hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Innen szép nyerni
Jövedelmi viszonyok: Magyarország a sereghajtók között

2015. 12. 03.
A szegénység vagy társadalmi kirekesztettség az EU népességének a negyedét, míg a magyar lakosságnak a harmadát érinti az Eurostat legutóbbi adatai szerint. A 2012-es mélyrepüléshez képest sok szempontból jobb a helyzet, de összességében nagyon rosszul állunk a szegénységi mutatók tekintetében – mind magunkhoz, mind más országokhoz képest. Körkép a legfrissebb adatok fényében.

A KSH idén nyáron megszüntette a több mint két évtizede folytatott létminimum-számításait, mivel irreálisnak tartotta, hogy a magyarok 40 százaléka bizonyul potenciális szegénynek, mivel ennyien élnek a létminimum (2014-ben havi átlag 87 351 forint) alatt. A létminimumot más szakemberek viszont egy reális megélhetési minimumnak tartották, aminek az értéke az alapszükségletek beárazásán, nem pedig a bizonytalan jövedelmi adatokon alapult. Mára a szegénység becslésére csak a nemzetközi mutatók maradtak, melyeket uniós sztenderdek alapján számol ki az Eurostat számára a KSH. Az egyik adat a szegénységi küszöb, amelyet a jövedelmek alapján számolnak, a másik a kirekesztettség, ami az életvitelre vonatkozik.

Szegénység és kirekesztettség

Az Eurostat által idén októberben publikált adatok szerint 2014-ben az EU népességének egynegyedét, azaz 122 millió embert érintett a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. Ez azt jelenti, hogy a következő ismérvek közül legalább az egyik illett rájuk: jövedelmi szegénység; súlyos anyagi nélkülözés; alacsony munkaintenzitású (munkanélküliség sújtotta) háztartás. 2009–2012 között folyamatosan nőtt, 2013-ban enyhén csökkent, majd stagnált a szegények és kirekesztettek aránya (24,4 százalék), de még mindig magasabb, mint 2008-ban, a válság kezdetén volt.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!