hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ízlések és buborékok

2015. 02. 06.
Ma már a hírességek, a sztárok elegáns világának természetes kelléke a pezsgő, de nem volt ez másképp a múltban sem. Mára azonban már egy átlagos polgári család is különleges kapcsolatot ápolhat a gyöngyöző nedűvel.

A pezsgő Franciaországból indult világhódító útjára, bár az angolok a szigetországot tekintik az ital bölcsőjének. A pontos eredete tisztázatlan, de az üzemszerű pezsgőkészítés alapjait Franciaországban kell keresnünk: vissza kell mennünk időben mintegy 300 évet Champagne vidékére, ahol a Reims környéki Szent Benedek Apátság pincemestere, Dom Perignon elsőként zárt le parafa dugóval – melynek feltalálója is egyben – egy palacknyi erjedetlen, cukrot tartalmazó bort. Az erjedéskor keletkezett szén-dioxid a borban megőrződött, és így pezsgő keletkezett. Elfogyasztása közben így kiáltott fel: „Éppen a csillagokat iszom!” Sokáig az apátságon belül őrizték a pezsgő titkát, a francia királyok is csak megkoronázásukkor kóstolhatták meg a nemes italt. A pezsgőgyártás végül a 18. században indult el Reimsben és környékén. A pezsgők Champagne-nak csak akkor nevezhetőek, ha azok Franciaország borvidékén készültek. A 19. század lett a pezsgőgyártás aranykora.

Hazánk sem sokkal maradt le, hiszen 1825-ben Pozsonyban megalakult  dr. Schönbauer Mihály és Fischer János pezsgőgyára, melyet később a Hubert család vett át. Az 1842-ben Pesten rendezett első magyar iparkiállításon elnyerte a legjobb magyar pezsgő díját, majd a párizsi világkiállításon szintén első díjat kapott. A mai Magyarországon az első pezsgő gyártása 1852-ben, a Hölle Márton alapította Józsefvárosi Pezsgőgyárban indult el, de máig az egyik leghíresebb az 1882-ben Törley József által alapított budafoki pezsgőgyár.

Törley, a leleményes vállalkozó

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!