hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így éltem Molenbeekben
Riport a belga terrorista-keltetőről

2015. 11. 26.
Teun Voeten hadifotós és kulturális antropológus csaknem egy évtizedig élt a merénylők származási helyén, a Brüsszel melletti Molenbeekben. A Politico című belga lapban jelent meg az EU fővárosában működő terrorista-keltetőről szóló írása, melyet rövidítve közlünk.

Múlt szombaton Párizsban, a Boulevard Voltaire-en, a Bataclan klub mellett azon kap­tam magam, hogy egy vértócsa mellett bámészkodom. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a támadásokat Molenbeekben tervelték ki, egyáltalán nem voltam meglepve. Az igazi meglepetés az volt számomra, hogy Belgiumot sokkolták az események.

Molenbeeket kilenc évig nevezhettem otthonomnak. 2005-ben a város utolsó olyan lakónegyede volt, ahol még elérhető áron lehetett ingatlanhoz jutni – már akkor is a rossz hírének köszönhetően.

Korábbi lakásom, amely a városközpontot keresztülszelő csatorna mellett volt, közel volt a párizsi merényletek elkövetőinek lakásához, egy sarokra annak a merénylőnek a lakásától, aki az augusztusi, vonaton elkövetett támadást végrehajtotta. Része lettem annak a főleg fehérekből és főiskolai végzettségű fiatalokból álló urbánus rétegnek, amelynek tagjait a belgák bobo-nak (bohém burzsoá) nevezik, és akik főleg pragmatikus okok miatt költöznek a környékre. Jó szándék vezérelt minket. A főbérlőnket Hasszánnak hívták, és úgy gondoltuk, hogy ez milyen vagány. Azt képzeltük, hogy a gyerekeink majd együtt játszanak az utcákon. Reménykedtünk abban, hogy az utcákon majd kevesebb lesz a szemét és a bűncselekmény. Biztosak voltunk abban, hogy a lakásunk értéke növekedni fog, sőt, még abban is mertünk reménykedni, hogy hamarosan egy menő bár vagy galéria nyílik a környékünkön. Szóval úttörőknek éreztük magunkat, akik a multikulturális társadalomért folytatott harc lövészárkában élnek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!