hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 11. 04. (XX/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Manipulált verseny, rázós finis

Mikor már, az érintettet is beleértve, mindenki azt hitte, Hillary Clinton megúszta az e-mail-botrányt, James Comey FBI-igazgató váratlanul újranyitotta az ügyet. Így hiába próbálták a szőnyeg alá söpörni, és a Trump–Putyin-összejátszás újfent előrángatott teóriájával elfedni, hogy Donna Brazile demokrata bizottsági elnök kérdéseket küldött Clintonnak az előválasztások során tartott viták előtt, valójában az is csak nagyobb figyelmet kapott. Az ObamaCare keretein belül megfizethetetlenné vált egészségügyi ellátásról szóló friss adatok szintén ronthatják a demokrata jelölt esélyeit.

Aláírták az EU–Kanada szabadkeresekedelmi egyezményt

Három nap csúszással, de végül sikerült aláírni a legalább hét éve kidolgozás alatt álló EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodást (CETA), és ezzel az unió is megmenekült attól, hogy nevetség tárgyává váljon a nemzetközi tárgyalási porondon. Miután a vallonok vétója által kiváltott vitában sikerült megegyezésre jutni az érintett kérdésekben, megszületett a konszenzus – ám a fejlemények csak gerjesztették a vitát arról, hogy az egyezmény mennyire lesz előnyös vagy hátrányos az uniós tagállamok számára.

270, az álomszám

Múlt heti számunkban öt lehetséges forgató­könyvet vázoltunk fel, amilyen eredménnyel a hosszú választási menetelés zárulhat. Ezekből most jó eséllyel kizárhatjuk az elsőt, nevezetesen a Clinton földcsuszamlásszerű győzelmét prognosztizáló változatot. Minden jel arra mutat, hogy szoros eredmény születik november 8-án, és gyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy melyik jelölt fut be a végén. Azért van néhány támpont, ami segíthet eligazodni a felmérések útvesztőjében.

Dél-Korea Raszputyinja

Az elmúlt hetven év legnagyobb politikai válsága robbant ki Dél-Koreában azt követően, hogy kiderült: Pak Kunhje elnökasszony minden lépését – a ruhák kiválasztásától a két Korea egyesítésének a kérdéséig – egy titokzatos háttérember segíti. A titokzatos hölgy apját koreai Raszputyinnak is nevezték a hatalomra gyakorolt befolyása miatt. A néhai Choi Tae-min ráadásul egy bizarr vallási mozgalom vezetője volt, így a misztikus párhuzam valóban fennáll az orosz erős emberrel.

Belföld

Médiaössztűzzel metszené vissza a Jobbikot a Fidesz

Hetek óta zajlik a Jobbik elleni médiakampány: kormánypárti lapok és csatornák szinte naponta számolnak be „újabb” szexbotrányokról, a Jobbik náci mivoltát igazoló esetekről, 56-os balhékról, miközben a Jobbik kormánykritikus közleményeit sorra visszadobja az állami hírügynökség. A lapunk által megkérdezett elemző szerint a kampányt a centrális erőtér fenntartása érdekében indították, és bár számos elemében hamis, meghozhatja a kívánt eredményt. A Jobbikban úgy vélik, tartanak tőlük a Fideszben, másrészt bosszút akarnak állni a letelepedési kötvények miatt.

Pukli: A probléma maga a rendszer

Sokszor feltették már a kérdést Pukli Istvánnak, hogy ha ebben az országban civil módon nem lehet szakmai célokat elérni, akkor miért nem szervezi meg magát politikailag a Tanítanék Mozgalom? Most, hogy úgy tűnik, Pukli az oktatásügy kedvéért rászánja magát a politikusi pályára, komoly támadások kereszttüzébe került – különösen, hogy a Tanítanék Mozgalom egykori arca felvállaltan konzervatív értékeket, és nem a baloldal érdekeit kívánja képviselni.

Elveszett nemzedékek

„Egy 2014–2015-ben elvégzett módszertani kísérlet alapján a referencianapon (2014. február 1-jén) az oktatási rendszerből lemorzsolódottak száma 42 254 fő volt” – áll abban az Emmi belső használatára készült OFI-tanulmányban, amit nemrég ismertetett a 168 óra című hetilap.

Hit és értékek

Jeruzsálem-papirusz: a 2700 éves bizonyíték

Miközben az UNESCO – arab nyomásra – határozottan elítélte a Kelet-Jeruzsálemben, különösen az Óvárosban folyó régészeti kutatásokat, az Izraeli Régészeti Hatóság csattanós választ adott a példátlan akcióra. Nemzetközi sajtótájékoztatón egy olyan szenzációs régészeti leletet mutattak be, amely cáfolhatatlanul bizonyítja azt a tényt, hogy Jeruzsálem már csaknem másfélezer évvel a muszlim–arab hódítást megelőzően a zsidó királyság fővárosa volt.

