hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sikerül-e a geopolitikai „bravúr” az Orbán-kabinetnek?
Merkelnél pedáloznak

2015. 01. 29.
„Simogatással” vagy „virgáccsal” érkezik Budapestre Angela Merkel? Abbahagyják-e az amerikaiak az Orbán-kormány csuklóztatását? Elég-e Washingtonnak, ha  Angela Merkel tartja „pórázon” a rebellis magyarokat?  A nemzetközi fordulatért cserébe a Fidesz-vezérkar teljesen „megadta-e” magát a német politikai elitnek?  A tavaly év végi felfokozott, tömegtüntetős közhangulatot Orbánék képesek lesznek lecsitítani, és konszolidálják a belpolitikát? – ezek a kérdések merülnek fel  a német kancellár közelgő látogatása kapcsán.

Angela Merkel a jövő héten, február 2-án látogat Budapestre, amikor is találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, akivel az úgynevezett kétoldalú és európai uniós politikai témákat, az aktuális magyarországi fejleményeket és az ukrajnai helyzetet beszélik meg. A német politikus találkozik majd Áder János köztársasági elnökkel is. A programban szerepel még egy látogatás a Dohány utcai zsinagógába, ahol tárgyal a Mazsihisz képviselőivel, illetve egyetemisták előtt előadást tart az Andrássy Egyetemen, valamint megbeszélést folytat a Magyarországon tevékenykedő német vállalatok képviselőivel is. Merkel látogatása idején több ellenzéki csoport is tüntetést szervez, hogy felhívja a német vezető figyelmét a szerintük demokráciahiányos magyar helyzetre. Sőt, vannak, akik abban reménykednek, hogy a kancellárasszony „beszól”, és nyíltan helyre teszi a „demokráciahiányos” Orbán Viktort.

Ne várjunk izgalmas előadást?

A Fidesz vezérkarát is már hetek óta a Merkel-látogatás tartja lázban. Vezető politikusaik háttérbeszélgetések sorozatát indítva kommunikációs offenzívát folytattak, hogy a vizitet az Orbán-rendszer nemzetközi elfogadásának és óriási sikernek állítsák be. Mi több, egyenesen arról beszéltek, hogy Németország vezetőjének látogatása új lendületet adhat a kormánynak, mert azt a képet sugározza róluk, hogy Európában elfogadták azt, amit tesz az Orbán-kabinet. A várakozásaik szerint Angela Merkel nem fog éles kritikát megfogalmazni, ami már önmagában fél siker a Fidesz számára. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy még az általunk megkérdezett, a nemzetközi politikában járatos baloldali politikusok is erre számítanak, mert a német politikus védjegyének számít, hogy nem fogalmaz élesen, nem egy konfliktusos személy, hanem sok esetben kétértelműek a szavai. Másrészt a német külpolitikát évtizedek óta az jellemzi, hogy Európában visszafogott hangnemben politizálnak. Egy vezető kormánytag ezt úgy foglalta össze, hogy amíg az Egyesült Államok nyíltan, egyértelműen és erőteljesen képviseli geopolitikai érdekeit, mert mindig a demokratikus oldalon álltak, addig a németek kifinomult diplomáciai húzásokkal úgy igyekeznek Európát irányítani, hogy a múlt eseményei miatt ne lehessen rájuk fogni, hogy újra uralkodni akarnának a kontinensen. „Hallott-e már bárki is éles, megjegyezhető, karakteres mondatot Angela Merkeltől? – próbálta számunkra illusztrálni egy kormánytag, hogy mit jelent ez a kifinomult hatalomgyakorlási technika működés közben, illetve, hogy ő személy szerint milyen beszédre számít a politikusasszony részéről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!