hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az oroszok már Szíriában vannak
A „terroristák elleni harc” jegyében

2015. 09. 10.
Oroszország sohasem tagadta, hogy katonai segítséget nyújt Szíriának – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Az orosz közösségi média több száz katona szíriai jelenlétét támasztja alá, Putyin szerint azonban még korai orosz beavatozásról beszélni. Mindeközben az izraeli hírszerzés szerint a világ legnagyobb tengeralattjárója, az orosz Dmitrij Donszkoj a Földközi-tengeren Szíria partjai felé hajózik, mintegy 200 nukleáris robbanófejjel.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki az oroszok szíriai katonai jelenléte miatt a Fehér Ház keddi sajtótájékoztatóján. Josh Earnest szóvivő közölte, hogy „az Egyesült Államokat nyugtalanítja az a közelmúltban megjelent információ, miszerint Oroszország Szíria területére katonákat és légierőt vezényelt, különösen azért, mert nem állapítható meg a célja”. Egy nappal korábban John Kerry, az amerikai és Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője telefonon egyeztetett. Lavrov bejelentette, hogy „Oroszország eddig sem titkolta a szír kormány katonai és technikai támogatását, a terroristákkal szembeni harc céljával”.

Hogy kit ért Lavrov terroristák alatt, arra jellemző, hogy a Damaszkusz környékén zajló harcokban az Aszad-rezsim csapatai a szír ellenzék Szabad Szíriai Hadserege ellen harcol, az Iszlám Állam terroristái viszont mintegy kétszáz kilométerre északra találhatók.

A szíriai háborút egyre kevésbé lehet polgárháborúnak nevezni, hiszen az ország déli területein és Damaszkusz környékén a kormányzati erők a Hezbollahhal és az iráni Forradalmi Gárdával együtt nagy nehezen tartják pozícióikat a felkelőkkel szemben. Ezeknek a csapatoknak a megsegítésére érkeznek az oroszok: egyre gyakrabban kerülnek a világhálóra információk orosz deszantosokról, drónokról, sőt arról is, hogy a latakiai Dzsabla városában orosz katonai bázis épül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!