hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 09. 11. (XIX/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Schengen vége?

Még mindig nincs sem megegyezés, sem megoldás az egyre növekvő létszámú bevándorlók kérdésében. Az eddig érkezett 350 ezerből 120 ezernek biztosan lesz helye, ám több irányból is elhangzott, hogy a befogadott menekülteket az országok vizsgálatnak vetik alá, sőt prioritásokat állítanak fel – először jöjjenek a keresztények, azok, akiket valóban háború üldözött el otthonukból, illetve az öregek és a túl fiatalok, akiknek az életét veszélyeztetné a menekülttábori lét. Ki többet, ki kevesebbet vállal be – egyesek pedig már az Iszlám Állam elleni támadást is fontolgatják, ami talán az egyetlen kezdeményezés a menekültáradat okainak kezelésére.

Az oroszok már Szíriában vannak

Oroszország sohasem tagadta, hogy katonai segítséget nyújt Szíriának – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Az orosz közösségi média több száz katona szíriai jelenlétét támasztja alá, Putyin szerint azonban még korai orosz beavatozásról beszélni. Mindeközben az izraeli hírszerzés szerint a világ legnagyobb tengeralattjárója, az orosz Dmitrij Donszkoj a Földközi-tengeren Szíria partjai felé hajózik, mintegy 200 nukleáris robbanófejjel.

A rekorder királynő

23 226 nap, 16 óra és 23 perc, vagyis 63 év, 7 hónap és 3 nap a trónon – ez volt Nagy-Britannia korábbi leghosszabb hatalmon lévő uralkodójának, Viktóriának a hivatalos mérlege. II. Erzsébet azonban a héten megdöntötte üknagymamája rekordját. A nyolcvan­kilenc éves királynő jelenleg a legidősebb uralkodó a világon, aki a huszonegy éves korában tett ígérete óta lelkiismeretesen tesz eleget királyi kötelezettségeinek. A huszadik század szinte valamennyi fontos eseményét átélte, és találkozott a kor meghatározó szemé­lyi­­­ségeivel. Népszerűsége a monarchia-pártiak körében töretlen, de a köztár­saság mellett kampányolók tiszteletét is élvezi – még a királyi család körüli botrányok ellenére is.

Iráni mézesmadzag Európának

Heinz Fischer osztrák államelnök nyerte meg az európai államfők versenyét, miután – lapzártánk után – elsőként látogat a héten Teheránba. „Minden lehetőséget meg akarunk ragadni arra ... hogy olyan légkört hozzunk létre, amely egy jobb jövőt kínál” – nyilatkozta a kormányfő. Fischer találkozik majd Ali Hamanei ajatollahhal, aki a nyáron megjelent könyvében szintén a jövőről ír, például ezt: „Izrael 25 év múlva nem létezik többé”. Kíváncsiak vagyunk, vajon Fischer elnök úr szerint az iráni legfőbb vezető víziója is része-e a jobb jövőt ígérő légkörnek. A perzsa állam közben diplomáciai mosolyoffenzívába kezdett Európában, egyik vezető diplomatájuk Budapesten is megfordult.

Moszkva–Peking: parádés gondok

Szeptember 3-án, amikor Kína a pekingi Tienanmen téren példátlan katonai parádéval emlékezett meg a második világháború ázsiai lezárásáról, Hszi Csin-ping elnök jobbján Vlagyimir Putyin orosz elnök feszített. Amikor május 9-én Moszkva ünnepelte hasonló erődemonstrációval a szövetségesek európai győzelmét, Hszi állt az orosz vezető mellett. Kölcsönös jelenlétüket csak kiemelte, hogy Oroszország ukrajnai beavatkozására, illetve a kínai politika különböző lépéseire reagálva Obama amerikai elnökkel az élen a Nyugat számos vezetője mindkét eseményre mást küldött maga helyett.

Belföld

Kritikus hónapok előtt Magyarország

A miniszterelnök és a Fidesz vezetői szerint míg Angela Merkel és az uniós vezetők bizonytalankodnak, szeptember közepétől új időszámítás kezdődik a szerb–magyar határon. Fideszes és kormányzati forrásaink rendkívül magabiztosak, a belső mérések szerint a lakosság 85 százalékos arányban támogatja a kabinet lépéseit, míg szerintük politikai ellenfeleik (a Jobbikot leszámítva) hibát hibára halmoznak.

