hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az első lelkiismereti rab Amerikában
Börtönbe zárták a jegyzőt, aki nem adottházassági oklevelet meleg pároknak

2015. 09. 22.
Az amerikai bíróság börtönbüntetésre ítélte azt a jegyzőt, aki többször is megtagadta meleg párok házassági anyakönyvének kiállítását. Ilyen nem fordult elő még az Egyesült Államokban, pedig 2004-ben Gavin Newsom san franciscó-i polgármester szintén szembement a hatályos törvényekkel, amikor a tilalom ellenére engedélyezte meleg párok számára a házasságot. Lapzártánkkor Kim Davist feltételesen szabadlábra helyezték, de ez nem jelenti, hogy rehabilitálták volna.

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság júniusban szavazta meg 5:4 arányban a melegek házasságának törvényességét minden államra kiterjedően. A bíróság szabadon engedné Davist, ha megengedné beosztottainak, hogy kiállítsák a házassági anyakönyvi kivonatot, de ő visszautasította ezt az ajánlatot. Rowan megye hivatalosan megválasztott jegyzője azt mondja, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése ellentétes az ő hitével. David Bunning kerületi bíró szerint „nincs más lehetősége”, mint az, hogy börtönbe küldje őt, mert a pénzbírság nem tudná megváltoztatni a hozzáállását. „Egyszerűen a hite nem elég meggyőző védelem. Mrs. Davis letett egy esküt, ami kötelezi.”

A bíróság szerint a vallási meggyőződésre történő hivatkozás nem írja felül a törvényeket. Nagyon veszélyes következményekkel járna, ha megengednék, hogy valakinek a hite hatályon kívül helyezze a bíróság tekintélyét. Mat Staver, a vádlott ügyvédje azt mondta, hogy: „A bíró visszarendelte ügyfelemet egy hét múlva, hogy megvizsgálják, megváltozott-e a hozzáállása. De ismerve Kim Davist, tudom, hogy meggyőződésében nagyon erősen áll, tiszta lelkiismerettel. Nem hiszem, hogy meggondolná magát.” A meghallgatáson Davis öt beosztottja azt mondta, hogy kiadná az iratot a házasságról, míg egy hatodik munkatárs, aki történetesen Davis fia, nem tenné meg. Ennek ellenére a bíróság úgy döntött, hogy a fiút, Nathan Davist szabadon elengedik.

Kim Davis azóta nem ad ki házassági anyakönyvi kivonatot, mióta júniusban legalizálták az azonos neműek házasságát Amerikában. Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság elutasította Davis indokát, miszerint a hite miatt nem tudja teljesíteni a kérelmeket. „Nem a gyűlölet miatt teszem, amit teszek. Itt most nem a leszbikusokról vagy a melegekről van szó, hanem a házasságról és Isten Igéjéről” – nyilatkozta Davis. Hivatalából csak akkor lehet eltávolítani a jegyzőnőt, ha a kentucky-i törvényhozó testület felelősségre vonná, mivel hivatalosan megválasztott közjegyzőről van szó.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!