hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 11. 27. (XIX/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Moszkva kontra Ankara

Egymásnak feszült Törökország és Oroszország miután lelőttek egy orosz vadászgépet a török-szíriai határon. Vlagyimir Putyin „hátbaszúrásnak” nevezte az incidenst, a pilóták ugyanis - elmondása szerint - a terrorizmus elleni harcban vettek részt. Ankara viszont váltig állítja, hogy a gép megsértette a török légteret, ezért jogosan tették meg a szükséges lépéseket. A NATO Törökország kérésére rendkívüli ülést tartott a kialakult helyzet miatt.

Így éltem Molenbeekben

Teun Voeten hadifotós és kulturális antropológus csaknem egy évtizedig élt a merénylők származási helyén, a Brüsszel melletti Molenbeekben. A Politico című belga lapban jelent meg az EU fővárosában működő terrorista-keltetőről szóló írása, melyet rövidítve közlünk.

Egy korszak vége - Jobboldali elnök váltja Kirchnert

Argentína történetében először volt szükség a második forduló megrendezésére az elnökválasztás során, miután az első körben egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a voksoknak legalább a felét. A győztes végül a jobboldali Mauricio Macri lett, aki a várakozások szerint véget vethet az Irán- és Venezuela-barát külpolitikának, és talpra állíthatja a latin-amerikai ország gazdaságát.

Korszakváltás és kapuzárás - A Pax Americana vége

A közel-keleti események alakulása az elmúlt évtizedben egyértelművé tette, hogy a Pax Americana korszaka lezárult. Az Iszlám Állam további erősödése, valamint Irán nukleáris programja és hatalmi törekvései ellenére az Egyesült Államok kihátrált abból a szerepből, hogy meghatározó katonai erőt képviseljen a térségben, és más eszközöket keres a stabilitás megteremtéséhez. A november 13-ai párizsi terrortámadások pedig éles belpolitikai fordulatot hoztak a menekültkérdés megítélésében.

Rettegés Brüsszelben

Lebénult Brüsszel a múlt szombat óta azt követően, hogy a belga miniszter-elnök bejelentette: a város a párizsihoz hasonló terrortámadásra számíthat. A támadás (lapzártánkig) nem következett be, a város azonban napokra leállt; bezártak az iskolák, kávézók, éttermek és gyakorlatilag megszűnt a tömeg-közlekedés. A harckocsik Brüsszel utcáin, és a város bénultsága szimbolikus értékű: Európa háborúban áll. Mindeközben Jean-Claude Juncker és az eurokrata politikusok mintha szintén lebénultak volna, és igyekeznek a problémát nem létezőnek tekinteni.

Belföld

Az ellenzék rászállt a Századvégre

Fodor Gábor „nagykoalíciót” hozott össze az ellenzéki pártok között a Századvég ellen. Az ügy miatt magyarázkodásra kényszerült több miniszter is. A parlamenti folyosókon már arról beszélnek, hogy a liberális pártelnök akcióját az amerikaiak vagy lázadó fideszes vezetők „fűthetik”. Nem kis tétről van szó: a Századvéget tartják a Fideszt újabb választási győzelemhez segítő rezsicsökkentési kampány kitalálójának, s az intézet története a ’80-as évektől összefonódik a Fideszével.

A magyar 24 - Egy furcsa „antiterrorista akció”

„A TEK-esek ennyire nem lehetnek balekok” – fakadt ki munkatársunknak a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának egyik tagja, miután a terrorelhárítás által elfogott „szélsőségesekről” kiderülni látszott: mindössze világháború-mániás fiatalok. A TEK sztorija egyetlen nap alatt vett furcsa fordulatot - mintha csak a 24 című népszerű amerikai akciósorozat magyar változata peregne előttünk.

Ki lop többet?

Hét óra hosszúságú antikorrupciós vitanapot tartottak a parlamentben hétfőn: csodák csodájára kiderült, hogy a kormány az ellenzéket tartja korruptnak, az ellenzék viszont a kormányt. A független jelentések szerint mostanában szokatlanul bőkezűen osztják az uniós támogatást, ami szintén a közpénzherdálás melegágya.

