hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hende távozik, Simicskó érkezik
Vezéráldozat

2015. 09. 10.
Hende menesztéséről már 2011-ben születtek pletykák, de a tárcája körül sokasodó botrányok nem tudták megingatni a bársonyszékét. Mégis ő lett 2010 óta Orbán első bukott minisztere.

2010 májusában, a második Orbán-kormány alakulásakor vette át miniszteri megbízólevelét Hende Csaba, akinek – ma úgy tűnik – ez volt politikai pályafutásának csúcsa.

Hende az MDF-ben kezdte politikai pályafutását 1988-ban, ahol az általános alelnökségig vitte. Für Lajos honvédelmi miniszter kabinettitkára volt, majd Orbán Viktor első kormányában az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkáraként dolgozott Dávid Ibolya minisztersége alatt. 2004-ben azonban, ahogy fogalmazott, „a párt balra tolódása” miatt kilépett az MDF-ből, majd mások mellett Orbán Viktor, mint első számú ajánló révén a Fideszhez csatlakozott. Orbán Viktorral a 2000-es évektől ápolt jó kapcsolatot a politikus, akire 2002 után fontos feladat várt. A választást elvesztő, leköszönő miniszterelnök a Dísz téren elmondott beszédében kiadta az irányt: „Az erőnk, amely a sokaságban van, akkor valódi erő, ha képesek vagyunk magunkat megszervezni”. Ennek eszköze lett a polgári körök mozgalma, amelynek koordinátorát Orbán Hende Csabában látta, akit kabinetfőnökének is megtett. Hende sikeresen szervezte meg a jobboldal közösségeit, ez már a 2004-es EP-választáson is meglátszott, amelyet toronymagasan a Fidesz nyert meg. Orbán Viktor bizalma minden bizonnyal ezekben az időkben erősödött meg Hendében, aki a Fidesz 2010-es győzelme után – amikor sokan Simicskó Istvánban látták a poszt várományosát – honvédelmi miniszter lett.

Minisztersége idején Hende Csaba többször is ígéretet tett a honvédségi helikopterállomány megújítására. 2013-ban négypárti egyeztetést kezdeményezett a kérdésben, a tender azonban éveken át csúszott, a legfrissebb hírek szerint 2016-ig. Idén nyáron a két Gripen-baleset borzolta a kedélyeket. Akkor többen – ellenzéki politikusok, de katonai szakértők is – felvetették, hogy a bajokhoz hozzájárulhatott, hogy túl keveset repülnek a pilóták, a műszaki személyzet megbecsülése pedig finoman szólva sem túl rózsás. Ugyanakkor támogatói szerint Hende Csabának elévülhetetlen érdemei vannak a Magyar Honvédség presztízsének visszaszerzésében, emellett a katonák anyagi helyzetén és társadalmi megbecsültségén is sikerült javítania.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!