hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az első magyar terrorista
85 éve történt a biatorbágyi merénylet

2016. 11. 11.
1931. szeptember 13-a éjjelén a bécsi gyors szokásos időben zakatolt a mai Biatorbágy harminc méter magasan futó vágányain, amikor óriási detonáció rázta meg a viaduktot: a lángoló vagonok utasaikkal együtt a mélybe zuhantak. Az esemény előre megtervezett akció volt, a kivitelezőt tekinthetjük az első magyar terroristának – de hogy ki volt valójában a megrendelő, az nyolcvanöt évvel az események után is rejtély, csak találgatásokba és számos megválaszolatlan kérdésbe ütközünk.

Az elkövető nem hogy nem menekült el a tett helyszínéről, hanem elvegyült a sebesültek között. A mélybe zuhant vagonok utasai között nem volt túlélő, csupán egyetlen ember járkált a roncsok között: Matuska Szilveszter, aki álsebekkel, bekötözve jelent meg a helyszínen. Még az újságban is megjelent a fényképe, de mivel sokaknak feltűnt különös, zavart viselkedése, a tanúvallomások és további vizsgálatok alapján hamar a nyomozók látóterébe került.

A kétkilós ekrazittal töltött pokolgép, mely a biatorbágyi viadukt jobboldali vágányához volt rögzítve, a második és a harmadik kocsi között robbant fel, a sínek terheletlen állapotában, magával rántva a hídon áthaladó mozdonyt és a mögötte lévő három kocsit. A mozdony vezetőjének holttestére a fék kallantyújával a kezében találtak rá, ami arra mutat, hogy a kisiklást észlelve lefékezte a vonatot, így élték túl a szerencsétlenséget a vágányon maradt hátsó szerelvények és utasaik.

A szerencsétlenségben huszonkét ember lelte halálát, köztük a tízfős személyzet négy tagja, valamint tizenheten súlyosan megsérültek. Amint az később kiderült, a baleset idején a Budapest–Hegyeshalom–Rajka vasútvonalon a menetrend szerint egy tehervonatnak kellett volna áthaladnia, ám negyedórás késés miatt a gyorsvonatot engedték előre a merénylet éjszakáján. Egészen az utolsó pillanatig nem tudhatta a merénylő, hogy egy tehervonatot vagy egy gyorsvonatot fog-e felrobbantani. A helyszínen nagy erőkkel kezdődtek el a mentési munkálatok. Több száz civil, rendőri és katonai összefogással tudta csak megmozdítani a darabokra tört vasúti kocsikat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!