hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Schengen vége?
Tovább folyik a vita a menekültek elosztásáról

2015. 09. 10.
Még mindig nincs sem megegyezés, sem megoldás az egyre növekvő létszámú bevándorlók kérdésében. Az eddig érkezett 350 ezerből 120 ezernek biztosan lesz helye, ám több irányból is elhangzott, hogy a befogadott menekülteket az országok vizsgálatnak vetik alá, sőt prioritásokat állítanak fel – először jöjjenek a keresztények, azok, akiket valóban háború üldözött el otthonukból, illetve az öregek és a túl fiatalok, akiknek az életét veszélyeztetné a menekülttábori lét. Ki többet, ki kevesebbet vállal be – egyesek pedig már az Iszlám Állam elleni támadást is fontolgatják, ami talán az egyetlen kezdeményezés a menekültáradat okainak kezelésére.

A tél közeledtével egyre nagyobb tömegek igyekeznek kihasználni a lehetőséget, hogy bejussanak Európába, szinte elviselhetetlen nyomás alá helyezve ezzel azokat az országokat, amelyek a három legkedveltebb útvonal mentén helyezkednek el. Törökországon keresztül jönni már nem annyira népszerű, mint korábban, ugyanis a törökök megerősítették határaik védelmét, így ez az útvonal sok migráns számára már nem járható. Ehelyett aztán több százezren igyekeznek a kontinensre jutni és Görögországon keresztül, illetve a Nyugat-Balkánon és Szerbián át Magyarországon keresztül belépni az Európai Unió és a schengeni övezet területére.

Számok, számok

A görögöknél sokkal súlyosabb egyelőre a helyzet, mint nálunk. Leszbosz szigetén például a 85 ezer fős helyi lakosság mellett legalább 13 ezer menekült tartózkodik, arra várva, hogy papírokat kaphasson a továbbutazáshoz. A görög kormány katonákat és még több rendőrt küldött a szigetre, hogy elejét vegye a zavargásoknak, amelyeket mind a menekültek körülményei, mind a helyiek reakciói könnyen kiválthatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!