Sztrájkra készülnek a pedagógusok

Az etikai kódex elfogadása, az önértékelési rendszer bevezetése, a pedagógusok túlterheltsége, a kifizetések késése miatt egyre zordabb hangulat uralkodik a Klik-es iskolák tanárai között, egyes hírek szerint mind többen hagyják el a pályát. Az egyik szakszervezet januárra sztrájkot hirdetett, ha a kormány továbbra sem hallgat a szakmai berkekből érkező kritikákra.

Hit és értékek

A szerethető Isten

Manapság újra divatos az iszlám istenéről, Allahról azt állítani, hogy azonos a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás Istenével, s hogy a „három ábrahámi, monoteista világvallás” ugyanazt az Istent imádja. Akik azonban komolyan veszik ezt a kérdést és az össze­hasonlító vallástörténet tudományát, amely részleteiben is foglalkozik ezzel a témával, jól tudják, hogy ez a bulvárszlogen egyszerűen nem igaz. Csak a végtelenül szekularizálódott, materialista európai ember műveletlen már annyira spirituálisan és vallásilag, hogy ezt el lehessen hitetni vele.

A Korán két világa

Elpuhult nyugati férfiak, elnőiesedett kereszténység: többek között ez is hozzájárul az iszlám terjedéséhez a nyugati világban – állítja Bill Warner iszlámkutató, aki sikeres természettudományos karrier után váltott, és az elmúlt évtizedekben a politikai iszlám kutatásával és az ezzel kapcsolatos felvilágosítással foglalkozott. November elején Budapesten járt, akkor válaszolt a Hetek kérdéseire.

HÁTTÉR

Mit tehetünk terrortámadás esetén?

„Zárkózzanak fel hátul is, senki ne maradjon le” – adja utasításba csoportunknak Végh József, kriminálpszichológus, túsztárgyaló, akivel egy taktikai gyakorlatra tartunk a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatóközpontjának területén. Mindenki igyekszik felzárkózni, és kíváncsian várja, hogy elérjünk a pincéig, ahol egy bankrablás szenvedő alanyai leszünk. Azt azonban már soha nem tudjuk meg, hogy létezik-e egyáltalán ez a pince: miután az egyik sarkon befordulunk, hirtelen autó fékez tőlünk 20 méterre, két férfi ugrik ki belőle és tüzet nyitnak ránk. A sor elején haladóknak esélyük sincs, de a fedezékbe menekülő társak többsége is ottmarad. A Hetek munkatársa örülhet: csak egy comblövést kapott.

Innen szép nyerni

A szegénység vagy társadalmi kirekesztettség az EU népességének a negyedét, míg a magyar lakosságnak a harmadát érinti az Eurostat legutóbbi adatai szerint. A 2012-es mélyrepüléshez képest sok szempontból jobb a helyzet, de összességében nagyon rosszul állunk a szegénységi mutatók tekintetében – mind magunkhoz, mind más országokhoz képest. Körkép a legfrissebb adatok fényében.

Az eredmény csak a szótárban előzi meg a munkát

Kósa Erika óvónőből lett biztosítási és befektetési tanácsadó, majd férjével közösen résztulajdonosként a Brokernet alapítói voltak, amely Magyarország vezető pénzügyi tanácsadó vállalatcsoportjává nőtte ki magát – ő pedig a leggazdagabb magyar nő lett. Három éve kiváltak a vállalkozásból, és Consequit néven új pénzügyi tanácsadó céget alapítottak. A milliárdos üzletasszony feleségként és anyaként is sikeres. Alig hallani tőle olyan előadást, ahol ne említené meg családját és unokáját.

