a Törley Chardonnay Brut és a François pezsgők is.

A kaliforniai borok atyja

Magyarországról jött, mesterségének címere: kalandor, szőlész-borász, író, politikus, városalapító, vincellér, sheriff, hídépítő, vállalkozó, cukornád-ültetvényes, rumkészítő, aranykereskedő, földbirtokos, családapa. Halálának 100. évfordulóján, 1969-ben, az akkor még Kalifornia kormányzója, később amerikai elnök Ronald Reagan a kongresszusi beszédében a „kaliforniai szőlőkultúra atyjaként” jellemezte Haraszthy Ágostont.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!