hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika pénzügyei
Kitől tartsanak jobban az európai piacok?

2016. 11. 11.
Donald Trump protekcionizmusa vagy Hillary Clinton masszív adótervei jelentenének nagyobb veszélyt? Úgy látszik, hogy még Németország, Európa legerősebb gazdasága – és az Egyesült Államok legfontosabb regionális gazdasági partnere – is két álláspont között örlődik a közeljövőt illetően.

Nemcsak az amerikai elnökválasztás kimenetelét, hanem annak gazdasági következményeit illetően is megoszlanak a szakértői vélemények. A vita jellemzően néhány nagy téma köré csoportosul.

A The Wall Street Journal gyűjtése szerint ezek a foglalkoztatás és a bérek, a kereskedelem és a globalizáció, az adózás, a szociális háló és az egészségügy, a központi adósság, a bevándorlás, az infrastuktúra, a monetáris politika és a Fed, valamint a tandíj és a szövetségi minimálbér kérdései. Ehhez hasonlóan nagy témakör maga a Wall Street is, amely ugyanakkor számos ponton kapcsolódik az előbb felsoroltakhoz. Ugyanakkor vannak, akik azt is nehezményezik, hogy a Szilícium-völgyről és a techóriásokról alig esik szó a jelöltek beszédeiben. Pedig egy „kompetens jelölt – olvasható a nem éppen demokratapárti The Week honlapján – védelmébe venné ezeket a cégeket, és rámutatna arra is, hogy az elmúlt években sokkal többet tettek a gazdaság dinamizmusa érdekében, mint az egyre csak „koncentrálódó szektorok” és a „remegő nagybankok”.  

A The Guardian egyik nemrég megjelent cikke szerint a német gazdasági minisztérium friss jelentésében ez áll: Donald Trump elnöksége rombolná az amerikai gazdaságot. A német minisztérium nem volt hajlandó kommentálni a Der Spiegel által idézett jelentést, amely – többek között – csökkenő GDP-t, kevesebb munkahelyet és növekvő munkanélküliséget vizionál egy republikánus győzelem esetére. Kiemelik, hogy Trump 4400 milliárdos adócsökkentéssel operálna (ezzel ellentétben Clinton 1000 milliárd dollárnyi plusz adót szedne be a következő 10 évben), átszabná az állami szabályozásokat és keményebben tárgyalna a szabadkereskedelmi övezetekről.  Habár Trump azt állítja, hogy mindezzel 3,5 százalékos gazdasági növekedést, és mintegy 25 millió új munkahelyet teremtene, néhány európai közgazdász erősen megkérdőjelezi e gazdasági feltevések alapjait. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!