Hende távozik, Simicskó érkezik

Hende menesztéséről már 2011-ben születtek pletykák, de a tárcája körül sokasodó botrányok nem tudták megingatni a bársonyszékét. Mégis ő lett 2010 óta Orbán első bukott minisztere.

Mit hoz az ősz az egészségügyben?

Két hete lemondott posztjáról Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, majd tiltakozásképp’ Sándor Mária is beadta felmondását. Az állam-titkár utódjának kilétéről folynak a találgatások, de annyi biztos, hogy az illető nem lesz irigylésre méltó helyzetben, mivel a krónikus pénz­hiányon túl a vészes szakemberhiányt és az ágazatot sújtó belső érdektagoltságot is kezelnie kell.

Közszolgák bajban

Központosítás, gyanakvás, túlterheltség: erről panaszkodnak pedagógusok és egészségügyi dolgozók egyaránt. Utóbbiak még elvándorlásról és az ágazat  cserbenhagyásáról is. Mindezek fényében nem meglepő, ha önmagát otthon operáló nyugdíjasról, hídlezáró ápolókról és külföldre távozó belvárosi gimnáziumigazgatóról szólnak a hírek.

Gátszakadás Röszkén

Nehéz szavakat találni a röszkei határszakaszon kialakult helyzetre, a végeláthatatlan sorokban hömpölygő tömeg, illetvea bevándorlók utóbbi napokban tanúsított lázadásai láttán a helybéliek leginkább a „katasztrófa” szót emlegetik. A rendőrség hatalmas erőket megmozgatva birkózik a menekültáradattal, amelynek egyelőre nem látszik a vége.

Hit és értékek

Az első lelkiismereti rab Amerikában

Az amerikai bíróság börtönbüntetésre ítélte azt a jegyzőt, aki többször is megtagadta meleg párok házassági anyakönyvének kiállítását. Ilyen nem fordult elő még az Egyesült Államokban, pedig 2004-ben Gavin Newsom san franciscó-i polgármester szintén szembement a hatályos törvényekkel, amikor a tilalom ellenére engedélyezte meleg párok számára a házasságot. Lapzártánkkor Kim Davist feltételesen szabadlábra helyezték, de ez nem jelenti, hogy rehabilitálták volna.

Migránsok az éjszakában

Az elmúlt napokban Magyarország olyan figyelmet kapott a nemzetközi sajtóban, mint 2006 óta egyszer sem. A menekültválságról szóló tudósítások közül sok egyoldalú volt – a New York Times „a történelem legsötétebb óráihoz” hasonlította a helyzetet, némely újságíró pedig nyíltan hazudott annak érdekében, hogy minél sötétebb színben tüntethesse fel Magyarországot. Más tudósítások azonban igyekezték árnyalni a képet, és a menekültek megpróbáltatásai mellett érzékeltették azt is, milyen kihívásokkal néz szembe az ország. A krízis médiakommunikációja felszínre hozta azt is, hogy egyre mélyülő szakadék van – elsősorban Nyugat-Európában – a hivatalos menekültpárti irányvonal és az emberek véleménye között.

KÁVÉSZÜNET

A fekete tehén titka

Általában meggondolatlanságból vagy családi viták hevében ejtünk érvelési hibákat, ugyanakkor némelyek szándékosan is alkalmazzák ezeket a technikákat, hogy hallgatóságukat látszólagos igazságokkal megtévesszék. A teljesség igénye nélkül lássunk néhány érvelési hibát a csodapirulák világából.

Én nyertem!

Látta a poklot, majd újjászületett egy 2000 évig halott nemzettel. Végül a lelkét is visszanyerte. A magyar származású Simon Segali 1949-ben temette el magyarságát egy fiókba, kulcsát mintha végleg eldobta volna, de 39 évvel később a kulcs vissza akart térni, hogy a múlt végleg megbocsátásra leljen. A most 82 éves holokauszttúlelő, operaénekes, színész, hajós, történész és idegenvezető mondja el történetét.

Rubin „Teddy” Tibor háborúja

Immár tíz éve annak, hogy 2005. szep­tember 23-án végre megismerhette a világ Rubin Tibor hőstetteit. Ezen a napon kapta meg a pásztói születésű, zsidó származású holokauszttúlélő és koreai veterán az Egyesült Államok kongresszusa által adomá­nyozható Becsület érdemérmet. Az évfordu­ló alkalmából egy könyv is megjelent, mely a nem mindennapi élettörténetbe ad betekintést.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!