hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Moszkva kontra Ankara
Putyin szerint a törökök hátba szúrták őket

2015. 11. 26.
Egymásnak feszült Törökország és Oroszország miután lelőttek egy orosz vadászgépet a török-szíriai határon. Vlagyimir Putyin „hátbaszúrásnak” nevezte az incidenst, a pilóták ugyanis - elmondása szerint - a terrorizmus elleni harcban vettek részt. Ankara viszont váltig állítja, hogy a gép megsértette a török légteret, ezért jogosan tették meg a szükséges lépéseket. A NATO Törökország kérésére rendkívüli ülést tartott a kialakult helyzet miatt.

Már úgy tűnt, a párizsi véres merényletek összerántják a nemzetközi közösséget az Iszlám Állam elleni hatékonyabb küzdelemben. A nagy összefogás azonban továbbra is kétséges, miután két „kulcsszereplő” között súlyos feszültség alakult ki. „A vadászgépünket 4 kilométerre a török határtól, Szíria területén lőtte le egy török F-16-os. Egyik pilótánk sem sértette meg a török felségterületet. Ez nyilvánvaló. Terroristák ellen harcoltak az északi területen” – számolt be indulatosan az esetről Vlagyimir Putyin. Oroszország azt is állítja, bizonyítani tudja, hogy a gépet nem török légtérben lőtték le.

Az orosz elnök, aki éppen Abdullah jordániai királlyal tárgyalt Moszkvában, amikor értesült a történtekről, súlyos vádakkal illet­te Ankarát. Szerinte Törökország az Iszlám Állam egyik fő pénzelője, mert hagyja, hogy a dzsihádista csoport illegális olajkereskedelmét az ország területén keresztül bonyolítsa le, amelyből természetesen nem kis hasznot húz. Arra is utalt, hogy Ankara magatartása hozzájárul ahhoz, hogy az egész világon, de még Európa szívében is terrorcselekményeket követnek el. Putyin szerint a mostani incidensnek komoly következményei lehetnek az orosz–török viszonyra nézve is. Az orosz külügyminiszter le is mondta szerdára tervezett törökországi látogatását. Szergej Lavrov azt is közölte, nem javasolják az orosz állampolgároknak, hogy Törökországba utazzanak, mert ugyanakkora a terrorveszély ott is, mint Egyiptomban. A Kreml felfüggesztette katonai együttműködését is a törökökkel, és bejelentette, hogy a bombázókat a szíriai bevetések során vadászgépek fogják kísérni, valamint az orosz bázisokra SZ-400-as föld-levegő rakétarendszert telepítenek.

Ankara ugyanakkor továbbra is azt állítja, hogy az orosz gép megsértette légterét, és csak az után lőttek, hogy 5 percen belül tízszer figyelmeztették. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szerint országának joga van megvédeni magát és minden szükséges lépést megtenni annak érdekében, hogy biztonságukat és határuk védelmét garantálni tudják. A törökök légtérvédelemhez való joga mellett állt ki Barack Obama is. Az amerikai elnök szerint az oroszok idézték elő a válságot azzal, hogy a török–szíriai határ közelében folytatnak intenzív légitámadásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!