hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Robbanásszerű növekedés

2015. 02. 06.
Kína ateista államként definiálja önmagát, azonban a különböző vallási felekezetekhez tartozó, magukat kereszténynek vallók száma egyre növekszik. Az Open Doors adatai szerint az 1,4 milliárd lakos közül jelenleg 85 millióan vallják magukat kereszténynek. A keresztények létszáma 1976, vagyis Mao Ce-tung halála és a „kulturális forradalom” vége óta kezdett el ugrásszerűen növekedni. Az országban több kategóriába sorolják a vallási mozgalmakat: léteznek az úgynevezett „feketék”, amelyek illegálisak és államilag üldözöttek; a „vörösök”, amelyeket az állam elfogadott és regisztrált; valamint a „szürkék”, amelyek nincsenek regisztrálva, de eltűrik őket. Ez utóbbiba tartozik a keresztény irányzatok legnagyobb része. Egyes becslések szerint 2030-ra az országban élő keresztények száma – a katolikusokat is beleértve – meg fogja haladni a 247 milliót, amivel megelőzik Brazíliát és az Egyesült Államokat is. A protestánsok száma pedig – ami 1949-ben 1 millió, 2010-ben pedig 58 millió volt – becslések szerint 2025-re elérheti a 160 milliót.

A Shanghaitól délre fekvő Liushi városában található gyülekezet jó példája az állami kontrollnak. 1886-ban alapították egy oxfordi professzor evangelizációs körútjának eredményeként, majd a Mao-rendszer idején be kellett zárniuk, és csak 1978-ban kezdtek újra működni.

A kormány által elismert gyülekezetként egyre erősödnek, mára 2600-an tartoznak az állandó tagok közé. Az elismertség feltétele ugyanakkor, hogy az összejöveteleket és prédikációkat egy zártláncú kamerarendszeren keresztül folyamatos megfigyelés alatt tartják a hatóságok. Mindez befolyásolja a prédikációk tartalmát is: az az ószövetségi rész, amikor Dániel nem hajlandó a királyt imádni Isten helyett, az illetékesek szerint „nagyon veszélyes”.

A kínai protestánsok közül több millióan illegálisan gyűlnek össze rendszeresen, és így kerülik ki a Kommunista Párt kontrollját. Az országba évszázadokon keresztül külföldről érkeztek evangélisták, mára viszont ezeknek az illegális gyülekezeteknek a tagjai szolgálnak külföldön, leginkább Észak-Koreában. A kereszténység növekedése egyébként nagy fejtörést okoz a Kommunista Pártnak is, mert el kell ismerniük, hogy a vallási csoportok olyan szociális szolgáltatásokat képesek nyújtani, amelyeket a kormány nem, és segíthetnek megállítani a morális válságot egy olyan országban, ahol már régen nem a kommunizmus, hanem a készpénz lett az uralkodó. „Nem bíznak az egyházban, de el kell tűrniük vagy fogadniuk, mert növekedés tapasztalható. Nem akarnak 70 millió keresztényt ellenségül” – nyilatkozta a brit The Telegraphnak egy földalatti gyülekezet vezetője az állami hozzáállásról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!