hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új embertípus a csúcstechnológiának köszönhetően
Ezredfordulós mentalitás

2016. 11. 03.
Az „ezredfordulós gondolkodásmód” (Millennial Mentality) először a 2000 környékén született generációra volt jellemző, mára minden korosztályra hatással van. Ennek fő okai az okostelefonok világméretű elterjedése, a lassan mindenhol elérhető, hipergyors internetkapcsolat és a közösségi hálózatok forradalma. Lehet nem szeretni, tiltakozni ellene, de e világtrend hihetetlen mértékben változtatja meg környezetünket és a kapcsolataink dinamikáját. Megváltoztatta azt, ahogyan kommunikálunk, tanulunk, utazunk, szórakozunk. Berobbant az otthonainkba, a munkahelyeinkre, a közszférába, a médiapiacra és a vallási közösségekbe. De melyek ennek az „új embertípusnak” a jellemzői?

Az ember kezd eggyé válni az általa megteremtett technológiával. Ha már nemcsak a zsebünkben, hanem a kezünkön (okos­órák, pulzus- és lépésmérők) és nemsokára az arcunkon (Google Glass, Microsoft Hololens, Magic Leap) is az internetet fogjuk hordani, akkor elmondható, hogy kialakulóban van egy világméretű technológiafüggőség. Nemcsak használjuk és értékeljük, de már szeretjük is az eszközeinket. Androidosok és iPhone-osok egyaránt bigottak vagyunk a készülékeinkkel kapcsolatban.

Las Vegasban idén júniusban egy férfi összeházasodott a mobiltelefonjával. „Az emberek hihetetlen mértékben kötődnek a telefonjaikhoz. Mindig együtt vannak. Napi 24 órát töltenek el egymás társaságában. Együtt fekszenek, együtt kelnek. Amikor az ember felébred, ez lehet az első dolog, amit kezébe vesz” – mondta a ceremóniát levezető lelkész. Persze egy telefonnal összeházasodni szélsőséges eset – mégis, vajon hányan tudnánk egy napot, egy hetet vagy egy egész hónapot kibírni az okostelefonunk nélkül?

Ki nem látott már olyat, amikor valaki ráütöget a zsebére, majd megnyugszik és elmosolyodik, hogy a helyén van a mobilja. Vagy ki ne tapasztalta volna a „fantomvibráció” jelenséget, amikor úgy érzünk rezgést a zsebünkben, hogy a telefonunk nincs is benne…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!