hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gyógyító birs

2015. 12. 03.
Noha a birsalmát és/vagy a birskörtét az egyik legrégebbi gyümölcsként tartják számon – melynek számos jótékony hatása ismert –, fogyasztása hazánkban kevésbé elterjedt, pedig beérett állapotban igazán finom és egészséges rágcsálnivaló. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották szüretelése után, hogy könnyebben beérjen, és hónapokig elálljon. Sőt, az érés során lakásillatosítóként is szolgált.

Tudományos nevén: Cydonia Oblonga, fordítása: krétai alma, de a köznyelv birskörtvélynek is hívja. Két megjelenési formája, a birsalma és -körte, csak alakjában különbözik egymástól. A rózsafélék családjába tartozik csakúgy, mint a barack, a meggy és a körte. A magyar „birs” szó ismeretlen eredetű, legkorábbi alakjai bis, biss voltak. A birs a meleg éghajlatot kedveli, úgy tartják, ahol a szőlő megterem, ott a birs is. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találhatunk. A négy-hat méteresre növő fa rózsaszínes virágait májusban és júniusban hozza, levelei sötétzöldek. A gyü­mölcs szeptemberben, októberben érik, de egyes fajokat novemberben, decemberben szüretelnek.

A világon mintegy kétszáz faj ismert. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrei vannak, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés, melynek formája almára vagy körtére emlékeztető, tipikusan 7–12 centiméter hosszú, 6–9 centiméter széles (a vad példányoké csak 2,5-3,5 centiméter átmérőjű). Ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Általában a kevés magvú gyümölcsök megnyúltabb formájúak. Hazánkban legismertebb a Bereczki, a Leskováci és a Konstantinápolyi birs.

A birsnek a körtével nagyjából megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőségesen tartalmaz: a legtöbb pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha „sajtot” szeretnénk készíteni, ne hámozzuk meg előre a birset. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere. A birs pektintartalma miatt megköti a „méreganyagokat” a tápcsatornában. A birs emésztési problémák esetén is használatos: például Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs egyébként termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. Nyákoldó hatásán túl nyugtató hatású is a birs levéből készült főzet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!