„Homofóbok” nem adhatnak és nem vehetnek ki lakást

November elsejétől már nem adhat ki és nem vehet ki lakást az az Airbnb felhasználó, aki nem csatlakozik a közösségi szállásmegosztó úgynevezett „közösségi vállalásához”, aminek keretében többek között kijelenti, hogy nem táplál nemi identitásból vagy szexuális orientáltságból fakadó előítéletet az LGBTQ közösség tagjai felé. A közel kétmillió szállásadót tömörítő hálózaton a „homofóbok” mellett törléssel szankcionálják továbbá az ellenőrzés során „rasszistának” vagy „idegengyűlölőnek” talált lakástulajdonosokat is.

HÁTTÉR

Új embertípus a csúcstechnológiának köszönhetően

Az „ezredfordulós gondolkodásmód” (Millennial Mentality) először a 2000 környékén született generációra volt jellemző, mára minden korosztályra hatással van. Ennek fő okai az okostelefonok világméretű elterjedése, a lassan mindenhol elérhető, hipergyors internetkapcsolat és a közösségi hálózatok forradalma. Lehet nem szeretni, tiltakozni ellene, de e világtrend hihetetlen mértékben változtatja meg környezetünket és a kapcsolataink dinamikáját. Megváltoztatta azt, ahogyan kommunikálunk, tanulunk, utazunk, szórakozunk. Berobbant az otthonainkba, a munkahelyeinkre, a közszférába, a médiapiacra és a vallási közösségekbe. De melyek ennek az „új embertípusnak” a jellemzői?

Élet a vörösiszap után

A vörösiszappal elöntött területeken legalább 30 évig nem termelhetnek élelmiszert – mondta a WWF Magyarország igazgatója 2010 őszén, az ajkai vörösiszap-katasztrófa után. S ha mindez kevés lett volna, azóta gárdamasírozás, jobbikospolgármester-választás is zajlott a környéken. Elmentünk közelebbről megnézni, milyen az élet a devecseri kistérségben hat évvel a katasztrófa után.

1956 Petőfije

Gérecz Attilát (1929. november 20. – 1956. november 7.) az irodalomtörténet sokáig hallgatásra ítélte. Ennek dacára a „lánglelkű” költő már hatvan éve az 1956-os forradalom emblematikus alakja. Még akkor is, ha nevét nem lehetett büntetlenül kiejteni, műveit pedig vele együtt temették a föld alá.

Agyonverünk, innen fuss!

1956-ban a legfontosabb események döntő többsége Budapesten zajlott. Ugyanakkor nem csak a helytörténet iránt érdeklődők számára lehet érdekes, hogy ezek „árnyékában” mi történt egy-egy vidéki településen. Az alábbiakban egy alföldi kistelepülés, Kiskunmajsa forradalmát és az azt követő megtorlást mutatjuk be.

Mintha kolbászból lenne a kerítés

Százezer vendég egy hatvanezres városban négy nap alatt – a turizmusban ez óriási teljesítménynek számít. Mindezt a huszadik alkalommal megrendezett Csabai Kolbászfesztivál „produkálta”, amely az évek során kis helyi ötletből Európa-hírű gasztrofesztivállá fejlődött. A szombati gyúráson 750 csapat mérettette meg magát, és egy sem találtatott könnyűnek.

Amerika pénzügyei

Donald Trump protekcionizmusa vagy Hillary Clinton masszív adótervei jelentenének nagyobb veszélyt? Úgy látszik, hogy még Németország, Európa legerősebb gazdasága – és az Egyesült Államok legfontosabb regionális gazdasági partnere – is két álláspont között örlődik a közeljövőt illetően.

Az első magyar terrorista

1931. szeptember 13-a éjjelén a bécsi gyors szokásos időben zakatolt a mai Biatorbágy harminc méter magasan futó vágányain, amikor óriási detonáció rázta meg a viaduktot: a lángoló vagonok utasaikkal együtt a mélybe zuhantak. Az esemény előre megtervezett akció volt, a kivitelezőt tekinthetjük az első magyar terroristának – de hogy ki volt valójában a megrendelő, az nyolcvanöt évvel az események után is rejtély, csak találgatásokba és számos megválaszolatlan kérdésbe ütközünk.

KÁVÉSZÜNET

Költészet és identitás - 72 éve gyilkolták meg Radnóti Miklóst

Mai tudásunk szerint nyilas őrei valószínűleg november 9-én Abdánál lőtték agyon Radnóti Miklóst. Legalábbis itt kerültek elő iratai, többek között az utolsó verseit tartalmazó Bori notesz, ezért ilyenkor emlékezünk rá.

Hungaro-pesszimizmus

Ha két magyar ember találkozik bárhol a világon, egy dolog biztos: előbb-utóbb valamelyikük panaszkodni kezd a másiknak. Az itt élő külföldiek is rendszeresen említik: a magyarok nagyon szeretnek keseregni, igen pesszimisták. Mégis, mi a jó a borúlátásban? És milyen volna az élet siránkozás, bosszankodás és rosszindulat nélkül? Egyáltalán észrevesszük-e, hogy hányszor ecseteljük sérelmeinket, problémáinkat, vagy csak a hátramaradt negatív hangulatot érzékeljük? Vajon meg lehet-e állni mindezt, miközben olyan társadalomban élünk, ahol a panaszkodás népi hagyománnyá vált?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!