hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Migránsok az éjszakában
Milyen képet fest Magyarországról a nyugati sajtó?

2015. 09. 21.
Az elmúlt napokban Magyarország olyan figyelmet kapott a nemzetközi sajtóban, mint 2006 óta egyszer sem. A menekültválságról szóló tudósítások közül sok egyoldalú volt – a New York Times „a történelem legsötétebb óráihoz” hasonlította a helyzetet, némely újságíró pedig nyíltan hazudott annak érdekében, hogy minél sötétebb színben tüntethesse fel Magyarországot. Más tudósítások azonban igyekezték árnyalni a képet, és a menekültek megpróbáltatásai mellett érzékeltették azt is, milyen kihívásokkal néz szembe az ország. A krízis médiakommunikációja felszínre hozta azt is, hogy egyre mélyülő szakadék van – elsősorban Nyugat-Európában – a hivatalos menekültpárti irányvonal és az emberek véleménye között.

Miközben a német sajtó szinte egy emberként Magyarországot tette felelőssé a bevándorlókkal kapcsolatos bánásmódja miatt, egy Németországban elvégzett tévés közönségszavazás résztvevőinek túlnyomó többsége Orbán Viktornak adott igazat abban, hogy a menekültválság német probléma. Az N24 hírtelevízió telefonos felmérésében azt a kérdést tették fel a nézőknek, hogy helytálló-e vagy téves Orbán Viktor magyar kormányfő állítása, miszerint a menekültválság német probléma. A több napos telefonos közönségszavazás eredményei alapján a résztvevők 84,4 százaléka szerint helytálló a kijelentés, míg 15,6 százaléka szerint téves. Bár az eredmények nem tekinthetők teljesen reprezentatívnak a német lakosság egészére nézve, a trendet mégis jelzik, hogy a közvélemény a sajtó véleményével szemben mérvadónak tekinti a magyar miniszterelnök kritikáját (lásd cikkünket a 10. oldalon).

A 100 mérföldes menet meséje

„Migránsok menete az éjszakában: Németország és Ausztria beengedi a menekülteket országaikba, miután ezrek gyalogolnak 100 mérföldet, hogy elkeseredésükben megpróbáljanak új életet kezdeni.” – írta szalagcímében a Daily Mail online kiadása. A cikk péntek délelőtt jelent meg, amikor már az M1-en vonuló összes menekült Ausztriában volt, ahova természetesen nem gyalog, hanem buszokkal érkeztek meg. (Azok is, akik nem indultak el a menetben: őket a Keleti pályaudvarról szállították el a magyar buszok.) A tudósítást a lap egy nappal később frissítette, de a szöveg változatlan maradt.
A 100 mérföldes gyalogmenet a Daily Mail tudósításának nemcsak a címében, hanem a szövegben is tényként szerepel („100 mérföldes hősi gyalogmenet”), és a kisgyerekeikkel a magyar hatóságok brutális bánásmódja elől kétségbeesetten vonuló menekültek tucatnyi képe mellé még egy térképet is mellékelnek az útvonalról.
Bár a cikk közepén megjelenik egy utalás arról, hogy a magyar hatóságok buszokat küldtek a menekültekért, amelyek „állítólag a határra fogják szállítani a migránsokat”, nem derül azonban ki, hogy a buszok az összes menekültet felvették Budapest hatá­­­rában (a legelől haladók a 27-es kilométerig jutottak el: ez akárhogy számoljuk is 15 mérföld, nem pedig 100).
A 100 mérföldes menet legendáját az amerikai CNBC vezető külpolitikai tudósítója, Richard Engel is megismételte. Közel 24 órája Bécsben voltak a budapesti menekültek, amikor azt posztolta a Facebook-oldalán, hogy „Hosszú és kegyetlen út Ausztriába a migránsok és menekültek számára. 100 mérföld gyalog…” A bejegyzésén lapzártánkig nem módosított, újabb riportjában továbbra is azt írja, hogy a menekültek Magyarországon számíthatnak a legrosszabb bánásmódra. A hangulatkeltő tudósítások alatt sok olvasói komment is szörnyülködött, milyen állapotok uralkodhatnak Magyarországon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!