Szinopszis Zsidai Zoltán Roy Spíler című könyvéhez

A szerző, Zsidai Zoltán Roy sikeres, a magyar gasztronómiában étteremtulajdonosként alkotó üzletember, markáns életfilozófiával. A kötet célja ezen életszemlélet bemutatása, amely a lentebb olvasható témafelsorolás tézisein alapszik. A mainstreamtől gyakran eltérő erős, olykor provokatív gondolatok egy olyan rendszerré állnak össze, amely egyszerre próbálja megfogalmazni az élet, az ételek/italok élvezete, az üzleti és szociális eredményesség, egyszóval a boldogulás receptjét. A szöveg hitelessége a szerző elért eredményein alapszik; a kötet egyfajta self-help írásnak készült, amely egyformán érdekes lehet a kulináris élmények tudatos átélésére törekvőknek, valamint a sikeres, boldog életre vágyóknak.

Engem csak a szolgálat érdekel

Pásztor Béla 1965-ben, 27 évesen lett tanácselnök, amikor Veresegyház még falu volt. Azóta sem tudták leváltani, pedig hétszer is lett volna rá lehetőség, ám ő minden választást megnyert: 1990-ben 83 százalékkal győzött, tavaly tovább erősödött: 87 százalékkal nyert fideszes ellenfélével szemben. Pásztor tehát immár 50 éve áll a település élén. 25 évig tanácselnök elvtársként, 25 éve polgármester úrként vezeti Veresegyházát.

Adólázadás Walesben

A walesi Crickhowell helyi kisvállalkozói merész dologra készülnek: offshore cégként az egész várost kiköltöztetnék az országból, hogy mentesüljenek a társasági adó fizetése alól – írta az Independent.

EXTRICO – a kibogozhatatlan kibogozása

A Deloitte Rising Star-listáján idén 96 százalékos növekedésével az előkelő 10. helyet érte el Pásztor Tamás cége, az Extrico Cégcsoport. A vezérigazgatót arról kérdeztük, minek köszönhető e siker, és tud-e receptet egy cég hatékony műkö­déséhez.

KÁVÉSZÜNET

A nagyok között a legnagyobb

A világhírű komponista és zenész, Georg Friedrich Händel túlzás nélkül a barokk zenei világ egyik legnagyobb alakja volt, zenéjére olyan nevek építettek később, mint Mozart, Beethoven, Haydn. Sőt, azon kevés zeneszerzők egyike, akiknek művészetét még életükben méltányolták: például kortársa, Johann Sebastian Bach egyik legnagyobb szívfájdalma volt, hogy nem találkozhatott vele. Pályafutását leginkább a siker és a népszerűség jellemezte, de mindezt komoly küzdelmek árán érte el. Igazi kozmopolita volt, a klasszikus német származású zeneszerzőt az angolok is sajátjuknak tartják.

Tojástérkép: Budapest a tenyeredben

Magyarként előszeretettel hangoztatjuk, hogy mennyire kreatívak vagyunk, és milyen sok hasznos dolgot köszönhet nekünk az emberiség. Idén nyáron Sátor Dénes, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) formatervező hallgatója újabb bizonyítékát adta ennek. A turisták nagy örömére egy újfajta térképpel rukkolt elő, ami sokak életét megkönnyítheti amellett, hogy szórakoztató és forradalmian új ötletről van szó.

Tenisz klasszikusok

Van Grand Slam-bajnokság, vannak ATP 1000-es, ATP 500-as, ATP 250-es tornák – ahol sajnos mi még a sor végére sem állhatunk be. Az okok külön írást igényelnének. Van azonban Taróczy Balázsunk, és ezért van Tennis Classics  immár nyolcadszor! A szereposztás változik, de a színvonal tartósan magas. Lassan már az számít jó teniszezőnek, aki a Tennis Classicsra meghívást kap. Parádés volt az ez évi játékosmezőny is. A 2014-es US Open-bajnok Marin Cilic és a világranglistán kilencedik Richard Gasquet igazolta ezt.

A gyógyító birs

Noha a birsalmát és/vagy a birskörtét az egyik legrégebbi gyümölcsként tartják számon – melynek számos jótékony hatása ismert –, fogyasztása hazánkban kevésbé elterjedt, pedig beérett állapotban igazán finom és egészséges rágcsálnivaló. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották szüretelése után, hogy könnyebben beérjen, és hónapokig elálljon. Sőt, az érés során lakásillatosítóként is szolgált.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!